Prima vizita la stomatolog
Se recomanda ca prima vizita la dentist a copilului sa fie in jurul varstei de 2 ani, acesta avand nevoie de un consult, dar si de o joaca educativa si o familiarizare cu acest mediu strain lui – cabinetul stomatologic.
Dintii bebelusului, ingrijire inaintea eruptiei
Ingrijirea cavitatii bucale incepe dinaintea aparitiei dentitiei. Gura bebelusului trebuie igienizata zilnic, incepand cu primele zile de la nastere. Acest lucru se face cu ajutorul unor comprese inmuiate in ceai de musetel sau de galbenele, infasurate pe deget.
Periajul dintilor incepe odata cu aparitia primului dinte. Se foloseste o pasta de dinti fara fluor, iar periuta se fixeaza pe degetul aratator sau mic.
Monica Burlacu, dentist la clinica Royal Dental, recomanda ca familiarizarea cu periutele de dinti sa se faca inca din copilarie, folosind un set special de periute, destinate celui mic, din cauciuc moale, numai bune de ros.
Caria dintilor de lapte
Medicul stomatolog evidentiaza faptul ca ingrijirea dintilor temporari, tratarea cariilor la timp si montarea aparatului dentar de aliniere a dintilor asigura sanatatea danturii pentru viitorul adult.
"Caria dintilor temporari este o afectiune foarte des intalnita la copii, fenomen ce suporta o crestere din cauza modificarii obiceiurilor alimentare, aproximativ 20% dintre copiii de 2 ani avand cel putin o carie. Cu cat alimentatia copiilor este mai nesanatoasa, cu atat creste predispozitia spre carii si pierderea dintilor. Procentul creste odata cu varsta si ajunge la 90-95% in cazul copiilor de 6-7 ani", spune Monica Burlacu.
O metoda de prevenire a cariei dentare este sigilarea dintilor, aceasta constand in aplicarea unui material pe fata ocluzala a dintilor. In acest fel, scade aderenta alimentelor pe fata ocluzala a molarilor de 6 ani. Este un tratament simplu, usor de realizat, care nu afecteaza dintele. La 3 - 4 ani se pot sigila molarii de lapte, la 6-7 ani se pot sigila primii molari permanenti, iar la 11 - 13 ani se vor sigila molarii doi si premolarii.
Dintii strambi si aparatele dentare
De asemenea, o alta afectiune dentara des intalnita inca din copilarie o reprezinta dintii erupti in alta pozitie decat cea normala, popular "dinti strambi", pentru care se recomanda aparatul dentar. Ortodontul de la Royal Dental atrage atentia asupra beneficiilor montarii aparatului dentar din timp, evitand astfel efectele neplacute care apar ulterior (disconfort in masticatie, resturi alimentare intre dinti ce creeaza carii, aspect inestetic).
Noutatea in ortodontie este ca aparatele dentare mobile pentru copii pot fi personalizate, iar ei isi pot alege culoarea preferata sau un desen pe care sa-l poarte, fiind astfel atractiv si distractiv pentru cei mici.
Varsta optima de incepere a tratamentului ortodontic este 6-7 ani, cand erup primii dinti permanenti. Desi la orice varsta se poate purta aparat dentar, pe masura ce anii trec, tratamentul devine mai complicat. Durata lui variaza, in functie de complexitatea anomaliei, de la unu la cinci ani.
Informatii oferite de Clinica dentara Royal Dental