Invatarea folosirii atei dentare la copii reprezinta o parte importanta din igiena orala pe care cei mici trebuie sa o deprinda inca de la varste fragede. Spre deosebire de folosirea periutei de dinti, ata dentara este ceva mai greu de utilizat si necesita mai multa indemanare din partea copiilor! Iata cateva reguli si factori de care sa tii cont atunci cand vrei sa iti inveti prichindelul sa foloseasca ata dentara!
Varsta potrivita pentru folosirea atei dentare
Varsta este un factor esential de luat in seama cand vine vorba de a invata copilul cum sa foloseasca ata dentara. Nu va reusi sa foloseasca ata dentara la aceeasi varsta la care invata sa manuiasca singur periura de dinti.
Manipularea corespunzatoare a atei printre dinti preuspune o motricitate fina bine dezvoltata. Poti incepe sa ii arati cum se foloseste ata si sa il lasi sa incerce sa o manuiasca inca de la 4 anisori. Insa abia pe la varsta de 8 ani copilul este complet pregatit sa parcurga singur tot ritualul curatarii danturii cu ata dentara.
Nu inseamna ca pana la aceasta varsta ata nu trebuie sa faca parte din igiena lui orala, ci doar ca tu vei fi cea care va trebui sa ii cureti dintisorii dupa fiecare periaj.
Ata dentara este esentiala in indepartarea tartrului care dauneaza dintilor si ii predispune la carii. Aceasta patrunde prin spatiile prin care periuta de dinti nu o poate face.
Fii un model de invatare!
Copilul invata cel mai usor prin imitatie. Inainte de a-i explica cum anume trebuie sa-si infasoare ata dentara pe degete si cum sa o introduca printre dinti, stai cu el fata in fata sau in oglinda si faceti intreg procedeul impreuna.
Este important sa te vada mai intai pe tine cum folosesti ata, cu mare atentie. Va reusi sa retina mai usor pasii cu aceasta metoda decat daca ii povestesti teoretic totul.
Iata cativa pasi esentiali pe care trebuie sa ii ai in minte si sa ii arati copilului cand incerci sa il inveti acest ritual care trebuie sa devina un obicei in igiena lui orala zilnica:
- rupe o bucata de ata, lunga cam de 40-45 cm;
- invata copilul sa infasoare capetele ei pe degetul mijlociu al fiecarei maini;
- apoi, arata-i cum sa introduca ata intre 2 dintisori, ghidand-o cu ajutorul degetelului aratator; asigura-te ca atunci cand introduce ata intre dinti, aceasta este foarte bine intinsa;
- explica-i ca atunci cand simte ca ajunge la gingie, trebuie sa se opreasca si sa traga celelalt capat in jurul unuia dintre cei doi dinti, pana cand il "imbraca", formand un "V" in jurul dintelui;
- invata copilul sa traga lent de capete, pentru a curata baza dintelui si apoi sa o miste in sus si in jos in acelasi timp, pentru a curata toata suprafata acestuia;
- apoi, trebuie sa scoata unul dintre capete dintre dinti si sa infasoare ata pe cel de langa el;
- invata copilul sa faca toate aceste miscari, pana cand termina de curatat toti dintii.
Curatarea dintilor cu ata dentara trebuie sa devina un ritual zilnic in programul copilului. Cea mai recomandata perioada a zilei pentru a realiza aceasta procedura este seara, inainte de culcare.
Ai incercat sa iti inveti pana acum copilul sa foloseasca ata dentara? Ce metoda ai aplicat pentru a-l invata mai usor? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!