Majoritatea copiilor cu varsta de până la 6 ani dezvolta carii, aceasta fiind cea mai frecventa afectiune dentara in randul lor, dar nu si singura. Problemele de sanatate orala pot afecta nu numai starea generala de sanatate a copilului, ci pot avea si un impact asupra diferitelor activitati din viata celor mici, precum vorbirea, hranirea si dezvoltarea in general.
In acest articol, vom explora cele mai frecvente probleme de sanatate orala intalnite in randul copiilor si vom oferi sfaturi si informatii utile pentru parinti.
Cariile dentare
Cariile dentare sunt poate cele mai comune probleme de sanatate orala la copii. O carie apare atunci cand bacteriile prezente in gura transforma zaharul din alimente in acizi care erodeaza smaltul dintilor. O igiena orala necorespunzatoare si consumul excesiv de alimente bogate in zahar, obiceiuri des intalnite in randul celor mici, sunt factori de risc. Pentru a preveni cariile, este important ca parintii sa incurajeze spalarea corecta a dintilor, cu o pasta de dinti cu fluor, si utilizarea atei dentare. In cazul in care apar cariile, acestea trebuie tratate imediat, chiar daca este vorba despre dintii de lapte. O carie netratata poate afecta intreaga sanatate orala a copilului.
Frenul lingual restrictiv
Frenul lingual este situat sub limba si conecteaza partea inferioara a acesteia de baza cavitatii bucale. Un fren lingual scurt sau strans poate determina o restrictie a miscarii limbii si poate cauza dificultati in vorbire, hranire si igiena orala. Copiii cu fren lingual scurt pot avea dificultati in suptul si inghititul corect, ceea ce poate afecta alaptarea sau utilizarea corecta a biberonului. In aceste cazuri, frenectomia linguala cu laser poate fi recomandata, pentru a permite o miscare adecvata a limbii si pentru a rezolva problemele asociate. Beneficiile frenectomiei cu laser pentru copii sunt multiple in ceea ce priveste dictia, hranirea si respiratia.
Gingivita
Este o inflamatie a gingiilor si este cauzata de placa bacteriana acumulata in jurul dintilor. Gingiile pot deveni rosii, umflate si pot sangera in timpul periajului dentar sau al folosirii atei dentare. O igiena orala adecvata, care include periajul de minimum doua ori pe zi si utilizarea atei dentare, poate ajuta la prevenirea gingivitei. Gingivita este o afectiune des intalnita la copii, asa ca, daca cel mic are gingiile rosii si sensibile, vizita la stomatolog este obligatorie.
Malocluzia
Malocluzia reprezinta o problema in pozitionarea corecta a dintilor si a maxilarelor. Aceasta poate fi cauzata de obiceiuri precum suptul degetului, folosirea suzetei sau a biberonului pe termen lung, dar si de factori genetici. Malocluzia poate duce la dificultati cand cel mic mananca sau vorbeste si poate necesita tratament ortodontic. Cu cat tratamentul este facut mai devreme, cu atat problema va fi mai bine gestionata.
Fluoroza dentara
Aceasta apare atunci cand copilul este expus la cantitati excesive de fluor in timpul formarii dintilor. Acest lucru poate duce la pete si decolorarea smaltului dentar. Este important sa se controleze cantitatea de pasta de dinti cu fluor utilizata de copii si sa se evite consumul excesiv de fluor din alte surse. De aceea, este recomandat ca parintii sa achizitioneze pasta de dinti speciala pentru cei mici, aceasta avand o formula specifica fiecarei varste.
Pierderea prematura a dintilor de lapte
Pierderea prematura a dintilor de lapte - de exemplu, din cauza unui traumatism - duce la spatii libere in cavitatea orala si poate afecta pozitia si alinierea dintilor permanenti care au aparut intre timp. Este important sa se acorde o atentie deosebita igienei dentare si sa se evite traumatismele pentru a mentine dintii de lapte sanatosi, pana cand sunt gata sa cada natural. De asemenea, trebuie luate masuri pentru prevenirea cariilor pe dintii de lapte, deoarece si acestea pot duce la o pierdere prematura.
Traumatismele dentare
Un traumatism poate aparea in timpul activitatilor fizice sau prin obiceiuri precum muscatul unor obiecte dure. Aceste situatii pot duce la fracturi dentare, luxatii sau chiar pierderea dintilor. In caz de trauma, este important ca parintii sa solicite imediat asistenta stomatologica, pentru a evita complicatiile.
Problemele de sanatate orala pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii si dezvoltarii generale a copiilor. Educatia si incurajarea unei igiene orale adecvate, alaturi de vizite regulate la dentist sunt fundamentale pentru prevenirea si tratarea acestor probleme.
Sursa foto: Freepik