Semne la nivelul gurii ale bolilor copilariei

/ / Modificat: 2017-09-18
Semne la nivelul gurii ale bolilor copilariei

*** Articol scris de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

Fiecare parinte isi doreste sa il protejeze cat mai bine pe cel mic si sa il fereasca, pe cat posibil, de orice afectiune. Cu toate acestea, copilul va fi in mod inevitabil expus, mai devreme sau mai tarziu, bolilor copilariei odata cu intrarea in colectivitate (gradinita, scoala), dar si la contactul cu alti copii in parc sau la locurile de joaca sau chiar acasa cu adulti sau frati mai mari.

Pentru protectia fata de unele dintre ele exista vaccinuri, pentru altele nu. Ba mai mult, in functie de rezistenta sistemului imunitar al copilului, acesta poate dezvolta fie o forma foarte usoara de boala, care uneori poate trece neobservata (forma asimptomatica), fie forme medii sau severe de boala.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca multi parinti cunosc deja manifestarile acestor boli, insa putini dintre ei cunosc si semnele de la nivelul gurii. Unele dintre ele impiedica alimentatia si hidratarea corecta a copilului, astfel incat la mod ideal ele ar trebui observate inca din stadiu incipient:

1. Scarlatina. Pe langa semnele caracteristice de pe piele (mici pete rosii aparute pe pielea rosie, in special la nivelul pliurilor), fata copilului are un aspect caracteristic: obrajii rosii, iar zona din jurul gurii si nasului este foarte palida. Limba are un aspect caracteristic: in prima faza este foarte incarcata, apoi se descuameaza dinspre varf spre baza, ramanand foarte rosie ("limba zmeurie"), lucioasa, pentru ca apoi, in 7-10 zile, sa isi recapete aspectul natural, cu proeminarea papilelor gustative.

2. Rujeola. Caracteristic acestei boli este semnul Koplik - mici depozite albe punctiforme, cu aspect de granule de gris pe interiorul obrajilor, pe un fond eritematos (rosu), rar la nivelul gingiei. Acestea sunt nedureroase, nu se sterg si dispar dupa 2-3 zile. Limba este incarcata si are margini rosii.

3. Varicela. Multi parinti nu stiu acest lucru, insa debutul varicelei se face la nivelul gurii, prin vezicule pline cu lichid care apoi se sparg, lasand in urma ulceratii la nivelul intregii guri. Abia dupa aceste semne apare eruptia maculo-veziculara de pe corp, in valuri, in diferite stadii de evolutie, care apoi se transforma in cruste.

4. Boala mana-picior-gura. Primele vezicule ("basicute"), apar la nivelul gurii, pe exteriorul, dar si in interiorul acesteia, care apoi se sparg lasand in urma ulceratii. Acestea sunt dureroase facand alimentatia si hidratarea foarte dificile. Dupa aceea, apar vezicule la nivelul palmelor si al talpilor.

La primele semne de boala, este indicat ca parintele sa se adreseze medicului pediatru pentru a asigura copilului cel mai bun tratament.

Taguri Bolile copilariei Rujeola Scarlatina Varicela Boala gura mana picior

Articole recomandate

Citeste si despre