Esenta de propolis si beneficiile ei

/ / Modificat: 2015-03-20
Esenta de propolis si beneficiile ei

Propolisul este antibioticul natural perfect care trateaza numeroase afectiuni, de la raceli pana la infectii puternice. Propolisul are o compozitie complexa. El este bogat in aminoacizi, cu un rol determinant pentru functionarea sistemului imunitar, vitamina A, B si bioflavonoide.

Se foloseste in afectiuni diverse: infectii bacteriene, virale, micoze, parazitoze, borelioze, afectiuni cardio-vasculare, hepatice, afectiuni ale cavitatii bucale (afte, herpes), gastro-duodenale, ale sistemului respirator, uro-genital etc.

Ing. Simona Bisboaca, a inventat metoda de obtinere a unui preparat din propolis, (propolis 30% in apa) ce a fost creat special pentru copii, fiind o alternativa a tincturii. Metoda de obtinere a acestui preparat este protejata de un brevet de inventie romanesc, medaliat international cu medalia de argint si un premiu special din partea Asociatiei Inventatorilor din Asia.

Inventator, dar si mamica, Simona Bisboaca ne da un sfat pretios: "Protejeaza-ti familia intr-un mod sanatos si cat mai natural!" si ne povesteste despre acest miracol creat de albinute - propolisul.

"In stup, harnicele albinute produc propolisul, ca mijloc de aparare impotriva microbilor, a mucegaiurilor, pentru mumificarea intrusilor etc. Actiunea sa este antimicotica, bactericida si bacteriostatica, fapt ce previne imbolnavirea albinelor.

Propolisul are o compozitie complexa, fiind foarte mult studiat in apiterapie (tratamente cu produse apicole) datorita proprietatilor sale benefice, dintre care cele mai importante ar fi: proprietatile cicatrizante, antivirale, antifungice si antibacteriene (bactericide si bacteriostatice), antioxidante, biostimulatoare.

Cea mai intalnita metoda de administrare a propolisului este tinctura de propolis, dar poate fi folosit ca atare, ca guma de mestecat, sub forma extractului moale de propolis inglobat in miere, obtinandu-se mierea propolizata si folosita la prepararea diferitelor unguente.

Propolisul in apa este un produs inovativ, fabricat la rece (fara temperaturi mari care distrug principiile active). Nu contine alcool si inglobeaza esenta propolisului care contine toate principiile active din tinctura, dar care poate fi consumat de catre toate categoriile de persoane, indeosebi de catre copii. Fiind o solutie apoasa, propolisul in apa are o biodisponibilitate mai buna, fiind mai bine asimilat de organism; in plus, nu irita pielea, mucoasele, asigurandu-i multiple utilizari. Propolisul se poate utiliza atat extern, cat si intern.

Se recomanda ca uz extern datorita efectului cicatrizant si antibacterian: pe rani (de la julituri, taieturi pana la ragade-leziuni ale pielii), arsuri, iritatii (inclusiv iritatii ale scutecului), intepaturi de insecte, acnee, micoze etc. Se poate folosi ca picaturi in nas, urechi sau picaturi pe pleoape. In cazul din urma se recomanda un masaj usor, pana la intrarea in piele, in diferite afectiuni oculare: conjunctivite, blefarite (inflamarea pleoapelor), expunere neprotejata la sudura etc.

In cazul unei administrari orale este foarte important ca doza sa fie cea corecta si anume: intre 1-3 picaturi pe kg corp, timp de 3-4 saptamani.

Se recomanda pentru uz intern datorita proprietatilor antibiotice, antimicrobiene, antifungice, analgezice, antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulante, in afectiuni cardio-vasculare, hepatice, afectiuni ale cavitatii bucale (afte, herpes), gastro-duodenale, ale sistemului respirator etc.

Pentru persoanele care nu au folosit produse apicole se incepe cu cate o picatura pe zi, adaugandu-se zilnic cate o picatura, pana se ajunge la doza recomandata.

Exemplu de administrare: un copil cu greutatea de 15 kg va lua in prima zi 1 picatura, a doua zi 2 picaturi. In a 15-a zi se ajunge la doza maxima, urmand apoi 3-4 saptamani de cura, cu cate 15 picaturi/zi. In cazul in care copilul este intr-o faza acuta de raceala/gripa/viroza, doza se mareste la 30 picaturi/zi (2 picaturi pe kg corp/zi sau daca e mai grav 45 picaturi/zi timp de 3-5 zile).

Recomand administrarea seara, inainte de culcare, fara consum ulterior de apa/ceai/lapte etc."

Produsul Propolis esenta a fost lansat in cadrul celui de-al IV-lea Congres de Apiterapie organizat in 2011 la Bucuresti de Societatea Romana de Apiterpie. Produsul a fost foarte bine primit de catre medici si apifitoterapeuti si, in prezent, multi dintre acestia il recomanda si administreaza in terapiile lor. Dr. Mirela Strant din Cluj Napoca utilizeaza de cativa ani acest produs.

 propolis-esenta

"Propolisul face parte din compozitia "cocktail-ului apicol", atat de eficient in stimularea imunitatii precum si in alte afectiuni. Cum toamna (odata cu intrarea in colectivitate: cresa, gradinita, scoala) si primavara creste semnificativ numarul de infectii respiratorii, o cura de 1 luna cu "cocktail apicol" (toamna si eventual primavara) rezolva aceasta problema a racelilor interminabile ce apar odata cu inceperea anului "scolar". Coktailurile apicole se pot administra chiar si de la varsta de 1 an, iar esenta de propolis este extrem de binevenita in acest caz", spune Dr. Mirela Strant – specialist Api-Fito-Aromaterapie.

Propolis esenta este un produs inovativ romanesc, brevetat, 100% natural,  care nu contine alcool, dar inglobeaza toate principiile active din tinctura si poate fi administrat  tuturor categoriilor de persoane, inclusiv copiilor. Este o solutie apoasa, fiind mult mai usor asimilat de catre organism, are gust placut acrisor-astringent aromat, care se dizolva omogen in orice lichid (nu utilizati lichide fierbinti). Este ideal pentru copii, gravide (fara riscuri asupra fatului), mama care alapteaza, pacienti cu boli hepatice, varstnici, gastrite.

Propolis esenta se gaseste la nivel national in farmacii si magazine naturiste, site-uri online. Pentru mai multe informatii accesati pagina producatorului www.phenalex.ro.

Articole recomandate

Citeste si despre