Fitoterapia este una dintre ramurile medicinei alopate despre care se vorbeste mai putin si, din aceasta cauza, multa lume o confunda ori cu medicina naturista, ori cu homeopatia. Totusi, este o stiinta veche de mii de ani, iar la inceputul anilor 1900, cand au inceput sa cerceteze mai indeaproape tratamentele fitoterapeutice, medicii au descoperit ca plantele au in proportie de 80% proprietatile farmacodinamice ale medicamentelor de sinteza.
Practic, fitoterapia ne ofera o alternativa naturala la medicamentele clasice si poate veni in completarea acestora. Sunt extracte de plante standardizate. Suna pompos, dar in realitate este un proces simplu care vine in ajutorul nostru. Standardizarea a fost necesara datorita faptului ca in fiecare planta nu exista aceeasi cocentratie de substanta activa si i-ar fi fost imposibil unui medic sa prescrie doza corecta. Astfel, a fost necesara standardizarea pentru a defini si controla intensitatea terapiei. Fitoterapia ne ajuta sa extragem din plante doar ceea ce este necesar pentru o anumita afectiune, fara sa ingeram substante care ar putea avea efecte adverse. De exemplu, atunci cand facem un ceai, pe langa componenta de care avem nevoie, in corpul nostru mai intra si alte substante de care poate nu avem nevoie si, mai mult, nu stim concentratia. Fitoterapia elimina aceste neajunsuri actionand doar acolo unde este cazul.
Ce afectiuni trateaza fitoterapia?
Studiile realizate pana acum au aratat ca la fitoterapie raspund pozitiv o serie de afectiuni comune, dar si unele grave. Alergiile, astmul bronsic, afectiuni dermatologice, insomnii, nevroze, diferite forme de reumatism, infectii cronice bacteriene, stari de epuizare sau stres, carente de minerale si vitamine, ulcerul, afectiuni ale bilei, sindromul colonului iritabil, enterocolita, colesterolul marit sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi tratate cu ajutorul extractelor de plante standardizate.
Avantajul apelarii la fitoterapie este ca actiunea este una blanda si, daca se respecta doza prescrisa de medic, nu exista efecte adverse. In plus, se pot administra aproape la orice varsta. Trebuie sa tineti cont ca, la fel ca in cazul oricarui alt tratament, este neaparat necesar sa mergeti la medicul curant pentru a va oferi indicatii cu privire la administrare.
Pe langa actiunea de vindecare, tratamentul fitoterapeutic este util si in preventie. Neavand in compozitie substante suplimentare, nu are efecte adverse si astfel poate fi utilizat pentru a preintampina anumite probleme de sanatate.
Cu fitoterapia trebuie sa aveti rabdare, pentru ca efectele benefice ale plantelor se instaleaza in timp. Unele tratamente pot dura 2 sau chiar 3 saptamani, insa nu sunt agresive cu organismul. Cel mai indicat este sa folositi extractele de plante standardizate in faza incipienta a bolii si, acolo unde este cazul, sa interveniti, la sfatul medicului, si cu medicamente clasice.
Tratamentul cu extract de plante nu este lipsit de pericole, mai ales ca pe piata au aparut tot felul de produse exotice si ca exista si plante toxice. De aceea, este indicat sa mergeti la medic, sa achizitionati tratamentul prescris de acesta pe care sa il urmati intocmai, atat ca dozaj, cat si ca perioada de administrare.