Argumente pro si contra privind extractia maselelor de minte

/ / Modificat: 2022-09-14
Argumente pro si contra privind extractia maselelor de minte

Maselele de minte sunt, de obicei, ultimii molari care erup, dar acest lucru nu se intampla la toata lumea. Pentru ca maselele de minte sa poata sa erupa corect, este necesar, in mod normal, sa existe un spatiu suficient in spatele maxilarelor. In cazul multor persoane, acest lucru se intampla rar, in consecinta, acesti molari nu pot erupe corespunzator.

In cazul altora, eruptia are loc, dar poate fi insotita de durere, infectie ori pozitia acestor molari poate sa afecteze maselele din vecinatate. In ceea ce priveste maselele de minte circula multe mituri legate de extractia lor in scop preventiv. Vezi mai jos in ce conditii se recomanda, de fapt, aceasta procedura si cand o poti evita.

Ce sunt maselele de minte

Maselele de minte se formeaza in copilarie si sunt in numar maxim de patru, doua sus si doua jos. Unele persoane au doar doua sau trei, altele, niciuna. Conturul lor este vizibil pe radiografii incepand cu varsta de 8 - 10 ani, iar, doi ani mai tarziu, se formeaza coroana. Dezvoltarea radacinilor este finalizata in jurul varstei de 17-18 ani, aceasta fiind si perioada medie de debut al primei eruptii. Pana la varsta de 25 de ani, aproximativ 90% dintre maselele de minte care au suficient spatiu de dezvoltare vor erupe, dar uneori acestea pot iesi si mai tarziu. 

Masele de minte impactate si partial impactate

Dezvoltarea mandibulei are loc, majoritar, spre spate, iar aceasta crestere este esentiala pentru a permite eruptia celui de-al treilea rand de molari. Sunt putine cazurile in care un om sa aiba in gura numarul maxim de dinti, 32, incluzand molarii de minte, perfect aliniati si functionali. Cei mai multi dintre oameni au masele de minte impactate, respectiv complet scufundate sub linia gingiei, sau partial impactate (erupte). 

In general, stomatologii recomanda extractie masea de minte daca aceasta nu a crescut corespunzator, daca prezenta ei provoaca durere ori infectie sau daca a afectat dintii din vecinatate.

Pro sau contra: afectarea molarilor vecini 

Molarii de minte au fost acuzati, de-a lungul vremii, de afectarea pozitiei dintilor din vecinatate, prin exercitarea unei presiuni la momentul eruptiei. Totusi mai multe studii au aratat ca, desi pot juca un mic rol in aceste deplasari, ele nu sunt cauza principala si trebuie sa fie luati in considerare si alti factori, de exemplu, cresterea reziduala. Este indicata extractia maselelor de minte doar daca este evident ca vor contribui la deplasarea nedorita a molarilor din vecinatate.

Pro sau contra: lipsa de spatiu

Atunci cand este evident, studiind o radiografie dentara panoramica a pacientului, ca maseaua de minte nu are loc pe maxilar, specialistul in endodontie poate recomanda extractia ei inainte de formarea completa. Procedura se numeste germectomie, respectiv extractia dintelui in stare incipienta, si poate fi efectuata in jurul varstei de 12-14 ani. 

Pro sau contra: pozitia incorecta sau eruptia incompleta a molarilor de minte

Similar tuturor celorlalti dinti, este recomandata extractia molarilor de minte daca sunt pozitionati incorect, motivul fiind acela ca pot favoriza acumularea de bacterii, care pot provoca aparitia cariilor si/sau resorbirea radacinilor molarilor vecini. In plus, atunci cand erup molarii de minte, uneori bacteriile colonizeaza zona care inconjoara coroana. apare atunci pericoronarita, o afectiune foarte dureroasa, destul de frecventa la adultii tineri.

Pentru a vindeca sau a preveni aceste complicatii infectioase, este uneori necesara extractia molarului de minte. Dar perioada ideala de extractie este atunci cand apare molarul, intre 17 si 20 de ani, pentru ca ligamentul care il leaga de arcada este inca liber si radacinile nu sunt complet formate. 

Utilitatea maselelor de minte 

Specialistul in endodontie este singurul in masura sa stabileasca daca este necesar ca molarul de minte sa fie indepartat atunci cand apare o problema la nivelul lui. Cateodata, extractia maselei de minte nu este cea mai buna optiune pentru un pacient. Asta pentru ca molarul de minte poate fi folosit ulterior in scop protetic, in absenta molarilor din prima sau a doua linie, pentru o punte fixa sau pentru montarea protezelor mobile. 

In concluzie, desi au o “reputatie” mai proasta, maselele de minte au utilitatea lor, iar recomandarile privind extractia in scop preventiv sunt inca subiectul unor dezbateri. In schimb, se recomanda monitorizarea regulata a evolutiei lor, pentru a lua din timp masurile care sunt necesare. 

Sursa foto: Freepik

Taguri Stomatologie copii

Articole recomandate

Citeste si despre