Sanatatea dentara si dintii copilului tau

/ / Modificat: 2016-02-19
Sanatatea dentara si dintii copilului tau

Dintii copiilor incep sa se dezvolte inca de cand acestia sunt in stadiul de fetus. Dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile explica care sunt stadiile de aparitie a dentitiei la copii si ce ar trebui sa stie orice parinte despre sanatatea orala a copiilor. 

Graficul de mai jos arata varsta la care dintii primari (de asemenea, numiti si dintii de lapte sau dintii temporari) ai copilului trebuie sa erupa si a cada, desi perioada variaza de la un copil la altul.

Dupa cum se vede din diagrama, primii dinti incep sa patrunda prin gingii la aproximativ 6 luni. De obicei, primii doi dinti care incep sa erupa sunt cei doi incisivi centrali (cei doi dintii din fata) din partea de jos. Apoi, apar cei patru dinti din fata, dar din partea de sus.

Dupa aceea, alte tipuri de dinti incep incet sa isi faca aparitia, de obicei, in perechi - unul de fiecare parte a maxilarului superior sau inferior - pana toti cei 20 de dinti (10 in maxilarul superior si 10 in maxilarul inferior) ies pana la varsta de 2 si jumatate pana la 3 ani.

Copilul pastreaza setul complet de dinti primari intre varstele de 2 ani si jumatate – 3 ani pana la 6-7 ani.

Grafic de dezvoltare a dintilor primari

grafic_eruptie_dinti_copii

Alte date despre dintii primari

  • O regula generala este ca pentru fiecare 6 luni de viata, aproximativ 4 dinti vor erupe;
  • Fetele preced in general baietii in ceea ce priveste eruptia dentara;
  • Dinti de jos apar, de obicei, inaintea dintilor superiori;
  • Dintii apar, de obicei, in perechi - unul in dreapta si unul in stanga;
  • Dintii primari sunt mai mici in dimensiuni si mai albi in culoare decat dintii permanenti;
  • Pana la varsta de 2-3 ani, copilul va avea un set complet de dinti primari.

La scurt timp dupa varsta de 4 ani, maxilarul si oasele faciale ale copilului incep sa creasca, creand spatii intre dinti primari. Acesta este un proces de crestere perfect natural, care ofera spatiul necesar pentru dintii permanenti, care sunt mai mari si vor aparea mai tarziu. Intre varsta de 6 si 12 ani, copilul ca avea un amestec de dinti primari si dintii permanenti.

De ce este important sa avem grija de dinti primari ai copilului?

Desi este adevarat ca dintii primari sunt in gura pentru o perioada scurta de timp, ei joaca un rol vital pentru ca:

  • Tin locul pentru dintii permanenti;
  • Dau fetei un aspect normal;
  • Ajuta in dezvoltarea vorbirii clare;
  • Contribuie la realizarea unei nutritii bune (dintii lipsa sau cariati fac mestecatul dificil, facandu-i pe copii sa respinga anumite mancaruri);
  • Ofera un inceput sanatos pentru dintii permanenti (cariile si infectiile in dinti primari pot provoca leziuni celor permanenti in curs de dezvoltare sub ei).

Mai multe informatii despre dentitia copilului dar si o consultatie amanuntita puteti realiza la dr. Andra Custura in cadrul clinicii Andra Smile. Urmariti si pagina de Facebook pentru a fi la curent cu promotiile clinicii.

andra_smile_clinica 

Taguri Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre