Proceduri de baza in stomatologia pediatrica

/ / Modificat: 2022-03-29
Proceduri de baza in stomatologia pediatrica

Parintii îsi fac griji pentru sanatatea generala si sanatatea orala a copiilor lor mai mult decat pentru a lor. Cand vine vorba de mentinerea unei danturi sanatoase a copiilor, obiceiurile de rutina pentru sanatatea orala - cum ar fi periajul de doua ori pe zi, folosirea atei dentare o data pe zi si vizitarea regulata a dentistului - sunt o necesitate. Pe langa obiceiurile bune de acasa, cateva proceduri stomatologice preventive facute în cabinetul medicului stomatolog pot ajuta de asemenea sa mentina dintii copiilor într-o forma foarte buna.

Sigilarea dintilor  

În timp ce periajul si folosirea atei dentare îndeparteaza placa de pe suprafetele netede ale dintilor copiilor, poate fi dificil sa fie curatate zonele greu accesibile, cum ar fi molarii din spate. Stomatologul poate aplica substante de etansare pentru a ajuta sa actioneze ca o bariera împotriva placii si a acizilor în aceste zone vulnerabile de pe suprafata de mestecat a dintelui.

Este o procedura simpla, nedureroasa, care nu necesita anestezie si poate fi aplicata pe fiecare dinte în doar cateva minute. Etansantii sunt mai eficienti atunci cand sunt aplicati pe dintii permanenti imediat dupa ce acestia apar. Primii molari permanenti ai copiilor erup în jurul varstei de 6 ani, iar urmatorii în jurul varstei de 12 ani. Aceasta procedura simpla poate fi facuta in orice cabinet de stomatologie Bucuresti sau in tara, care trateaza copii. 

Tratamentele cu fluor

Fluorul ajuta la prevenirea cariilor dentare facand dintii mai rezistenti la atacurile acide de la placa, bacterii si zaharuri. Fluorul se gaseste in pasta de dinti, in apa de gura si în tratamentele aplicate de medicul stomatolog.

Tratamentele profesionale cu fluor se aplica rapid si usor sub forma de gel, spuma sau lac. Fluorul folosit pentru aceste tratamente are o rezistenta mai mare decat apa de gura sau pasta de dinti cu sau fara prescriptie medicala. Ca si în cazul materialelor de etansare, tratamentele profesionale cu fluor nu sunt întotdeauna necesare pentru fiecare copil, asa ca discutati cu medicul dentist pentru a vedea daca copilul dumneavoastra prezinta un risc mai mare de carii dentare.

Razele X

Razele X sunt instrumente importante pentru a ajuta medicul stomatolog sa urmareasca ceea ce se întampla sub suprafata în cavitatea orala a copilului. În general sunt sigure pentru copii, dar stomatologii ar trebui sa ceara limitat astfel de suport informational. Pentru copiii cu risc crescut de carii, Asociatia Stomatologica Americana si Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA recomanda examinari cu raze X la fiecare sase pana la 12 luni. Copiii cu risc scazut de carii au nevoie de raze X mai rar, la fiecare 12 pana la 24 de luni.

Taguri Dinti copii Dantura copii Ingrijirea dintilor

Articole recomandate

Citeste si despre