Tratamentul ortodontic este un aspect important al ingrijirii orale a copilului. Chiar daca purtarea unui aparat ortodontic ar putea fi considerata esentiala doar pentru aspectul estetic, in realitate este cu mult mai mult de-atat. Este vorba despre functionarea corecta a dintilor - de care depinde felul in care copilul musca si mesteca, de o vorbire clara si de sanatate fizica generala. Zambetul frumos, care cantareste greu pentru stima de sine, este bonusul!
Purtarea unui aparat ortodontic necesita o igiena orala riguroasa, in care se vor avea in vedere atat dintii, cat si aparatul in sine. Mai mult, aceasta ingrijire difera in functie de tipul de aparat, daca este fix sau mobil. Iata sapte sfaturi cu privire la modul in care se face corecta igienizare a acestora de la Roxana Oancea, medic primar ortodont.
1. Asigura-te ca periajul aparatului ortodontic fix a fost eficient
Periajul unui un aparat ortodontic fix este mai greu de realizat deoarece componentele lui (brackets, inele) creeaza zone de retentie a resturilor alimentare. Acest lucru favorizeaza depunerea accelerata si accentuata a placii bacteriene. Urmarea? Afectarea smaltului dintilor si riscul aparitiei inflamatiilor gingivale. „Pentru a evita formarea cariilor este necesar ca cel mic sa mentina, acasa, o igiena orala stricta. El va fi instruit sa foloseasca periute speciale, cu peri moi, si pasta de dinti cu fluor. Periajul va fi efectuat dupa fiecare masa. (in cazul in care aparatul purtat are elastice intraorale, ele trebuie indepartate inainte de periaj si atasate ulterior.) Dintii se periaza usor, de-a lungul liniei gingivale, cu miscari circulare, alocandu-i fiecaruia in parte circa 10-15 secunde.”, spune Roxana Oancea.
2. Curata bine spatiile dintre braket-uri
Periajul aparatului fix se realizeaza aplicand periuta de dinti astfel incat ea sa patrunda in spatiile dintre arcul dentar si dinti; se periaza si bracket-urile. Pentru a curata spatiile mai greu accesibile (dintre doi brackets vecini) se vor folosi periutele interdentare. Foarte eficiente sunt si dusurile bucale.
3. Apeleaza periodic la igienizarea profesionala
Chiar daca igienizarea orala de acasa este corect si eficient realizata, sunt necesare si unele manopere pe care doar medicul le poate efectua, in cabinetul dentar. „La fiecare trei luni, un purtator de aparat ortodontic fix are nevoie de o igienizare profesionala care sa includa detartraj si periaj profesional. De modul de abordare al igienei orale depind in foarte mare masura progresele tratamentului.”, mai spune medicul ortodont.
4. Igienizeaza dintii si aparatul dentar mobil cu periute diferite
in cazul copiilor care necesita tratament cu un aparat dentar mobil, periajul dintilor se face in mod obisnuit, de doua ori pe zi, folosind tehnicile de periaj indicate de medical dentist, ata dentara si apa de gura cu fluor. Daca s-au consumat alimente este bine ca inainte de introducerea aparatului dentar in cavitatea bucala sa se realizeze periajul dentar, iar daca acest lucru nu este intotdeauna posibil sa se realizeze macar clatirea cu apa.
Aparatul dentar este indepartat din cavitatea bucala si spalat separat, cu o alta periuta, insistandu-se la nivelul surubului si al imbinarii crosetelor si arcurilor metalice cu placuta. Este deosebit de importanta eliminarea placii bacteriene sau a tartrului la acest nivel, deoarece ele pot ingreuna sau chiar impiedica activarea aparatului.
5. Pastreaza aparatul dentar mobil intr-un recipient cu apa
Atunci cand nu este purtat in cavitatea bucala, aparatul ortodontic mobil va fi pastrat intr-un recipient cu apa care sa il acopere total. La un interval de 4-7 zile, acesta va fi curatat prin introducerea intr-un pahar cu apa in care s-a dizolvat o tableta speciala de igienizare. Aparatul dentar se utilizeaza doar dupa igienizarea sa si a cavitatii bucale.
6. Verifica gradul de curatare
Foloseste zilnic ata dentara, pentru a asigura curatarea spatiilor interdentare, clateste cu apa de gura si inspecteaza indeaproape dintii si aparatul ortodontic pentru a evalua gradul de curatare. Ideal ar fi sa se foloseasca tablete de identificare a placii bacteriene. De asemenea, se recomanda schimbarea periutelor de dinti la trei luni.
7. Evita consumul de alimente si bauturi care favorizeaza formarea placii bacteriene
Daca pentru purtatorii de aparate mobile nu exista recomandari speciale privind alimentatia (avand in vedere ca acestea nu sunt purtate in timpul mesei), in cazul celor fixe lucrurile stau diferit. „in scopul prevenirii deteriorarii acestora, vor fi evitate produsele cu continut ridicat de carbohidrati (zaharuri) deoarece favorizeaza formarea placii bacteriene si implicit a tartrului, bauturile acidulate si gustarile lipicioase (bomboane, caramele, nuci, guma de mestecat) pentru ca sunt dificil de indepartat de la nivelul aparatului dentar. De asemenea, nu se vor consuma alimente dure sau care necesita muscare (fructe tari, morcovi) pentru ca pot determina descimentarea bracket-urilor. Se recomanda a fi taiate in bucati mici, usor de mestecat.”, atrage atentia ortodontul Roxana Oancea, care este promotor al campaniei „Zambeste pentru viitor”, organizata de Colgate in parteneriat cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Asociatia Nationala de Stomatologie Pediatrica din Romania.