Sanatate orala – importanta tratamentelor stomatologice la copii

/ / Modificat: 2020-12-28
Sanatate orala – importanta tratamentelor stomatologice la copii

Cariile dentare reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni ale copilariei. Potrivit Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor din Statele Unite, aproximativ 1 din 5 (20%) copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani si 1 din 7 (13%) adolescenti au cel putin un dinte cariat netratat.

Netratate, cariile pot provoca dureri si infectii care pot duce la probleme cu alimentatia, cu vorbirea sau capacitatea de concentrare.

Vizitele regulate la cabinetul medicului stomatolog pediatru previn aparitia cariilor, impiedica instalarea unor posibile afectiuni ale gingiilor si il ajuta pe copil sa inteleaga de la o varsta frageda de ce este importanta sanatatea orala.

Importanta tratamentelor stomatologice la copii

In acest context, stomatologia pentru copii si clinicile destinate exclusiv copiilor ofera o gama variata de tratamente moderne atat pentru dentitia temporara, cat si pentru cea definitiva, precum si tratamente profilactice sau de preventie.

Pentru cei mai putin familiarizati cu terminologia de specialitate, ramura stomatologie copii, denumita si pedodontie sau stomatologie pediatrica, se ocupa tocmai cu tratarea diverselor probleme si afectiuni dentare ale copiilor cu varste pana in 16 ani.

Academia Americana de Medicina Dentara Pediatrica (AAPD) recomanda ca prima vizita la cabinetul medicului stomatolog sa aiba loc in jurul varstei de un an, astfel incat medicul sa se asigure de dezvoltarea normala a dentitiei.

Medicul stomatolog va putea monitoriza sanatatea orala a copilului si va recomanda cele mai bune tratamente stomatologice pentru copii.

Importanta tratamentelor stomatologice la copii ajuta nu numai la preventia si tratarea unor posibile probleme care pot aparea, precum carii dentare, gingivita, diverse infectii, probleme de natura ortodontica, ci si la familiarizarea copilului cu vizita la medicul stomatolog pediatru.

Afectiuni dentare ce pot fi tratate de medicul stomatolog pediatru

Potrivit Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR), cariile afecteaza aproape 70% din copiii din Romania pana la varsta de 19 ani.

Multi parinti ignora importanta vizitei la medicul stomatolog pediatru considerand ca dintii de lapte, chiar daca sunt afectati de carii, vor fi inlocuiti de dintii permanenti. Insa netratarea cariilor aparute pe dintii de lapte poate avea consecinte pe termen lung.

Potrivit medicilor stomatologi pediatri, o carie simpla netratata poate ajunge in aproximativ 2 luni la stadiul de carie complicata. In cazul in care radacina dintelui temporar este afectata este posibil sa fie compromisa si evolutia dintelui definitiv.

In plus, dintii temporari au si rol in ghidarea eruptiei dintilor permanenti, permitand astfel dezvoltarea armonioasa a muschilor faciali si formarea oaselor maxilare.

O alta problema ce poate afecta sanatatea orala a copiilor este malocluzia dentara, care inseamna de fapt nealinierea corespunzatoare a dintilor.

Dintii inghesuiti sunt mai greu de igienizat, ceea ce poate duce la cresterea riscului aparitiei cariilor interdentare. De asemenea, malocluziile severe pot crea dificultati de vorbire, pronuntie, masticatie si inghitire. La randul lor, problemele de inghitire si de masticatie pot afecta sistemul digestiv.

Familiarizarea copilului de la o varsta frageda cu vizitele regulate la cabinetului medicului stomatolog vor contribui la acceptarea de catre acesta a tratamentelor dentare si il vor incuraja sa capete incredere in medicul stomatolog.

Pe termen lung, o astfel de relatie il va ajuta pe copil sa constientizeze de ce este importanta sanatatea orala si sa faca totul pentru a o mentine.

Taguri Sanatate orala copii

Articole recomandate

Citeste si despre