Cum aleg pasta de dinti potrivita pentru copilul meu

/ / Modificat: 2017-10-12
Cum aleg pasta de dinti potrivita pentru copilul meu

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala

Zambetul unui copil raspandeste in jur multa energie pozitiva, iar acesta nu trebuie tulburat de niciun disconfort, cu atat mai putin de o durere de dinti. Cum caria dentara este afectiunea cea mai raspandita la cei mici, iar impotriva ei nu exista vaccin, metoda cea mai eficienta de prevenire a acestei probleme este o igiena orala riguroasa, alaturi de o dieta saraca in dulciuri si acizi.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, recomanda parintilor cativa pasi in alegerea pastei de dinti pentru copii, un produs de ingrijire orala a carui principal scop este de a inlatura placa bacteriana si resturile de mancare cu ajutorul substantelor uşor abrazive pe care le contine.

1. Impreuna cu el. Implicarea copilului in alegerea pastei de dinti este foarte importanta deoarece il va face pe cel mic sa simta ca parerea lui conteaza. Astfel, va folosi cu placere pasta de dinti, pentru ca a fost consultat in aceasta alegere - bineinteles, dintre optiunile deja selectate cu grija de catre parinti.

2. Paste speciale pentru copii - reprezinta cea mai buna alegere pentru dintişorii celor mici deoarece prezinta o compozitie aprobata pentru uzul copiilor, de preferat cu un procent cat mai mare de ingrediente naturale. Pastele de dinti destinate adultilor au in componenta substante care pot fi prea abrazive pentru smaltul mai subtire si mai poros al copilului sau substante cu efect de albire, nerecomandate celor mici.

3. Pasta de dinti cu fluor, care are rol de intarire a smaltului - poate fi folosita dupa ce copilul invata sa scuipe, pentru a evita inghitirea ei. Nu este nicio problema daca in primii ani de viata curatarea dintişorilor copilului se face doar cu periuta de dinti: este suficient sa inlaturam resturile de mancare cu ajutorul carora s-ar putea inmulti bacteriile ce descompun alimentele in acizi si produc cariile.

4. Aroma - spre deosebire de gustul mentolat al pastelor pentru adulti, prea puternic şi de regula, neagreat de copii, o aroma fructata, preferata de copil, va face ca acesta sa o foloseasca cu placere. Atentie, insa, la efectul secundar al acestui criteriu: unora dintre copii este posibil sa le placa atat de mult, incat sa o si inghita.

Folosirea unei paste de dinti speciale pentru copii este recomandata cu atat mai mult cu cat unele dintre ele contin si fluor, cu efect de intarire a smaltului dentar sau substante antimicrobiene, care inlatura bacteriile ce produc cariile si respiratia neplacut mirositoare.

Pe masura ce copilul mai creşte, inca de la varsta gradinitei, este recomandat ca in rutina zilnica de ingrijire sa se adauge, pe langa periajul de doua ori pe zi, şi folosirea atei dentare pentru curatarea spatiilor interdentare in care periuta nu pastrunde. In acest fel copilul va fi protejat de efectele neplacute ale cariei dentare: durere dentara, abcese dentare, afectarea dintelui permanent, extractie precoce, urmata de inghesuiri dentare etc.

Controlul stomatologic periodic si ingrijirea atenta vor asigura zambetul frumos si sanatatos pe care orice copil il merita.

Taguri Igiena orala copii Sanatate orala copii Dantura copii

Articole recomandate

Citeste si despre