Cum ii invatam pe copii sa se spele pe dinti in functie de varsta

/ / Modificat: 2019-04-14
Cum ii invatam pe copii sa se spele pe dinti in functie de varsta

Sanatatea dentara incepe din copilarie. Este momentul ideal pentru ca cei mici sa deprinda obiceiuri corecte, care le vor asigura un zambet frumos si sanatos, pe termen lung. Asta inseamna ca igiena orala trebuie sa inceapa chiar dinainte de aparitia primilor dinti.


Cum facem asta? Pentru a il invata de mic cu spalatul pe dinti, poti incepe prin masarea gingiei cu un prosop moale sau o bucata de tifon, infasurata in jurul unui deget.

Dupa aparitia primilor dinti, se recomanda folosirea unui degetar cu peri de silicon sau a unei periute cu peri moi.

La inceput, periajul ar trebui sa dureze in jur de doua minute.

Cand mai creste, copilul trebuie incurajat sa se spele singur pe dinti, dimineata si seara.

Pana la varsta de 4-5 ani, e bine sa fie ajutat si supravegheat atunci cand isi curata singur dantura, pentru a vedea daca a inteles cum trebuie sa se spele corect.

Este bine sa te adresezi, insa, medicului dentist, atunci cand vine timpul sa treaca la o periuta de dinti. Aceasta vizita este bine sa aiba loc dupa ce copilul impleste 1 an si jumatate.

Pentru a insufla obiceiul de folosire a atei dentare zi de zi si spalatul pe dinti, parintii ar trebui sa faca procesul usor si distractiv.

Folosirea instrumentelor adecvate varstei pot ajuta copiii mici sa asocieze ingrijirea orala cu ceva pozitiv si sa educe in ei obiceiul de a folosi zi de zi ata dentara si de a executa corect periajul dentar.

Cum facem asta? Fiecare copil, maturizandu-se, isi doreste sa semene cu parintii. Asa ca, pentru a-l obisnui cu igiena orala, poti folosi o metoda care s-a dovedit eficienta. Tot ce trebuie sa faceti, ca parinti, este sa deveniti voi un exemplu demn de urmat!


Metoda "povesteste, arata si implementeaza"

Povesteste: rezerva-ti destul timp pentru a explica copilului folosirea corecta a periutei dentare, dar si de ce este atat de importanta pentru a pastra dintii sanatosi si curati. Copilul va adresa numeroase intrebari la care trebuie sa ai explicatii pe intelesul lor.


Arata:
copilul trebuie sa vada cum folosesti periuta. Daca si dupa aceasta demostratie copilul mai are intrebari, foloseste o jucarie.

Implementeaza: asista copilul in fiecare dimineata si seara la procedeul de periaj dentar. Important este sa devina un obicei.

Regula buna ar fi ca periajul sa dureze aproximativ 2 minute.

Incearca sa inveti o poezie sau un cantecel amuzant, pentru ca periajul sa nu fie plictisitor.

De asemenea, tehnica si miscarile sunt foarte importante, trecand in obicei.

Invata copilul sa faca miscari moi si circulare, evitand periajul mai dur in directia gingiilor, ceea ce poate provoca lezarea lor.

Folosirea atei dentare este la fel de importanta ca si cea a periutei dentare.

Foloseste ata dentara impreuna cu copilul o data pe zi, cel putin pana la virsta de 8 ani, dupa care o va putea folosi singur.


Articol revizuit de dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog in cadrul clinicilor de stomatologie ABC Eurodent.

Taguri Dinti Dinti copii Igiena dentara copii Spalat corect dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre