Boala Osgood-Schlatter

/ / Modificat: 2011-10-25
Boala Osgood-Schlatter

Boala Osgood-Schlatter este o inflamatie a genunchiului, cauzata de efort fizic intens, ce apare la copii si adolescenti. Considerata multa vreme o afectiune la care sunt predispusi baietii, boala Osgood-Schlatter a fost intalnita tot mai des si la fete in ultimii ani, o data cu numarul tot mai mare de fete interesate de activitati sportive.

Afectiunea poarta numele celor doi medici care au definit-o in 1903, Robert Osgood si Carl Schlatter, si debuteaza intre varsta de 8 si 15 ani, in perioada de crestere mai rapida a oaselor. Afecteaza apofiza tibiala anterioara, purtand si numele de apofizita tibiala anterioara de crestere.

Cauze

Inflamatia tibiei, a cartilajului si a tendonului de sub genunchi afecteaza de obicei un singur genunchi si este cauzata de efortul fizic sustinut la inceputul perioadei de crestere. La fete, poate debuta intre 8 si 13 ani, in timp ce baietii sunt afectati cel mai des intre 10 si 15 ani.

Riscul de Osgood-Schlatter creste in cazul copiilor si adolescentilor care practica sporturi ce implica alergat si sarit, cum sunt fotbalul, baschetul, tenisul, voleiul, patinajul pe gheata si gimnastica.

Boala Osgood-Schlatter apare atunci cand cresterea copiilor este rapida, iar oasele, muschii si tendoanele nu au acelasi ritm de crestere.

Foto: bestpractice.bmj.com

Simptome

Durerea este cel mai important simptom al bolii Osgood-Schlatter si este simtita la inceput doar in timpul activitatii fizice. Alte simptome includ:

  • inrautatirea durerii in timpul activitatii fizice;
  • ameliorarea durerii in perioadele de odihna;
  • umflarea zonei de sub genunchi;
  • probleme la mers dupa activitate fizica intensa;
  • tensiune in muschii din jurul genunchiului.


Durerea afecteaza ambii genunchi in doar 25% dintre cazuri, dar cei mai multi copii care sufera de boala Osgood-Schlatter au si antecendente de trauma musculara sau osoasa.

Boala este clasificata in functie de simptome in trei grade de gravitate:

  • gradul 1 - durerea apare dupa activitatea fizica si dispare in maxim o zi;
  • gradul 2 - durerea apare in timpul activitatii fizice, continua dupa si dispare in maxim o zi;
  • gradul 3 - durerea este continua si limiteaza activitatea fizica a copilului.

Tratament

In cele mai multe cazuri, simptomele dispar spontan dupa un an sau doi, insa durerea si disconfortul pot reveni pana la inchiderea platoului de crestere tibial, odata cu dezvoltarea completa a oaselor. Aplicarea de gheata in zona afectata, inainte si dupa momentele de activitate fizica, ajuta la ameliorarea simptomelor.

Medicii recomanda odihna pana la disparitia durerii, dar copilul poate continua activitatea fizica atata vreme cat durerea ramane moderata. La agravarea simptomelor, o perioada fara activitati sportive poate grabi ameliorarea inflamatiei. In cazul in care copilul se plange in continuare de dureri, genunchiul poate fi imobilizat cu un ghips, timp de o luna sau doua.

Cei mai multi adulti nu au sechele in urma acestei boli, dar o parte dintre ei pot ramane cu zona umflata sub genunchi si peste jumatate dintre ei pot avea dureri ocazionale atunci cand ingenuncheaza.

Riscurile asociate activitatii sportive

Boala Osgood-Schlatter nu poate fi prevenita, insa modul in care ii afecteaza pe copii poate fi redus prin masuri de protectie care sa miscoreze riscurile asociate activitatii sportive.

Pentru a scadea riscul complicatiilor, este foarte important ca parintii, profesorii de educatie fizica si antrenorii sa ii invete pe copii si adolescenti sa isi protejeze corpul pe masura ce dezvolta abilitati fizice noi.

Incalzirea, de 15-30 de minute inainte de orice activitate intensa, nu trebuie uitata niciodata. Pentru a scadea riscul accidentelor, se pot efectua exercitii si intinderi musculare usoare si dupa activitatea principala, care solicita cel mai mult copilul.

Copiii raniti nu trebuie niciodata incurajati sa ignore durerea si sa continue activitatea fizica intensa. Aparitia durerii este un semnal de alarma al corpului, iar accidentele se pot intampla mai des atunci cand copilul se concentreaza asupra durerii si ignora mediul inconjurator.

Articole recomandate

Citeste si despre