Respiratia urat mirositoare la copii - care pot fi cauzele

/ / Modificat: 2017-03-09
Respiratia urat mirositoare la copii - care pot fi cauzele

Fiecare parinte isi vede propriul copil ca pe o mica minune, insa oricat de adorabil ar fi cel mic, daca nu isi ingrijeste in mod corespunzator cavitatea bucala nu va fi ferit de aparitia respiratiei urat mirositoare – halitoza in termeni medicali.

Afla care sunt cauzele halitozei la copii si ce masuri pot lua parintii pentru a remedia aceasta problema!

Cauze orale

In 85% din cazuri, sursa respiratiei neplacut mirositoare la copil se afla in gura, deoarece cel mic nu acorda suficienta atentie si fie nu stie, fie nu poate sa isi curete corect dintii. Resturile de mancare si placa bacteriana ramase intre dinti si pe langa gingie sau in cariile dentare, precum si abcesele dentare sau alte infectii orale favorizeaza inmultirea bacteriilor care descompun aceste resturi in substante cu miros neplacut. De asemenea, daca limba nu este si ea curatata, mai ales cand este incarcata cu depuneri, va gazdui o multime de bacterii neprietenoase.

O alta cauza ar putea fi uscarea in exces a cavitatii bucale, cauzata adesea de lipsa hidratarii sau de obiceiul de a respira pe gura. Se stie ca saliva ajuta la curatarea gurii, astfel ca atunci cand secretia de saliva este mai putina decat in mod normal poate aparea fenomenul de xerostomie, ceea ce contribuie la respiratia urat mirositoare. Mai rar, copilul consuma alimente cunoscute ca sursa de miros neplacut: usturoi, ceapa etc.

Cauze generale

De multe ori copiii mici nu sunt capabili sa constientizeze prezenta unei probleme de sanatate, cu exceptia cazului in care aceasta le provoaca durere. Prin urmare, anumite probleme care pot cauza, printre altele, si respiratia urat mirositoate risca sa treaca neobservate de catre parinti daca cel mic nu prezinta febra sau varsaturi persistente.

Pe loc fruntas se afla infectiile din sfera ORL, foarte frecvent intalnite la copii, mai ales dupa intrarea in colectivitate: amigdalite, rinite, sinuzite, bronsite etc. - toate sunt un focar de bacterii ce se vor inmulti in mucusul adunat in aceste zone si in zona posterioara a faringelui. Mai mult, toate aceste afectiuni, ca si deviatia de sept nazal si polipii, obliga copilul sa respire pe gura, ceea ce usuca gura, scazand cantitatea de saliva si favorizand inmultirea bacteriilor.

Mirosul neplacut al respiratiei poate aparea si in cadrul unor afectiuni generale, precum bolile hepatice, renale, diabet, boli gastrice. Administrarea unor medicamente precum antihistaminicele, bronhodilatatoarele, spasmoliticele etc. produc uscarea gurii, ceea ce favorizeaza inmultirea bacteriilor si aparitia mirosului neplacut.

De cele mai multe ori, respiratia urat mirositoare copilului va disparea odata cu adoptarea unei rutine corecte de igiena dentara.

Daca totusi problema persista, iar dentistul stabileste ca din punct de vedere stomatologic copilul este sanatos, poate fi recomandata vizita la un medic primar pentru efectuare de analize suplimentare cu scopul de a descoperi cauza halitozei.

*** Articol scris de Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala.

Dr. Mihaela Dan a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 14 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Taguri Respiratie copil Sanatate orala copii Halena la copii

Articole recomandate

Citeste si despre