De ce isi macina copii dintii?
Bruxismul reprezinta inclestarea sau macinarea dintilor, o afectiune de care majoritatea adultilor nu sunt constienti si care nu se limiteaza doar la acestia.
Intre 15% la 33% din copiii isi macina dinti, de obicei in doua momente cheie - cand apar dintii primari si atunci cand ies dintii permanenti. Cei mai multi copii pierd acest obicei dupa ce setul nou de dinti este complet.
Cel mai frecvent, copiii isi macina dintii in timpul somnului, mai degraba decat in timpul zilei. Nimeni nu stie exact de se intampla acest lucru, dar sunt teorii care includ dintii aliniati in mod necorespunzator sau contactul neregulat intre dintii superioare si inferiori, boli si alte afectiuni medicale (cum ar fi deficiente nutritionale, alergii, tulburari endocrine), si factorii psihologici, inclusiv anxietate si de stres.
"Macinarea dintilor la copii rareori duce la probleme. Cu toate acestea, poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap si uzura dintilor. Consultati medicul stomatolog in cazul in care dintii copilului incep sa arate uzati sau in cazul in care copilul se plange de sensibilitate a dintilor sau durere", explica dr. Andra Custra, clinica Andra Smile.
Sfaturi pentru a ajuta un copil sa se opreasca din macinarea dintilor:
- Scaderea stresului copilului, mai ales chiar inainte de culcare;
- Masaj si exercitii de intindere pentru a relaxa muschii;
- Asigurati-va ca dieta copilului include multa apa. Deshidratarea poate fi legata de macinarea dintilor;
- Adresati-va medicului stomatolog sa monitorizeze dintii copilului dvs daca el sau ea are tendinta de macinare;
- Pentru copiii prescolari nu sunt necesare interventii dentare. Cu toate acestea, copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.