Aparatul dentar la copil – cand este necesar si cum il alegem?

/ / Modificat: 2019-04-02
Aparatul dentar la copil – cand este necesar si cum il alegem?

Prima consultatie ortodontica la copil ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani, cand incep sa erupa incisivii permanenti.

Daca medicul specialist constata ca exista deja probleme sau se estimeaza, pe baza examinarii clinice si radiologice, ca exista riscul ca dintii si maxilarele copilului sa nu se dezvolte corect, este indicat ca inca de la aceasta varsta cel mic sa poarte aparat dentar.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a raspuns in exclusivitate pentru Copilul.ro la doua dintre cele mai frecvente intrebari care ii macina pe parinti in aceasta situatie:

mihaela-dan

Cand este indicat tratamentul ortodontic la copil?

Tratamentul ortodontic devine necesar in urmatoarele situatii: cand dintii copilului sunt prea in fata sau prea in spate, cand nu au suficient loc sa erupa, cand sunt inghesuiti sau prea spatiati, cand cele doua maxilare nu sunt dezvoltate corespunzator varstei sau unul prea mare si celalalt prea mic, cand mandibula se afla prea in fata sau prea in spate unul in raport cu maxilarul, cand ocluzia (muscatura) nu este corecta, cand copilul are obiceiuri daunatoare care au produs deja sau vor produce modificari ale pozitiei dintilor sau chiar deformarea maxilarelor.

Ce tip de aparat dentar este indicat la copil?

Aparatul dentar mobil

Aparatul dentar mobil este cel mai frecvent folosit intre 7 si 11 ani, cand copilul are inca dinti de lapte, dar si dinti permanenti. Acesta are un surub care se invarte o data pe saptamana, dar si sarme care sa modifice pozitia unora dintre dinti.

Principalul rol al aparatului dentar mobil este acela de a mari maxilarele si a crea spatiu, pentru ca dintii permanenti de adult sa aiba loc sa erupa. De cele mai multe ori dintii erup singuri in pozitie corecta daca li se creeaza spatiu sau pot fi indreptati cu ajutorul sarmelor. Insa, in unele cazuri acest tip de aparat dentar nu poate modifica pozitia dintelui in sens vertical (sus-jos) sau modifica inclinarea radacinilor dentare, astfel incat poate fi necesar ca ulterior pacientul sa poarte aparat dentar fix pentru realizarea unor modificari dentare de mare finite.

Disjunctorul maxilar

Disjunctorul maxilar, singur sau impreuna cu masca Delaire sunt folosite in ocluzia inversa, la un procent mic dintre cazuri, insa sunt foarte eficiente si scutesc pacientul de un tratament mai indelungat la o varsta mai mare sau chiar de o interventie chirurgicala la maturitate.

Aparatul dentar fix

Aparatul dentar fix este folosit si el, insa mai rar, doar pe cei 6 dinti din fata (4 incisivi permanenti si cei 2 canini de lapte). Bracketurile pot fi de metal, ceramica sau safir, cu elastice colorate sau transparente.

Aparatul functional

Aparatul functional (de silicon) este indicat pentru stimularea dezvolarii mandibulei (tragerea ei mai in fata, astfel incat profilul pacientului sa se normalizeze) si pentru combaterea unor obiceiuri daunatoare (respiratia orala, deglutitia infantile, sugerea degetului etc.).

Taguri Aparat dentar Aparat dentar copii Aparat dentar mobil

Articole recomandate

Citeste si despre