Secrete pentru ingrijirea dintilor la bebelusi si copii

/ / Modificat: 2014-08-21
Secrete pentru ingrijirea dintilor la bebelusi si copii

Chiar daca are doar cativa dintisori in gurita sau daca este in perioada in care si-i schimba, dantura micutului tau trebuie ingrijita ca la carte, fara exceptie. Nu conteaza in ce etapa a dezvoltarii danturii se afla un copil, trebuie sa ai grija sa urmezi cele mai sigure metode pentru a avea o dantura puternica si sanatoasa.

Incepe ingrijirea orala a copiilor de la varste mici

Nu trebuie sa astepti sa ii apara dintii permanenti pentru a merge cu copilul la un medic stomatolog. De fapt, specialistii sustin ca trebuie sa vizitezi dentistul prima oara pana cand micutul implineste varsta de 1 an.

Igiena zilnica a dintilor incepe de dinainte de aparitia dintilor

Vizita la dentist este doar o parte din ingrijirea orala a copiilor. Una dintre cele mai importante metode de preventie a problemelor dentare este invatarea copilului a obiceiurilor igienice de curatare zilnica a dintilor. Aceasta implica perierea dintilor, dar si folosirea atei dentare.


Chiar daca bebelusul tau are doar un dinte, acel dintisor trebuie ingrijit zilnic in mod adecvat. Perierea poate incepe inca de dinainte ca micutului tau sa ii apara primul dintisor, poti incepe perierea gentila a gingiutelor. Foloseste periute speciale pentru bebelusi, pentru a evita iritarea lor. Perierea trebuie facuta de 2 ori pe zi folosind o pasta de dinti care contine fluoride. Ata dentara trebuie folosita la bebelusi din momentul in care apar 2 dintisori unul langa altul.

Parintii sunt nevoiti si au responsabilitatea de a curata ei dintii copiilor pana la varsta la care sunt apti sa o faca singuri. De obicei, aceasta coincide cu momentul in care este capabil sa se lege singur la sireturi sau sa scrie cursiv. Ei nu au dezvoltate abilitatile motorii fine pentru a-si peria singuri dintii pana la varsta de 6 ani. Folosirea atei dentare intra printre indemanarile copilului abia la 10 ani.

Evita caria de biberon la copii

Specialistii avertizeaza parintii sa evite sa dea bebelusilor si sugarilor biberoul cu suc sau laptic si sa-l lase sa adoarma cu el. Aceasta poate conduce la caria de biberon Lichidul din biberon adera pe suprafata dintisorilor, creand un mediu propice pentru bacteriile nocive care ataca dintii. Bacteriile produc aciditate la nivelul dintilor si determina carierea acestora. Netratata si nedepistata, aceasta problema poate afecta iremediabil cresterea copilului, invatarea si chiar vorbirea.

Daca esti nevoita totusi sa adomri copilul cu biberonul, atunci asigura-te ca acesta contine doar apa.

Atentie la consumul de sucuri pe timpul zilei la bebelusi

Nu numai biberoanele de noapte cu sucuri sau lapte sunt o problema pentru dantura. Sucul oferit pe timpul zilei ca substitut pentru apa sau ceai, din canutele speciale pentru bebelusi poate constitui o problema pentru dantura. Parintii considera in mod gresit ca sucul este un substitut eficient al apei sau ceaiului. Medicii sustin ca folosirea pe termen lung a canutei de bebelusi (inlocuitoarea biberonului) cu suc poate afecta carierea dintilor, mai ales daca sucurile contin zahar.

Scapa-l de obiceiul tetinei dupa varsta de 1 an

S-a demonstrat ca folosirea pe termen lung a tetinei la copii dauneza danturii copiilor. Printre probleme se numara intarzierea aparitiei dintilor, cat si deformarea sau aparitia unor malformatii dentare.

Este esential sa il dezveti de tetina sau suzeta pe copil dupa varsta de 1 an, cel mult pana la 2 ani pentru a evita astfel de probleme.

Unele medicamente administrate copilului afecteaza dantura

Multe dintre medicamentele care se administreaza uzual copiilor au diverse arome, aditivi si zahar care afecteaza dantura. Daca sunt administrate sub forma lichida, aceste elemente din compozitia lor raman pe dinti si ii ataca.

Si antibioticele sau medicamentele astmatice reprezinta un risc pentru igiena orala. Acestea pot da nastere candidozei care poate conduce la o infectie fungica a cavitatii bucale.

Daca micutul tau ia anumite medicamente, vorbeste cu medicul stomatalog despre cat de des trebuie periati dintii in astfel de cazuri. Este posibil ca numarul periajelor sa creasca si la 4.

Taguri Ingrijire dinti copii Tetina afectiuni dantura sugari Tetina sugari formare dinti Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre