Abcesul gingiei poate fi descris in mod eficient ca un buzunar gasit pe suprafata acesteia si care este umplut cu puroi sau lichid infectat. Cele mai multe abcese ale gingiei se gasesc la capatul radacinii dintelui si intre gingie si dinti.
Abcesul gingiei trebuie sa fie tratat imediat, pentru a evita complicatiile si raspandirea infectiei la alte parti ale corpului si a organelor vitale, cum ar fi inima si plamanii.
Dr. Andra Custura, medic stomatolog clinica Andra Smile recomanda vizita la medicul dentist cel putin de doua ori pe an, pentru a verifica periodic orice problema dentara si a gingiei.
Cauzele abcesului dintar la copii
Imposibilitatea de a mentine sau de a preda igiena adecvata copiilor este adesea cauza formarea cariilor in dintii acestora.
Cariile dentare la copii sunt una dintre principalele cauze ale abceselor, mai ales atunci cand dintele este deja foarte putred.
Prezenta bacteriilor este principala cauza de abces, in special atunci cand acestea sunt prezente in carii si ataca tesuturile moi si, curand dupa aceea, oasele si structurile dentare. Zaharul, care este adesea prezent in dieta copiilor, cauzeaza atacurile primare in ceea ce priveste structura dintelui.
Tipuri de abcese dentare
- Abcesul periapical - acesta este tipul de abces care porneste de la o pulpa dentara. Printre tipurile de abces, acest lucru a fost identificat ca fiind unul dintre cele mai comune care se petrec la copii;
- Abcesul parodontal - acesta este tipul de abces care incepe undeva in osul de sustinere al dintilor, precum si in structurile tisulare. Desi poate aparea la copii, acest tip de abces este mai raspandit in cazul adultilor.
Simptomele abcesului dentar la copii
Exista o serie de simptome care arata aparitia abcesului la nivelul dintilor copiilor. Unele dintre acestea includ urmatoarele:
- Drenajul de puroi;
- Posibila aparitie a varsaturilor, diaree, febra, frisoane, precum si greata;
- Pot exista unele cazuri, in care exista o roseata, durere, si umflaturi la nivelul fetei si gurii copilului;
- Prezenta unor umflaturi ridicate in zona inghinala, gatului, sau axilelor copilului poate insemna, de asemenea, prezenta unui abces dentar;
- Un copil poate avea, de asemenea, un anumit nivel de sensibilitate in plus a dintelui ori de cate ori manca sau bea alimente sau bauturi incalzite sau reci;
- In cazul in care copilul se plange de durere, atunci cand dintele lui este atins, aceasta este, de asemenea, un semn;
- Prezenta evidenta a cariilor.
Remedii pentru abcesul gingival
Daca ati sesizat ca copilul are un abces dentar, prezentati-va de urgenta la cabinetul medicului stomatolog. Andra Smile este deschis non stop pentru urgente, daca telefonati inainte pentru a anunta vizita.
Gargara cu un amestec de apa calda sarata este cunoscuta pentru scaderea inflamatiei.
Un pliculet de ceai cald pe dinte este, de asemenea, cunoscut pentru calmarea durerii din dintele cariat.
In cazul in care abcesul se sparge, pot fi necesare posibile medicamente, dar apa calda imediat utilizata pentru clatire ar trebui sa fie remediul initial.
Mai multe informatii despre dentitia copilului dar si o consultatie amanuntita puteti realiza la dr. Andra Custura in cadrul clinicii Andra Smile. Urmariti si pagina de Facebook pentru a fi la curent cu promotiile clinicii.