Bruxismul (scrasnirea dintilor)

/ / Modificat: 2017-10-03
Bruxismul (scrasnirea dintilor)
Intrebare:

- Am o fetita in varsta de 6 ani care atunci cand doarme scartaie dintisorii. Face aceest lucru de la varsta de 3 ani. Va rog spuneti-mi este ceva grav sau indrumati-ma unde sa merg.

Raspuns:

Bruxismul (scrasnirea dintilor) este un obicei care consta in lovirea si frecarea dintilor intre ei.
Bruxismul se poate manifesta diurn (in timpul zilei) sau nocturn (noaptea).

Este un fenomen extrem de des intalnit in zilele noastre. La adulti bruxismul poate fi un obicei legat de stress, insa, in cazul copiilor, bruxismul pare sa fie legat de noua senzatie de a avea dinti. Copiii isi pot scrasni dintii atat ziua, cat si noaptea, dar probabil observam noaptea, pentru ca noaptea isi freaca dintii cu mai mare putere.

Medicii stomatologi de regula nu trateaza bruxismul la copiii mici, deoarece nu creeaza probleme de durata. Dintii de lapte nu dureaza decat cativa ani, iar bruxismul adesea dispare cand au erupt toti dintii permanenti.

Daca nu dispare, medicul stomatolog va recomanda tratamentul potrivit.

Bruxismul la copii apare cel mai des in perioadele de varsta intre 3-6 ani si 10-12 ani. Bruxismul la copii mai  poate  apare si ca urmare a unor raceli sau infectii ale urechii. De asemenea, copiii pot scrasni din dinti si ca sa-si reduca disconfortul dat de diverse alergii.

De obicei, bruxismul dispare fara a afecta dantura definitiva la copii.  Acest obicei poate trece neobservat. Totusi, de cele mai multe ori e alarmant: cand provoaca trezirea apropiatilor din somn sau in timpul zilei cand exista o angrenare intr-o activitate ce preocupa in mod deosebit persoana respectiva (copil sau adult).

Care este cauza bruxismului?

Bruxismul nu are o cauza bine definita, ci variaza de la caz la caz, iar parerile specialistilor difera. S-au dovedit legaturi de cauzalitate cu mai multi factori, cum ar fi:

1.  Stresul emotional pozitiv sau negativ: o dorinta puternica, o intamplare marcanta din trecut, supararea sau mania, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, discomfortul. (adesea acestea sunt asociate cu dizarmoniile din familie sau cu probleme scolare, dar nici acest lucru nu este obligatoriu).
2.  Lipsa odihnei: durata somnului si capacitatea de relaxare.
3.  Personalitati agresive, perfectioniste, obsesive sau persoanele grabite si nerabdatoare sa isi atinga un anumit scop au tendinta crescuta de a dezvolta bruxism(mai ales persoanele din functii de conducere).
4.  Tulburari de ocluzie - dintii nu sunt aliniati corect sau  sunt in eruptie.
5.  In perioada de schimbare a dintilor-la copii
6.  O obturatie recenta sau o lucrare protetica recenta care e "mai inalta".
7.  Obstruarea partiala a cailor aeriene prin hipertrofii amigdaliene sau vegetatii adenoide (polipi).
8.  Infectii ale urechei- la copii .  
Dintre acestea se pare ca schimbarea dintilor de lapte cu dintii permanenti, dizarmonia dintre cresterea oaselor maxilare si eruptia, marimea sau numarul dintilor prezenti la un moment dat in cavitatea bucala ar fi cea mai frecventa cauza a bruxismului la copii.

Semne de bruxism:

  • Zgomot specific la culcare, in timpul somnului sau/si ziua
  • Uzura dintelui (marginile dintilor se transforma in suprafete, dar si alte fete ale dintelui pot fi afectate), fracturi ale dintilor sau caderea obturatiilor
  • Retractii gingivale sau pungi parodontale
  • Hipersensibilitate dentara la rece, la cald sau la atingere la locul unde dintii se intalnesc cu gingia. Si aici pot aparea leziuni ale dintilor.
  • Mobilitatea dintilor
  • Oboseala dureroasa a muschilor fetei, dureri in oasele maxilare, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, dureri in zona urechilor, eventual dureri de cap

    Tratamentul bruxismului

  • Medicul d-voastra stomatolog poate sa va diagnosticheze daca suferiti de bruxism si va poate sfatui asupra modalitatilor terapeutice adecvate, individualizate, pentru a opri acest obicei.
  • Daca este cazul, el va elimina cauza prin echilibrarea ocluziei.
  • Exista o multitudine de terapii comportamentale care pot fi aplicate. Reducerea nivelului de stress emotional se poate obtine prin tehnici de adaptare.
  • Poate fi confectionata o gutiera speciala dintr-un material transparent, flexibil care se aplica pe dinti si se poarta de obicei noaptea. Ea impiedica frecarea dintilor intre ei, prevenind astfel uzura lor.


    Mirela Comancianu
    Medic specialist stomatolog - Cabinetului "Alexa Dentistry" Bucuresti


    Detalii specialist
  • Articole recomandate

    Citeste si despre