Tratamentul ortodontic lucreaza prin miscarea treptata a pozitiei dintilor, fiind eficient in indreptarea danturii strambe, dar si in alte situatii cum ar fi corectarea muscaturii incorecte, crearea de spatiu pentru maselele de minte sau restrangerea spatierii dintre dinti.
Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Copilul.ro tot ce trebuie sa stim despre tratamentul cu aparatul dentar.
Ce sunt bracketurile si cum lucreaza ele?
Bracketurile sunt componente ale aparatului dentar fix, care se lipesc de dinte. In mijloc au un sant cu inclinare diferita pentru fiecare dinte, in cele 3 dimensiuni ale spatiului, astfel incat la finalul tratamentului fiecare dinte sa aiba pozitia ideala.
Cum se deplaseaza dintii?
In santul din bracketuri intra un arc (sarma) care are forma arcadei ideale. La inceput acesta pare contorsionat printre dintii strambi, insa incet-incet trage de ei pentru ca sarma sa revina la forma initiala, din fabricatie. Arcul (sarma) este fixat in bracketuri cu ajutorul elasticelor, transparente sau colorate. Exista si elastice continue (catene) care trag de dinti si inchid spatii.
Ce tipuri de bracketuri exista?
Bracketurile pot fi plasate pe interiorul dintilor (linguale) sau la exteriorul lor (vestibulare). Acestea pot fi: metalice, ceramice sau de safir.
Care dintre bracketuri sunt cele mai eficiente?
Exista mitul ca bracketurile metalice sunt mai eficiente deoarece sunt mai lucioase, bine lustruite, astfel ca sarma aluneca usor de-a lungul lor, permitand deplasarea rapida a dintilor (frictiunea este mica).
Insa la fel de bine lustruite, chiar mai sticloase si alunecoase, sunt bracketurile de safir, deci la fel de eficiente. Asadar, un medic cu experienta va obtine rezultate foarte bune in timp scurt cu orice tip de bracketuri. Pana la urma, pentru a ajunge cu bine la destinatie, conteaza experienta soferului, nu marca masinii!
Este dificil sa ai grija de ele?
Este necesara o atentie suplimentara la igiena dentara, dar si la dieta: alimentele dure si lipicioase, care ar putea dezlipi bracketurile, trebuie evitate. Adezivul, insa, este foarte rezistent, astfel ca 80% dintre pacienti nu dezlipesc niciun bracket pe durata intregului tratament ortodontic.
Afecteaza viata de zi cu zi?
Aparatul dentar fix impune modificari usoare ale dietei si ale rutinei de igiena dentara, dar nu influenteza vorbirea. Pacientul se obisnuieste foarte rapid cu el, astfel ca nu interfereaza cu viata personala sau profesionala. Dimpotriva, acestea sunt imbunatatite luna de luna, pe masura ce se obtin rezultate si pacientul capata mai multa incredere in sine.
Doare?
Aplicarea aparatului dentar nu este dureroasa, insa in primele zile de acomodare poate aparea un disconfort pana la durere, care va fi indepartat prin administrare de antialgice. Dupa fiecare activare se simte presiune timp de 1-2 zile. Indepartarea aparatului dentar metalic se face foarte usor cu un cleste special, insa cele ceramice sau de safir se pot fractura, iar indepartarea lor devine mai dificila.
Merita?
Raspunsul dat in unanimitate de catre pacienti este: DA. Schimbarile estetice produc o crestere a increderii in sine, care transforma radical pacientul, cu atat mai mult cu cat problemele au fost mai complicate. Aspectele mai putin constientizate de catre unii dintre noi sunt cele medicale: scaderea riscului de parodontoza, scaderea riscului de aparitie a cariei (dintii inghesuiti sunt mai greu de periat si astfel apar cariile si gingivita), masticatie si digestie mai bune etc.