Piciorul stramb congenital varus equin la nou-nascuti

/ / Modificat: 2012-05-03
Piciorul stramb congenital varus equin la nou-nascuti

Piciorul stramb varus equin reprezinta o deformare congenitala a unuia sau ambelor picioare, ce afecteaza unul din 1000 de nou–nascuti.

Este rezultatul unei dezvoltari anormale a muschilor, tendoanelor si oaselor piciorului in viata intrauterina cauzata de factori genetici si de mediu.

Cel mai frecvent piciorul stramb varus eqiun apare ca o anomalie izolata, la un copil altfel sanatos si poarta numele de picior stramb varus equin idiopatic. Exista insa si asa-numitele forme teratologice la copiii care prezinta artrogripoza, mielomeningocel sau alte malformatii.

Piciorul stramb varus equin

Aspectul clinic al piciorului stramb varus equin este caracteristic si asociaza equin si varus calcanean, adductie si inversie a antepiciorului si mediopiciorului, atrofie a musculaturii gambei de partea afectata si lungime mai mica a piciorului comparativ cu cel sanatos.

Netratat, piciorul stramb varus equin produce disabilitate majora, mersul este anormal, cu sprijin pe fata dorsolaterala a piciorului.


Obiectivele tratamentului constau in corectarea diformitatii cu mentinerea mobilitatii si a fortei musculare. De-a lungul timpului, tratamentul chirurgical a jucat un rol primordial, dar rezultatele acestuia pe tremen lung s-au dovedit a fi cel putin modeste. Desi s-a obtinut imbunatatirea aspectului piciorului, acesta a devenit rigid si dureros in decadele a doua si a treia de viata.

Revolutia in tratamentul piciorului stramb varus equin a realizat-o dr. Ignacio Ponseti, prin metoda care-i poarta numele. Aceasta presupune corectarea secventiala a componentelor deformarii prin manipulari si aplicarea de aparate gipsate succesive urmate in unele cazuri de o mica interventie chirurgicala la nivelul tendonului achilean si purtarea unor orteze speciale.

Cel mai ades corectia se obtine dupa aplicare a 5-7 aparate gipsate, dar ea trebuie mentinuta prin purtarea ulterioara a ortezelor, pe tot parcursul zilei in primele 3 luni si doar in cursul noptii pana la varsta de 3 ani.

orteze

 
Desi este ideal ca tratamentul prin metoda Ponseti sa inceapa in primele 7-10 zile de viata, el poate fi aplicat si la varste mai mari cu rezultate foarte bune.

In clinica noastra se realizeaza tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti de catre medici instruiti in acest sens prin cursuri efectuate in tara si strainatate. Vom prezenta in imaginile de mai jos aspectul unui picior stramb varus equin tratat la Orto- Clinic.

dupa 12 ani s-a ridicat pentru prima data in picioare

Taguri Picioare copil Piciorul varus equin

Articole recomandate

Citeste si despre