Inhalosedarea
Atunci cand vine vorba de sedarea dentara pentru copii, siguranta este pe primul loc in prioritatile parintilor. Medicii dentisti pot recomanda sedarea pentru procedurile de lunga durata, complexe si in cazul pacientilor tineri sau anxiosi.
Sedarea unui pacient este in mod normal o procedura foarte sigura, iar parintii pot ajuta la reducerea riscurilor si a nivelului de stres pentru copilul lor inainte, in timpul si dupa tratament. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile iti spune tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura.
Tipuri de sedare
Sedarea orala, protoxidul de azot si sedarea intravenoasa sunt principalele tipuri de sedare oferita de medicii dentisti. In conformitate cu cerintele Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR), sedarea orala se administreaza oral sau prin nas, de indata ce pacientul ajunge la consultatie, pentru ca medicamentul dureaza, de obicei, pana la 20 de minute pentru a-si face efectul. Sedarea oral nu adoarme pacientul, dar il ajuta ramana calm si relaxat.
Oxidul de azot, asa numitul gazul ilariant, ajuta copiii sa ramana calmi. O masca ofera un amestec de oxid de azot si oxigen, si in termen de cinci minute, pacientul se relaxeaza si experimenteaza o stare de euforie. La finalul procedurii, este administrata o doza de oxigen pur pacientului pentru a sterge orice urma ramasa de protoxid de azot.
Sedarea intravenoasa este livrata printr-un ac introdus in vena pacientului. CMDR explica faptul ca oxidul de azot este utilizat pentru a adormi copilul inainte introducerea acului, de obicei, intr-o vena pe partea din spate a mana copilului. Un tub este, de asemenea, introdus in gatul pacientului pentru a ajuta respiratia.
Inainte de sedare
Copiii tolereaza sedarea si alte proceduri dentare mult mai bine in cazul in care parintii inteleg ce se intampla si ajuta la pregatirea copilului. Parintii trebuie sa restrictioneze alimentele si bauturile inainte de sedare si este deosebit de important ca acestia sa urmareasca indeaproape aceste indicatii pentru motive de siguranta.
Sedarea prezinta riscul continutul gastric sa fie vomitat si inhalat in plamani, de aceea este recomandat ca procedura sa se faca pe stomacul gol. Copilul trebuie sa fie imbracat in haine lejere pentru ca acest lucru permite asistentilor dentari sa ataseze monitoare rapid si fara restrictii.
Parintii trebuie sa furnizeze un istoric medical complet si sa ii spuna mediculului stomatolog in cazul in care copilul primeste orice prescriptii, medicamente traditionale sau suplimente pe baza de plante.
La cabinetul medicului dentist
Parintii isi pot ajuta copiii sa ramane relaxati atunci cand ei insisi sunt calmi si incurajatori. Incercati sa aduceti confortul pentru copil, cum ar fi o jucarie preferata sau animal de plus. Tineti copilul de mana si vorbiti-i sau cantati-i usor. Parintii ar trebui sa evite aducerea altor copii la consultatie, astfel incat acestia sa-si poata concentra atentia deplina asupra copilului care primeste ingrijire.
Controale de securitate
Pentru stomatologi, asigurarea sigurantei pacientului este extrem de importanta in timpul sedarii dentare. In timp ce este sedat, nivelul de oxigen din sange al pacientului, tensiunea arteriala, temperatura si ritmului cardiac sunt monitorizate indeaproape. Un pacient care necesita anestezie generala se poate duce la un spital stomatologic, cum ar fi Spitalul Universitar de Stomatologie Prof. Dr. Dan Teodorescu din Bucuresti.
Dupa Sedare
La Clinica de Stomatologie Andra Smile, parintii sunt de obicei rugati sa fie prezenti in timp ce copilul lor se trezeste dupa sedare. Copilul poate fi derutat sau agitat si poate simti greata. Doi adulti ar trebui sa insoteasca copilul sau adolescentul pe drumul spre casa - unul pentru a conduce vehiculul si unul pentru a verifica respiratia copilului.
Efectele secundare ale sedarii includ pierderea coordonarii fizice, ameteli, somnolenta si greata, astfel incat intoarcerea la scoala nu este o optiune in ziua procedurii.
Pentru primele ore dupa procedura, copilul trebuie sa manance numai produse alimentare moi. In cazul in care copilul are varsaturi, dureri severe, sangerari sau febra, parintii trebuie sa contacteze imediat medicul dentist.
Atunci cand gura s-a vindecat, copilul poate continua ingrijirea dintilor ca de obicei: periere de doua ori pe zi, cu o pasta de dinti cu fluorura, folosirea atei dentare si clatirea cu apa de gura.
Sedarea dentara este o procedura sigura si fara batai de cap cu pregatirea corecta si ingrijirea adecvata, dupa terminarea acesteia. Comunicand in mod clar cu dentistul copilului, vei oferi cea mai buna experienta posibila copilului tau.
Va asteptam la cabinetul Andra Smile pentru mai multe informatii.