Mierea de Manuka Manuka este produsa de albine din florile si nectarul arbustului Manuka, care creste in Noua Zeelanda si sud-estul Australiei. Spre deosebire de alte produse similare, se distinge printr-un continut foarte ridicat de MGO (metilglioxal), substanta responsabila pentru activitatea antibacteriana.
Mierea traditionala contine aproximativ 10 mg pe kilogram de MGO, in comparatie cu mierea de manuka care are o concentratie de MGO de 10 pana 50 de ori mai mare.
Beneficiile mierii de manuka asupra sanatatii, sunt sustinute de numeroase studii in care s-a dovedit ca aceasta are urmatoarele efecte:
-
antiinflamator
-
antiaterosclerotic,
-
antioxidant,
-
stimuleaza sistemului imunitar,
-
scade tensiunea arteriala,
-
creste secretia de bila.
Mierea de Manuka se caracterizeaza printr-o culoare destul de inchisa si o aroma intensa. Poate avea un miros caracteristic cauzat de prezenta componentei sale de metilglioxal.
Metilglioxalul are proprietati antimicrobiene puternice, in special impotriva bacteriilor. Prin urmare, mierea de Manuka este vazuta ca un produs alimentar cu proprietati medicinale.
Utilizarea mierii de manuka
Mierea de Manuka este disponibila in borcane de 250g sau 500 g si are o gama larga de utilizari. In primul rand, are un efect benefic asupra sistemului digestiv prin reglarea florei bacteriene intestinale. Datorita acestei proprietati, ajuta la eliminarea eficienta a gazelor generate la fermentare. Totodata este utilizata pentru o serie de afectiuni, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, boala ulceroasa sau sindromul intestinului iritabil.
Activitatea antibacteriana a mierii de manuka este cunoscuta de toata lumea. Sustine organismul in lupta impotriva bacteriilor care produc infectii ale sistemului digestiv, combate cu succes inflamatiile gatului, sinusurilor si ale mucoasei nazale. In plus, mierea de Manuka ajuta la vindecarea leziunilor cutanate si este utilizata pentru tratamentul acneei.
Numeroase studii au dovedit activitatea antibacteriana a mierii manuka impotriva diferitelor bacterii, inclusiv a celor care traiesc in tractul gastro-intestinal. Vorbim despre agenti patogeni precum Helicobacter pylori, Clostridium difficile, Salmonella typhimurium.
Mierea de Manuka poate ajuta la tratarea infectiilor din mucoasa intestinala si stomac. Mierea de Manuka cu o concentratie de aproximativ 7% este suficienta pentru a inhiba cresterea Helicobacter pylori. In plus, simptomele indigestiei sunt reduse.
MGO 400+ a avut un efect bactericid asupra celulelor Clostridium Difficile care cresc intr-un mediu lichid, la o concentratie de 6,3%.
Cum sa consumi miere de Manuka?
Mierea de Manuka trebuie consumata dimineata pe stomacul gol, sau chiar seara, inainte de culcare. Doza zilnica recomandata este de 2-3 lingurite pe zi. De asemenea, poate fi consumata cu alimente sau dizolvata intr-un pahar de apa cu suc de lamaie.
Atunci cand este utilizata pentru tratamentul anti-acnee sau pentru a grabi vindecarea leziunilor cutanate, mierea de Manuka trebuie aplicata pe zonele cu probleme de 2-3 ori pe zi, eventual acoperindu-le cu un pansament. In faza initiala a unui astfel de tratament,
daca ranile sunt severe, pot aparea dureri, dar dupa 2-3 zile este de obicei se observa o imbunatatire vizibila.
Daca va decideti sa includeti mierea de manuka in dieta dvs., trebuie sa va aveti in vedere ca are o valoare nutritionala mare si poate contribui indirect la supraponderalitate, daca este consumata excesiv.
De asemenea, nu trebuie consumata de persoanele alergice la produsele apicole sau cele cu diabet. In plus, nu trebuie administrata copiilor cu varsta sub un an.
Pretul mierii de manuka depinde de doi factori: capacitatea ambalajului si concentratia de metilglioxal. In magazinul SAM-Distribution gasiti o selectie variata de miere de manuka, la cel mai mic pret.