Pentru un copil, purtarea unui aparat dentar poate fi o adevarata provocare. Tehnologia de astazi aduce variante pentru toata lumea, incluzand oferta unui aparat mobil, care poate fi dat jos de cate ori pacientul simte nevoia.
Iata care sunt avantajele purtarii unui aparat dental mobil, cui se adreseaza si cat timp trebuie purtat!
Cat de eficient este aparatul dentar mobil?
Inainte de toate trebuie sa stim ca aparatul dentar mobil nu este o alternativa a celui fix, ci doar o metoda precoce de a preveni sau corecta probleme ale alinierii dintilor. Forta exercitata asupra dintilor trebuie sa fie continua, asa ca o intrerupere a purtarii poate inversa rezultatele obtinute pana atunci. Cu alte cuvinte, eficienta lui scade odata cu utilizarea precara sau neconforma cu indicatiile medicului.
De la ce varsta poate fi purtat aparatul dentar mobil?
Nu exista varsta stabilita cand copiii au nevoie de ortodontie. Planul de tratament va depinde intotdeauna de nevoile individuale. Copiii pot beneficia de tratament incepand cu varsta de 6 sau 7 ani, chiar daca nu si-au pierdut toti dintii. Scopul tratamentului precoce este de a preveni dezvoltarea in continuare a problemelor. Acesta va crea un mediu mai bun pentru ca dintii permanenti sa explodeze sau sa creasca.
Majoritatea copiilor care au nevoie de ortodontie timpurie, vor avea nevoie de legaturi suplimentare sau de purtarea unui aparat dentar fix mai tarziu pentru a finaliza procesul de aliniere a dintilor si a maxilarului. Dar cantitatea de munca poate fi semnificativ mai mica daca tratamentul ortodontic a fost terminat devreme.
Dupa incheierea perioadei de crestere insa (15-17 ani la fete, 16-18 la baieti) terapia cu aparat dentar mobil nu mai reprezinta o solutie, singura optiune ramanand aparatul dentar fix.
Cat timp trebuie purtat aparatul dentar mobil?
Durata tratamentului variaza. Depinde de problema si de cat de bine colaboreaza copilul tau. In mod obisnuit, majoritatea oamenilor poarta aparat dentar intre 18 si 36 de luni, dar aceasta perioada se poate extinde foarte usor.
Igiena in cazul aparatului dentar mobil
Igiena orala
Este important ca dintii sa fie periati de fiecare data inainte de a purta aparatul. De asemenea, trebuie sa se utilizeze metode suplimentare de curatare: ata dentara si apa de gura. Se recomanda o sesiune de curatare profesionala la fiecare 3 luni sau dupa cum este necesar.
Pentru a relua pronuntia corecta, se recomanda exercitii de vorbire (citirea cu voce tare, incet, incercarea de a articula corect cuvintele si de a insista asupra celor care prezinta dificultati).
Curatarea aparatului
De fiecare data cand aparatele dentare sunt scoase din gura, acestea trebuie spalate cu apa si sapun. Utilizati o periuta de dinti tare, concentrandu-se pe margini, goluri intre diferite parti si pe suruburi. Finalizati clatirea cu apa calduta. De asemenea, poti dizolva comprimate speciale de curatare in apa pentru a ucide bacteriile si pentru a curata mai bine.
Avantajele si dezavantajele purtarii unui aparat dentar mobil
Aparatul dentar mobil poate fi utilizat si de copiii prescolari, cu dinti de lapte. Spre deosebire de aparatele fixe, aparatul mobil permite o igiena orala mult mai usoara si diminueaza riscurile leziunilor parodontale si dentare, provocate de placa bacteriana si de tartru.
Dezavantajul unui astfel de aparat este ca este mai putin eficient decat unul fix, de obicei pacientul fiind obligat sa poarte aparat dentar fix apoi. Aparatul nu este o solutie convenabila in cazurile de diformitate a cavitatii oro-maxilare si nu poate influenta in mod controlat radacinile si coroanele dentare.
Pentru a-ti da seama daca cel mic are nevoie de un astfel de aparat, este nevoie de sfatul unui specialist. Chiar daca poate avea multe avantaje, aparatul dentar mobil nu este indicat oricui si de aceea este nevoie de o examinare exacta a pacientului.
*** Articol scris de dr. stomatolog Andra Custura. Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice viziteaza www.andrasmile.ro.