Cele mai bune antibiotice naturale

/ / Modificat: 2018-12-17
Cele mai bune antibiotice naturale

Descoperirea antibioticelor, in urma cu aproape 150 de ani, a revolutionat cu adevarat medicina si a contribuit fundamental la scaderea mortalitatii si la cresterea duratei medii de viata. Astazi, se discuta foarte mult despre folosirea in exces a antibioticelor si la aparitia rezistentei la acestea.

Dar exista si antibiotice naturale, care se gasesc in farmaciile de specialitate.

Iata care sunt acestea:

  • uleiul de oregano
  • usturoiul
  • ghimbirul
  • extractul din seminte de maslin
  • echinaceea
  • mierea de Manuka
  • argintul coloidal
  • extractul din frunze de grepfrut

Cum se folosesc antibioticele naturale

Uleiul de oregano

Exista 40 de specii de oregano, dar uleiul cel mai benefic este cel obtinut din oregano salbatic sau Origanum vulgare, specific zonei mediteraneene.

Uleiul de oregano are proprietati antimicrobiene, antibacteriene, antivirale si antifungice, fiind foarte folosit in boli ale sistemului respirator si imunitar.

Previne si vindeca infectii ale tractului urinar, infectii respiratorii cauzate de stafilococi, infectii parazitare produse de giardia amoeba, infectii cu stafilococ auriu rezistent la meticilina.

Simpla adaugare a acestuia in alimente ajuta la uciderea bacteriilor. Iata cum trebuie oferit copiilor, in functie de varsta:

6 luni - 2 ani

  • 1 picatura in lapte sau suc de fructe, o data pe zi;
  • cura de maximum 10 zile;
  • frectie la talpi cu 2-3 picaturi de ulei de oregano (apoi pune-i sosete) in caz de congestie, raceli ori febra, inainte de culcare.

2-5 ani

  • 1-2 picaturi in lapte sau suc de fructe, o data pe zi, dupa masa;
  • cura de 10 zile sau mai mult;
  • frectie la talpi cu 2-4 picaturi de ulei de oregano in caz de congestie, raceli ori febra, inainte de culcare;
  • in caz de congestie pectorala, poti masa pieptul copilului folosind 3 picaturi de ulei de oregano, inainte de culcare.

6 - 10 ani

  • 1-3 picaturi in suc de fructe, o data pe zi;
  • fara restrictii la numarul de zile in care il poti folosi;
  • frectie la talpi cu 3 picaturi de ulei de oregano in caz de congestie, raceli ori febra, inainte de culcare;
  • in caz de congestie pectorala, poti masa pieptul copilului cu 3-5 picaturi de ulei de oregano, inainte de culcare.

10 ani +

  • 3 picaturi (in lichide ori direct sub limba), de 3 ori pe zi, dupa mese;
  • In caz de congestie ori raceala, maseaza pieptul copilului cu 5 picaturi de ulei de oregano.

Contraindicatii: uleiul de oregano este contraindicat in sarcina si cat timp alaptezi!

Usturoiul

Reuseste sa ucida agentii patogeni, nu doar bacteriile, ci si ciupercile si virusurile, fara sa dauneze florei intestinale, dar cu o conditie: sa fie consumat crud, doar zdrobit si lasat 10 minute inainte de a fi consumat.

Ajuta la vindecarea tulburarilor respiratorii, trateaza durerile abdominale si intareste sistemul imunitar.

Pentru a scapa de o raceala, un singur catel este prea putin, iar o capatana este mult prea mult pentru noi. Astfel, pentru ca tratamentul sa fie activ, este nevoie de 4-5 catei mici sau 2-3 catei mari de usturoi.

Ghimbirul

Ghimbirul are capacitatea de a preveni intoxicatiile alimentare cauzate de peste si fructe de mare crude. Mai mult, studiile au aratat ca ghimbirul proaspat are un efect antibiotic impotriva agentilor patogeni din alimente, precum salmonella, listeria si campylobacter.

Ceaiul de ghimbir anuleaza un component al sistemului imunitar care provoaca alergiile si astmul.

Introdus in dieta celor mici, acesta are capacitatea de a reduce inflamatiile cailor respiratorii, reducand astfel simptomele asociate alergiilor de sezon. Simplul consum de ceai de ghimbir calmeaza inflamatiile gatului, sinuzitele, febra, raguseala si congestiile respiratorii. Fiind bogat in antioxidanti, intareste sistemul imunitar.

Siropul de ghimbir

Un alt preparat puternic si foarte bun la gust pentru copii, este un amestec de ghimbir, miere si lamaie, un sirop concentrat si dulce. Micutul il poate consuma preventiv, inainte de inceperea gradinitei, la primele simptome de infectie virala, pentru tratarea tusei sau in caz de febra.

Ingredientele siropului se pun intr-un borcan si se paseaza si se pastreaza la frigider 4 saptamani. Ofera-i copilului 2-3 lingurite din acest sirop dimineata, ori ca limonada.

Contraindicatii: siropul este contraindicat copiilor care nu au implinit varsta de 1 an (contine miere). Efectele lui secundare (rare si doar in caz de doze exagerat de mari) pot fi: arsuri la stomac, diaree, iritatii ale mucoasei bucale.

Extractul din frunze de maslin

Acesta are efecte antibiotice ale extractului de frunze de maslin. In anul 1800 a fost folosit pentru a vindeca malaria, fiind deosebit de eficient in reducerea febrei chiar si in cazul unor boli grave.

Cercetatorii au aratat ca o componenta a acestui extract actioneaza ca un antibiotic natural cu spectru larg care inhiba, in mod sigur si puternic, cresterea nu numai a bacteriilor, ci si a virusurilor si a ciupercilor.

Pentru administrarea la copii, trebuie extract din frunze de maslin care sa nu contina alcool sau zahar. Se recomanda administrarea extractului de frunze de maslin astfel:

  • cateva picaturi in ceai sau in apa calda pentru a trata astmul bronsic, pneumonia si bronsita;
  • direct in gura pentru distrugerea patogenilor din gura si gat.

Echinaceea

Este utilizata pentru combaterea infectiilor, in special a celor ale cailor respiratorii superioare. Dar e la fel de eficienta si in tratarea multor altor infectii, precum ale tractului urinar, infectii vaginale, herpes vaginal, infectii ale sangelui (septicemie), afectiuni gingivale, amigdalite, infectii streptococice, sifilis, tifos, malarie, difterie.

Specialistii recomanda o doza de 300 mg de trei ori pe zi pentru adulti, pentru copiii cu varste de peste 6 ani jumatate din doza pentru adulti, iar pentru cei sub 6 ani, doar un sfert din doza.

Mierea de Manuka

Aceasta miere a luptat cu infectiile din cele mai vechi timpuri. Din toata mierea de pe planeta, mierea de Manuka, provenita din Noua Zeelanda, este capabila sa ucida o varietate foarte larga de patogeni.

Peste 250 de tulpini de bacterii, printre care stafilocul auriu rezistent la meticilina, stafilococul auriu sensibil la meticilina, enterococi rezistenti la vancomicina, Helicobacter Pylori (care poate provoca ulcere gastrice), pot fi ucise de mierea de Manuka.

In 2007 s-a aprobat folosirea acestui aliment ca pansament pe rani infectate.

Mierea de Manuka este un aliment extrem de gustos, ceea ce il face potrivit pentru folosirea in cazul copiilor. Dar nu este recomandata celor mai mici de 1 an, iar pentru cei care au implinit aceasta varsta este suficienta 1 lingura la 2-3 zile.

Extractul din seminte de grepfrut

Din samburii de grepfrut se extrage un antibiotic natural, care poate fi folosit fara probleme la copiii mici.

Extractul se obtine din samburii si membranele uscate ale pulpei de grepfrut care sunt maruntite pana la consistenta de pulbere, dupa care trec printr-un proces de distilare. In urma supunerii la temperaturi joase, din masa distilata se obtine o pulbere concentrata pura.

Extractul din samburi de grepfrut are proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice, fiind un adevarat leac pentru infectiile urechilor, ale gatului, dar si in diaree ori candida.

Acest extract, numit si antibiotic vegetal, nu actioneaza ca antibioticele obisnuite, doar asupra bacteriilor patogene, ci si asupra microbilor, virusurilor, precum si microorganismelor, inclusiv paraziti si ciuperci.

Bioflavonoidele si glicozidele din componenta extractului actioneaza in asa fel incat celulele virusilor, ciupercilor si bacteriilor nu mai pot percepe aminoacizii drept sursa de alimentare si, in consecinta, mor.

Administrare interna:

  • trebuie dizolvat in apa sau suc;
  • doza medie pentru adulti este de 5-15 picaturi la 200 ml de apa sau suc, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa;

copiii (3-10 ani)

  • 2-5 picaturi, la 200 ml de apa sau suc, o data, de doua ori pe zi;
  • durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 6 saptamani fara consultarea unui medic.

Administrare externa:

  • se aplica nedizolvat doar pe intepaturi de insecte, pe negi sau pe unghiile afectate de micoze;
  • pe mucoase, se aplica doar dizolvat in apa, glicerina sau ulei vegetal.

Contraindicatii: extractul din samburi de grepfrut nu este toxic si nu are efecte secundare, insa fiind foarte concentrat, trebuie folosit cu mare atentie.

Taguri Antibiotice

Articole recomandate

Citeste si despre