Fracturile osoase la copii

/ / Modificat: 2024-11-14
Fracturile osoase la copii

Cazaturile si loviturile sunt parte din cresterea oricarui copil. Ele rezulta de obicei in cucuie si julituri de toate frumusetea, insa in cazuri mai grave copilul se poate alege cu un os rupt. Ele se numesc fracturi osoase si sunt frecvente in randul copiilor, in special al acelora care fac sport.

Ce sunt fracturile oasoase?

Fracturile apar in urma unor traumatisme (forte de impact exterioare sau stres) sau alte conditii medicale si reprezinta intreruperea sau discontinuitatea la nivelul unui os.

Care sunt cauzele fracturilor osoase la copii?

Traumatismele accidentale sunt cel mai adesea responsabile pentru aparitia fracturilor osoase la copii.

In cazuri foarte rare, fracturile osoase pot fi cauzate de un abuz. Insa ele ar trebui asociate cu alte leziuni.

Exista copii care prezinta un risc mai mare in a le produce din cauza unor afectiuni sau susceptibilitati medicale: cei care sufera de malnutritie, rahitism sau de boli ereditare ca osetogeneza.

Cum iti dai seama ca osul este rupt sau nu?

Nu orice cazatura a copilului sfarseste prin ruperea unui os. Trebuie sa urmaresti cateva semne clasice care indica ruperea unui os:

  • durerea foarte mare;

  • umflarea zonei;

  • deplasarea osului (uneori poate patrunde prin piele si iesi la exterior).

Totusi, exista fracturi de care este foarte greu sa iti dai seama cu ochiul liber, acestea necesitand o radiografie. Unele semne care indica ca osul este rupt mai pot fi:

  • un sunet produs atunci cand a avut loc traumatismul;

  • apar vanatai, umflaturi sau sensibilitate crescuta in zona vatamata;

  • este extrem de dureros pentru copil sa suporte orice fel de presiune, cat de mica, asupra zonei, chiar si simpla atingere fiind un chin.

Care sunt masurile de prim ajutor pe care trebuie sa le iei?

Daca suspectezi ca micutul tau are un os rupt in urma unei cazaturi, este important sa chemi ambulanta. Este esential sa NU misti copilul daca fractura este destul de severa, apar deplasari ale oaselor prin piele, hemoragie etc.

In cazuri mai putin severe, incearca sa stabilizezi rana cat mai repede astfel:

  • indeparteaza hainutele din zona vatamata;

  • aplica o compresa cu gheata;

  • imobilizeaza zona (prin atele improvizate) pana la venirea ajutorului medical specializat.

Particularitati ale fracturilor osoase la copii

In timpul cazaturii instinctul le spune spune copiilor, si in general oamenilor, sa intinda mainile inainte pentru a amortiza impactul cu solul. Acest comportament intuitiv creste riscul de fracturi oasoase la nivelul mainilor: degetelor, incheieturilor, umerilor, cotului etc.

Fracturile la antebrat, parte a bratului intre cot si incheietura mainii, apar de obicei la copilul care cade pe un brat, care este intins. Acestea reprezinta aproximativ 50% dintre fracturile aparute in copilarie.

Fracturile la nivelul cotului sunt un alt tip comun de os rupt, reprezentand cam 10% dintre toate oasele rupte in copilarie. Ele apar tot atunci cand copilul cade pe bratul intins.

Fracturile osoase ale copiilor difera cu mult de cele prezente la adulti. Oasele acestora sunt mai fragile, contin mai putin calciu si mai mult cartilagiu, ceea ce le face sa fie mai putin rezistente la impact si sa aiba si o elasticitate crescuta. Acest lucru inseamna ca la majoritatea copiilor nu se poate vorbi despre o rupere completa, ci mai degraba de o deformare a osului.

Cum se trateaza fracturile la copii?

Recuperarea dupa o fractura osoasa este mult mai rapida la copii decat la adulti. Potentialul de regenerare este crescut si de cele mai multe ori e suficienta doar montarea gipsului (pe o anumita perioada de timp in functie de severitatea fracturii) si de cateva medicamente antiinflamatoare.

In cazul in care fracturile cunt mai complexe si prezinta complicatii, se apeleaza si la interventia chirurgicala pentru refixarea unor segmente osoase. Insa acestea sunt cazuri foarte rare, cele mai des intalnite fiind fracturile usoare spre medii in timpul copilariei.

Sursa foto: freepik

Taguri Cazaturile la copii Accidente copii medic

Articole recomandate

Citeste si despre