De ce si cand este necesara radiografia dentara la copii

/ / Modificat: 2016-07-26
De ce si cand este necesara radiografia dentara la copii

Radiografia dentara la copil se realizeaza doar la recomandarea medicului stomatolog sau ortodont, atunci cand, dupa consultarea celui mic medicul are nevoie de informatii utile pentru stabilirea diagnosticului si pentru realizarea unui tratament corect.

Radiografia panoramica (ortopantomograma) este foarte cuprinzatoare, iar nivelul de radiatii este echivalentul a 2-3 radiografii unidentare, deoarece tehnologia a evoluat, iar aparatele moderne de astazi au devenit foarte performante.

Ce nu poate vedea medicul in gura copilului, insa vede pe radiografia dentara panoramica?

Unele carii dentare si complicatiile acestora

Cum smaltul dintilor de lapte este foarte subtire, caria odata aparuta se poate extinde rapid la nerv, evoluand uneori spre abces dentar, care poate afecta dintele permanent ce il va inlocui. Bineinteles ca dintii de lapte trebuie pastrati cat mai multa vreme, insa pe baza radiografiei medicul poate stabili gravitatea situatiei si poate decide daca extractia acestuia aduce mai multe beneficii decat pastrarea lui.

Dintii permanenti aflati in os si care urmeaza sa erupa

Cu ajutorul unei radiografii medicul poate observa forma, dimensiunea si pozitia dintilor permanenti.

Aceasta este necesara deoarece in cazul in care acestia sunt prea mari fata de cei de lapte, maxilarele copilului vor trebui largite cu ajutorul aparatului dentar, pentru ca dintii sa nu iasa inghesuti si sa necesite ulterior extractii dentare si tratamente ortodontice indelungate.

Dinti blocati in os

Caninul permanent poate fi blocat in bolta palatina (cerul gurii), situatie vizibila cu ajutorul radiografiei. Problema poate fi rezolvata, fiind posibil ca dintele sa fie adus pe arcada cu ajutorul unui aparat dentar.

Dinti in plus aflati in os

Desi este o situatie mai rara, se poate intampla sa apara dinti supranumerari, care pot impiedica dintii vecini sa erupa, ii deplaseaza in pozitii anormale sau chiar le pot topi partial radacina; acestea sunt motivele pentru care, de obicei, ei sunt extrasi.

Dinti lipsa (anodontie)

Cel mai frecvent pot lipsi incisivul lateral superior, premolarul 2 inferior sau incisivul central inferior. Solutia in cazul lipsei premolarulrui poate fi pastrarea molarului de lapte, uneori pana la 45-50 ani, daca are radacini lungi si nu este cariat; dintele lipsa poate fi inlocuit, dupa varsta de 18 ani, printr-un implant dentar sau, in copilarie, prin deplasarea dintilor vecini cu ajutorul aparatului dentar.

Fracturi dentare

In urma unor traumatisme, dintii de lapte se pot fractura impreuna cu o parte din os, pot fi impinsi spre dintele permanent riscand afectarea acestuia. O radiografie poate ajuta specialistul sa evalueze corect situatia si sa aleaga modalitatea de tratament potrivita pentru a pastra dintele.

Mugurii molarilor de minte

Acestia incep sa se formeze inca de la 3-4 ani, mineralizandu-se incet- incet pana la adolescenta.

Eruptia dentara intarziata sau precoce si, eventual, motivele acesteia.

Tumori

Exista cazuri rare in care prin radiografie sunt depistate afectiuni ale osului (tumori), sinusului maxilar, articulatiei temporo-mandibulare.

In ortodontie, in cazul decalajelor de dezvoltare a celor doua maxilare, teleradiografia de profil ofera informatii utile despre acestea si despre tendinta de crestere a copilului. Medicul va interpreta toate aceste informatii in beneficiul micului pacient.

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie Orto-Implant Expert

banner_ortoimplant

Taguri Dinti copii Afectiuni dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre