Tartrul la copii

/ / Modificat: 2016-03-25
Tartrul la copii

Placa bacteriana este un film urat, galbui, de particule alimentare mici si bacterii, care tinde sa se acumuleze in crevase, dar se poate dezvolta oriunde, chiar si pe partea din fata a dintilor. 

In cazul in care este tratata rapid, ea poate fi indepartata usor, dar, pe masura ce timpul trece, placa devine tartru: o substanta dura care, in cazul in care nu razuita de un medic dentist, poate duce la carii sau chiar si o boala a gingiilor cunoscute sub numele de gingivita. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile iti spune tot ce trebuie sa stii despre indepartarea tartrului la copii.

Motivul pentru care placa este deosebit de daunatoare pentru copii se datoreaza felului in care dintii lor sunt construiti. Dintii de lapte au un strat protector mai subtire de smalt, astfel incat placa poate aparea chiar mai repede decat in cazul adultilor. 

Desi este adevarat ca dintii de lapte vor fi, in cele din urma, inlocuiti cu dintii permanenti, dintii de lapte plini de tartru pot provoca o mult disconfort celor mici. Odata ce smaltul este erodat, nervul dintelui este expus si iritat.

Placa este inestetica, urat mirositoare, nesanatoasa si o potentiala sursa de durere

Deci, ce poti face? Destul de mult, de fapt. Cu doar cateva instructiuni si ajutor parintesc, impreuna cu asistenta periodica de la un medic dentist prietenos, placa poate fi nimic mai mult decat un vizitator nedorit. 

Totul incepe, desigur, cu parintii determinati pentru a face indepartarea placii o parte din rutina zilnica a celui mic. O parte din ea poate parea evidenta, in timp ce alte abordari pot parea prea dificile, dar toate functioneaza.

Sfaturi pentru eliminarea placii dentare la copii

Ca si in cazul tuturor lucrurilor din viata copilului tau, gradul tau de implicare se va schimba odata cu varsta copilului. Stiai ca tehnicile de indepartare a placii pot incepe chiar inainte ca bebelusul tau sa aiba dinti? Unii specialisti recomanda frecarea gentila a  gingiilor bebelusului cu un prosop pentru a elimina microbii si pentru a-l obisnui cu rutina curatarilor regulate. Si, in cele din urma, cand dintii incep sa apara, poti utiliza o perie cu peri foarte moi pentru a-i sterge dintisorii micuti de cel putin de doua ori pe zi.

Ata dentara este utilizata pentru a elimina particulele alimentare ramase intre dinti. Atunci cand copilul are cel putin doi dinti, ata dentara ar trebui introdusa ca parte din rutina zilnica de igiena orala. Majoritatea copiilor nu au dexteritatea de a utiliza in mod eficient ata dentara pana la aproximativ 8 sau 9 ani. Ignorarea placii sau doar perierea dintilor pentru atat de timp nu este o idee buna. 

In schimb, puteti stabili un obicei de a plasa copilul pe genunchi, la sfarsitul fiecarei zile si a folosi ata dentara pentru el. Aceasta poate dura ceva timp si efort, dar va stabili o rutina importanta pentru copil.

Incurajeaza copilul sa fredoneze un cantec in timpul periajului. Fredonatul trebuie sa dureze cel putin doua minute, cantitatea minima de timp pentru o igiena orala buna. Copiii pot fi, de asemenea, incurajati sa vada placa dentara intr-un mod exagerat pe ata. Putina solutie colorata poate evidentia zonele in care s-a acumulat placa.

Foloseste periodic solutii colorante si transforma folosirea atei dentare intr-o provocare pentru a vedea cat de putine pete albastre sau rosii apar.

Avantajele de a avea dinti curati si sanatosi, fara tartru, sunt numeroase: cresterea increderii in sine, economii financiare de la procedurile mai rare, respiratie proaspata si nicio durere. 

Cheia este de a face indepartarea placii o rutina, care are loc cel putin de doua ori pe zi. In cazul in care acest obicei poate fi stabilit mai devreme, copilul tau va mentine un zambet sanatos pentru anii care vor veni.

Va asteptam la cabinetul Andra Smile pentru un detartraj complet si mai multe informatii. 

andra_smile_clinica

Articole recomandate

Citeste si despre