Ajutor, copilul meu nu vrea sa se spele pe dinti!

/ / Modificat: 2022-01-25
Ajutor, copilul meu nu vrea sa se spele pe dinti!

Pe masura ce copiii nostri cresc, apar fel si fel de dificultati in interactiunea cu ei, dificultati la care poate nu ne-am fi asteptat niciodata. Un bun exemplu in acest sens il reprezinta discutiile nesfarsite pe care le purtam uneori cu cei mici, in legatura cu igiena dentara sau cea corporala. Si, nu de putine ori, ajungem sa ne pierdem rabdarea si suntem tentati „sa dam militaria jos din pod”. Dar este oare aceasta o varianta cu adevarat utila? Vor deprinde copiii un obicei, oricare ar fi el, din frica? Studiile arata ca nu, disciplina cu un caracter prea autoritar nu este cea mai inspirata alegere, atunci cand vine vorba de insuflarea unor obiceiuri sanatoase. Citeste mai jos cateva variante care te pot ajuta sa-ti ajuti copilul sa se familiarizeze cu rutina de igiena orala si alege-o pe cea care simti ca vi se potriveste.

Spalatul pe dinti ca activitate de familie

Chiar daca programul adultilor si cel al copiilor nu coincid intotdeauna, incercati sa transformati igiena dentara intr-o activitate la care sa participe intreaga familie. Daca te gandesti, ar fi chiar amuzant sa va aliniati cu totii in fata oglinzii din baie si sa va ocupati in acelasi timp de sanatatea dintilor. Sau, de ce nu, puteti chiar sa organizati o intrecere si sa vedeti care membru al familiei ajunge primul la periuta de dinti. Pentru un copil, o mare parte din procesul de invatare are loc prin imitatie. Asadar, ce model mai bun ar putea avea decat sa-si urmareasca si sa-si imite parintii in timp ce se spala pe dinti?

Foloseste-te de instrumente ajutatoare

Incearca sa transformi activitatea de curatare a dintisorilor intr-o aventura distractiva, astfel incat copilul tau sa indrageasca aceste momente, fara sa se mai gandeasca la ele ca la ceva obligatoriu. De exemplu, ofera-i posibilitatea de a folosi o periuta de dinti electrica sau una cu modele inspirate din desenele animate. Puteti chiar sa mergeti la cumparaturi impreuna si cel mic sa-si aleaga singur periuta care il atrage cel mai mult. Tu va trebui doar sa te asiguri ca periuta respectiva este potrivita pentru varsta copilului tau, astfel incat dintii sai sa beneficieze de cea mai buna ingrijire.

Un periaj corect si complet ar trebui sa dureze in jur de 2 minute, insa notiunea timpului nu este ceva ce copiii stapanesc foarte bine. Pentru a te asigura ca periajul realizat de copilul tau are durata potrivita, poti incerca sa-i captezi atentia cu o clepsidra colorata sau, pentru copiii mai mari, un cronometru atractiv. Apoi, de fiecare data cand cel mic respecta timpul minim, ii poti acorda o steluta sau o bulina sub forma unui sticker, aplicata chiar pe peretele din baie.

Igiena orala poate fi si distractiva

La varsta adulta, periajul dentar este deja un obicei pe care il urmam din reflex, insa copiii au uneori nevoie de un stimul care sa ii tina departe de plictiseala in timpul igienei orale. Da, un copil se poate plictisi chiar mai devreme de 2 minute, asadar, atentia lor trebuie uneori intretinuta in moduri cat mai ingenioase. O varianta ar fi sa ascultati muzica in timp ce va urmati rutina de dimineata sau de seara si chiar sa dansati usor in ritmul melodiei. Cine a zis ca spalatul dintilor trebuie sa fie o activitate statica?

Educarea copiilor in legatura cu rutina de igiena, pe cat este de importanta, pe atat de dificila poate deveni uneori. Este important sa nu te panichezi si sa nu faci mai mult rau decat bine, incercand sa subliniezi importanta acestui aspect pentru sanatatea copilului tau. Tine minte ca felul in care un copil percepe o activitate sau o cerinta in prima faza este felul in care o va retine pentru multa vreme. Asadar, cunoscandu-ti propriul copil atat de bine, gandeste-te la cele mai potrivite variante prin care sa-l faci sa indrageasca spalatul pe dinti.

Sursa foto: Shutterstock.com

Taguri Dinti copii Dinti sanatosi copii Spalat corect dinti copii Spalat dinti copii Spalat pe dinti

Articole recomandate

Citeste si despre