Muscaturile si intepaturile de insecte sunt frecvente la iesirile in aer liber. Avem de-a face cu viespi, albine, muste, capuse, tantari si alte insecte care ne ataca pielea. Daca nu reusesti sa eviti aceste pericole ale verii este bine sa ai la-ndemana cateva remedii naturiste pentru reduce simptomele neplacute!
Ovazul pentru intepaturile de tantari
Tantarii sunt principalii dusmani ai verii. Invazia lor nu poate fi blocata complet, dar efectele pot fi diminuate. Ovazul ajuta la calmarea si reducerea inflamatiei provocate de intepaturi. Daca in mod normal leziunile dispar cam intr-o saptamana, cu ajutorul bailor cu ovaz, acestea se vindeca in 2-3 zile.
Asprina pentru muscatura de capusa
Capusele sunt unele dintre insectele periculoase. Pielea este cea afectata pentru ca acestea sug sangele provocand leziuni. Primul pas este sa incerci sa desprinzi capusa de piele. Nu va fi deloc confortabil.
Durerea se instaleza imediat. De aceea, ai nevoie de o aspirina pe care o vei pisa. O amesteci cu apa pana se formeaza o pasta si sa aplici usor pe locul inflamat. Lasa amestecul sa actioneze timp de 10 minute. Acidul salicilic are proprietati antiinflamatorii si reduce roseata pielii, dar ajuta si vindecarea.
Sarea amara pentru muscatura de sarpe
Ingrijirea muscaturii de sarpe acasa se face numai daca reptila nu este dintr-o specie veninoasa. In cazul in care nu iti poti da seama daca este sau nu veninos, urmareste simptomele care apar imediat dupa aceea. Daca observi ca manifesti o hemoragie severa, dureri mari, febra, diaree si ameteli atunci este cazul sa chemi ambulanta.
Daca muscatura este provocata de un sarpe neveninos atunci o poti trata cu o solutie pe baza de sare amara. Mai intai curata rana cu apa din plin. Apoi amesteca 3 linguri de sare amara cu o cana de apa si aplica solutia (incalzita usor) pe rana de 2 ori pe zi, timp de o saptamana. Magneziul din sarea amara omoara bacteriile lasate de dintii sarpelui in piele.
Amoniacul pentru intepaturile de furnica
Prin intepaturi, furnicile, secreta un venin care formeaza o reactie a pielii de culoare rosiatica, pentru ca mai apoi sa apara senzatia de arsura si prurit. Pentru a calma simptomele pune putin amoniac pe muscatura, lasa 30 de secunde si apoi clateste zona.
Echinaceea pentru intepaturile de paianjen
Muscaturile de paianjen sunt extrem de dureroase si au tendinta sa se umfle din ce in ce mai mult pe masura ce trec zilele pana cand are loc retragerea. Pentru a stopa inflamarea si umflarea, trebuie sa inmoi o bucata de vata sterila sau de pansament steril in tinctura de echinaceea si sa ungi zona. Trebuie sa lasi sa actioneze cam 12 ore.
Sapunul pentru ciupiturile puricilor
Pe purici nu ii intalnesti la tot pasul. Dar daca mergi pe la tara sau la o ferma este imposibil sa nu va intalniti, chiar si intamplator. Ei sunt gazduiti de mamifere de mici dimensiuni, pasari, reptile si chiar si oamenii ii pot gazdui uneori. Acestia se inmultesc rapid si pisca pielea provocand mancarimi si leziuni in urma scarpinatului.
Cea mai buna metoda de calmare a simptomelor este un dus cald cu sapun si ulterior, aplicarea unei creme cu hidrocortizon de 2 ori pe zi in zonele iritate.