Una dintre afectiunile care ne pot trimite la cabinetul stomatologic este afta, intalnita la aproximativ 20% din populatie, atat la adulti (mai frecventa la femei), dar si copii. De obicei, aceasta apare pentru prima data in copilarie sau adolescenta, fiind intalnita mai frecvent la femei decat la barbati. Din fericire, afectiunea nu este contagioasa, astfel incat nu se poate raspandi de la o persoana la alta.
Afta apare ca o ulceratie superficiala de culoare alb-galbuie, inconjurata de o zona rosiatica si localizata pe buze, marginile limbii si sub limba, interiorul obrajilor, palatul moale, oro-faringe. Aftele sunt de obicei foarte dureroase la masticatie, inghitire sau chiar vorbire, fiind insotite de crestera fluxului de saliva si, uneori, de marirea de volum a ganglionilor din vecinatate.
In 80-85% din cazuri se intalneste forma usoara a acest afectiuni, manifestata prin ulceratii de pana la 1 cm diamentru, cu margini netede, cu forma rotunda sau alungita, care se vindeca in 7-10 zile, fara a lasa cicatrici.
In forma mai grava, in 5-10% din cazuri, afta are dimensiuni de 2-3 cm, este de obicei unica, dar pot aparea si mai multe simultan, marginile sunt neregulate, iar vindecarea poate dura 6 saptamani, poate chiar luni, lasand in urma o cicatrice. Aftele pot reaparea dupa cateva zile sau luni.
Factorii favorizanti
S-a constatat ca aparitia aftelor este favorizata de factori care actioneaza local, cum ar fi traumatisme, condimente, alimentele acide si iritante - otet, lamaie, alune, miere, ciocolata, eruptia dentara, schimbarea periei de dinti, sodium lauryl sulfat din compozitia unor paste de dinti, xerostomia (scaderea cantitatii de saliva).
Factorii generali favorizanti sunt reprezentati de scaderea imunitatii, stresul, deficienta de fier, acid folic, viatmina B12, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, sarcina, menstruatia, viroze, afectiuni gastro-intestinale (intoleranta la gluten, colita ulcerativa, boala Crohn, boala celiaca), hipertiroidismul, boli reumatismale, lupus eritematos sistemic etc.
Tratamentul aftelor
Tratamentul aftelor urmareste, in principal, ameliorarea durerii si dezinfectarea zonei si consta in aplicarea unor geluri care contin anestezice, dezinfectante, antiinlamatoare. Clatirea cu apa de gura cu clorhexidina reduce nivelul bacteriilor din gura, insa nu trebuie folosita mai mult de 3 saptamani, deoarece exista riscul de colorare galbuie a dintior.
In cazurile mai grave aministrarea de acid folic, fier, vitamina B12, antiiflamatoare pe cale generala etc. se pot face doar dupa diagnosticarea bolilor generale favorizante, insa. Medicul specialist este cel in masura sa recomande tratamentul potrivit dupa ce il va consulta pe micutul pacient, stabilind diagnosticul.
Articol scris de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie Orto-Implant Expert