Cariile la copii - pot fi prevenite sau e natural ca ele sa apara?

/ / Modificat: 2019-08-13
Cariile la copii - pot fi prevenite sau e natural ca ele sa apara?

Cariile dentare reprezinta o problema care apare nu doar la adulti, ci chiar si la copii, atunci cand bacteriile din gura incep sa atace smaltul dintilor primari.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca aceasta situatie este cauzata de prezenta bacteriilor in cavitatea bucala, precum si de existenta unor obiceiuri daunatoare si a unei igiene dentare deficitare.

In general, cariile apar atunci cand alimentele care contin carbohidrati (zaharuri si amidon) sunt lasate in contact cu dintii perioade mai lungi de timp. Astfel de alimente includ lapte, bauturi carbogazoase, bomboane, prajituri, sucuri de fructe, cereale si paine. Combinatia de bacterii, resturi de alimente, acizi si saliva formeaza o substanta numita placa dentara, care ataca smaltul dintilor, provocand carii.

Cum putem preveni cariile la copii?

Cu siguranta cariile dentare la copil pot fi si trebuie sa fie prevenite printr-o igiena dentara foarte buna, inca de la aparitia primilor dinti de lapte.

“Primul pas in prevenirea cariilor la copii este inceperea periajului dentar odata cu aparitia primului dinte. Dintii, limba si gingiile trebuie periate de doua ori pe zi, insa panala 3 ani nu este recomandata folosirea pastei de dinti cu fluor, ci doar folosirea pe rand a degetarului de silicon care are peri in varf, apoi a periutei de dinti, fara pasta de dinti”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

mihaela-dan

“Dieta la randul ei are un rol foarte important. Este recomandat sa evitam gustarile care sunt lipicioase si bogate in zaharuri, precum si administrarea de alimente sau lichide dulci, mai ales pe timpul noptii, pentru a impiedica aparitia cariei de biberon. Nici macar laptele nu trebuie sa stagneze in gura pe timpul noptii, pentru ca este o sursa foarte buna de hrana pentru bacterii, care se vor inmulti si vor produce numeroase carii dentare. Putem preveni transferul de bacterii de la adult la copil prin evitarea folosirii in comun a tacamurilor sau umezirea suzetei pentru sugari cu saliva”, spune specialistul ortodont.

O alta metoda de prevenire a cariei la copil este respectarea controalelor o data la 6 luni, precum si sigilarea dentara. “Procedura presupune aplicarea unui strat subtire de lichid de sigilare pe molari si premolari. Suprafetele de mestecat ale acestor dinti sunt dure si inegale, deoarece prezinta santuri si fisuri mici, in care resturile de mancare si bacteriile se pot bloca, deoarece periajul dentar nu le poate indeparta cu usurinta. Prin sigilare dentara se formeaza o bariera care protejeaza dintii si impiedica alimentele si bacteriile sa ramana prinse acolo”, explica doamna doctor Mihaela Dan. Aplicarea locala de geluri cu fluor la vizita in cabinetul stomatologic poate fi si ea de ajutor.

Faptul ca dintii copilului vor cadea nu inseamna ca ingrijirea lor poate fi ignorata, mai ales ca obiceiurile corecte de sanatate orala vor preveni aparitia cariilor dentare atat la dintii primari, dar si pe parcursul vietii. Asadar, rolul principal al unui parinte, acela de a-si proteja copilul, presupune si punerea bazelor igienei dentare a celui mic. Acest lucru inseamna ca obiceiurile sanatoase de ingrijire dentara trebuie incepute cat mai devreme, astfel incat sa creeze premisele unei danturi frumoase si sanatoase a viitorului adult.

Taguri Carii Carii copii Carii dentare copii

Articole recomandate

Citeste si despre