Terapia Vojta este o metoda de fizioterapie folosita pentru tratamentul afectiunilor sistemului nervos central si aparatului locomotor. Principiul Vojta poarta numele medicului ceh prof. dr. Vaclav Vojta, care a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu si tratament pentru copiii ce sufereau de pareza cerebrala intre anii 1950 si 1970.
In ce consta terapia Vojta?
Terapia si tehnicile de diagnostic dezvoltate de Vojta sunt bazate pe locomotia reflexa. Terapia consta in aplicarea de stimuli externi, prin tehnici speciale, care vor provoca intotdeauna aceleasi reactii in mod automat.
Terapeutul aplica micutului presiunie in anumite zone ale corpului, care duc la doua reactii reflexe: tararea si rostogolirea. Activarea coordonata si ritmica a intregii musculaturi scheletice si a sistemului nervos central duce la accesarea unor functii blocate in retelele nervoase dintre creier si maduva.
Fizioterapia specializata dupa metoda Vojta nu este insa disponibila doar specialistilor, iar parintii pot continua acasa munca terapeutului, dupa ce invata de la acesta cum sa execute corect metoda ce incurajeaza dezvoltarea corecta a micutului lor. Sedintele de terapie pot fi zilnice, dar sunt scurte si nu impun alte restrictii pentru copiii aflati sub tratament.
Afectiuni ce pot fi tratate prin terapia Vojta
Afectiunile in tratamentul carora este folosita cel mai des terapia Vojta sunt:
- pareza cerebrala;
- scolioza coloanei vetebrale;
- displazia si luxatia soldului.
Terapia Vojta este folosita insa ca metoda de fizioterapie si pentru alte tulburari de miscare sau boli ale oaselor, muschilor sau sistemului nervos.
Contraindicatiile includ imbolnaviri febrile acute si inflamatorii, vaccinari cu vaccinuri vii, boala oaselor de sticla si unele afectiuni cardiace.
Terapia Vojta la sugari
In cazul sugarilor, rezultatele cele mai bune pot fi obtinute inainte ca micutul sa dezvolte modele motrice inlocuitoare. Scopul terapiei este activarea si mentinerea modelelor de miscare fiziologice corecte.
Micutii pot plange adesea in timpul terapiei, acest lucru nefiind un indiciu al durerii provocate, ci un raspuns adecvat la tehnicile Vojta, spun sustinatorii acestei metode. Dupa primele sedinte, plansul este mai rar si sugarii se linistesc mai repede.
Studiile comparative intre sugarii care au beneficiat de terapia Vojta si cei care au fost tratati cu alte terapii au demonstrat ca aceasta terapie nu provoaca efecte negative din punct de vedere psihologic.
Foto: therapeuticum.de
Terapia Vojta in Romania
Numarul specialistilor romani acreditati de Societatea Internationala Vojta (IVG) este in crestere, dar totusi ramane redus la nivel national. Centrele de tratament si spitalele in care se practica aceasta terapie pot fi gasite in doar cateva orase din Romania.
Bucuresti
- Spitalul "Maria Sklodowska Curie" (fost Budimex) - Mscurie.ro;
- Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" - Spital-Obregia.ro.
Timisoara
- Cabinet medical Fizioterapie si Recuperare Medicala Excentric - Excentric.ro
Sibiu
- Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gh. Preda" - Medicina-psihiatrie.ro
Satu Mare
- Clinica Korall - Clinicakorall.ro