Entorsa de glezna este, potrivit statisticilor, cea mai frecventa accidentare la picioare in randul copiilor. Extrem de dureroasa si de natura sa sperie un copil mic, care nu intelege de ce nu mai poate pune piciorul in pamant si nu mai poate merge fara sa ramana fara aer, acest tip de entorsa trebuie gestionat cum trebuie inca din primele momente, pentru a evita agravarea situatiei.
Cum se produc entorsele de glezna
Entorsa de glezna se produce in urma unei distensii a ligamentelor si, desi nu este o accidentare foarte grava si se vindeca in doar cateva zile, este important sa stii ce masuri sa iei.
O entorsa de glezna gestionata gresit poate ajunge sa afecteze mobilitatea si stabilitatea articulatiei, astfel ca micutul va fi predispus la recidive.
Factori de risc pentru producerea entorselor de glezna
Copiii alearga, se joaca, sar, cad si picioarele lor sunt mai mereu in pericol. Entorsele de glezna, dar si cele ale incheieturii mainii sunt printre cele mai frecvente accidentari ale copilariei. Neatenti pe unde merg, copiii calca stramb deseori, astfel ca se accidenteaza la glezne, iar cand cad instinctul ii face sa puna mainile jos pentru a "ateriza" mai bine, iar atunci isi sucesc mainile, sub greutatea corpului.
Entorsa, sau luxatia, se produce atunci cand o articulatie se intinde prea mult intr-o directie, provocand intinderea si inflamarea ligamentelor. In cazurile mai grave, se poate produce chiar si o smulgere sau o ruptura de ligamente.
Entorsele sunt mai des intalnite la copiii mai mari si adolescenti, nu doar datorita cresterii elasticitatii ligamentelor, ci si pentru ca ei sunt mai activi si, implicit, mai expusi la riscuri.
Un risc mai mare prezinta si copii cu hiperlaxitate articulara si cei care au suferit deja entorse.
Incaltamintea neadecvata creste si ea probabilitatea producerii de entorse. Vara, la plaja sau pe munte, multe accidentari se produc exact din aceasta cauza; de asemnea, pantofii decupati sau cei care nu asigura o sustinere optima a gleznei pot fi un pericol atunci cand copilul calca stramb.
Desi poate sa para ciudat, si materialul din care este confectionata incaltamintea poate fi un factor de risc de entorsa; pantofii in care piciorul nu respira, mai ales cand este cald, ar putea deveni alunecosi din cauza transpiratiei excesive, iar atunci creste riscul de accidentare.
Cum recunosti o entorsa de glezna
In momentul in care copilul sufera o luxatie sau o entorsa, glezna va fi foarte umflata, iar cel mic va resimti o durere puternica.
In cele mai multe cazuri nu va putea pune piciorul in pamant si nu va suporta ca glezna sa ii fie intoarsa intr-o anumita directie. Umflarea gleznei si aparitia unui hematom sunt, de asemenea, simptome foarte des intalnite.
Daca entorsa a provocat o ruptura sau o smulgere de ligamente, durerea va fi mult mai puternica
Daca te temi ca ar putea fi vorba de o fractura si nu de o "simpla" entorsa, este bine sa stii ca in caz de fractura articulatia ar trebui sa fie deformata sau mutata, pe langa faptul ca durerea va fi mult, mult mai puternica.
Primul ajutor in caz de entorsa
Cand copilul s-a lovit, plange de durere, iar glezna lui prezinta toate semnele unei entorse poate fi dificil sa te aduni si sa ii acorzi primul ajutor. Este foarte important, insa, sa o faci si sa iei cateva masuri esentiale pana cand ajungi cu el la medic pentru a-l evalua:
• aplica o compresa rece la locul inflamatiei; nu pune niciodata gheata direct pe piele, pentru ca ii poti provoca leziuni cutanate
• imobilizeaza zona afectata cu un bandaj, o fasa elastica sau o glezniera
• convinge-l sa stea cu piciorul ridicat pentru ca sangele sa circule mai bine si sa nu se umfle
• antiinflamatoarele se pot administra doar cu recomandare de la medic.
In functie de tipul leziunii, medicul poate recomanda imoblizarea gleznei, dar si repaus la pat, pentru recuperare. In general, aceasta nu dureaza mai mult de doua saptamani, in cazul entorselor usoare, dar cele severe, cu leziuni de ligamente pot necesita trei pana la sase saptamani.