Ce este Propolisul?
Din cele mai vechi timpuri, propolisul este apreciat pentru proprietatile sale. De aceea este considerat astazi unul dintre cele mai populare remedii naturale. In acest articol vorbim despre beneficiile pe care acest pretios produs apicol le poate avea pentru sanatate, precum si despre modalitatile in care propolisul poate fi utilizat.
Propolisul, cunoscut si sub denumirea de clei de albine, este o substanta rasinoasa, colectata de albine din diverse tipuri de plante. Aceasta substanta este folosita pentru sigilarea gaurilor sau fisurilor stupului si reconstructia acestuia. Albinele il mai folosesc pentru a netezi suprafata interioara a stupului si a-l proteja de intemperii si intrusi.
Proprietatile propolisului
Propolisul este cunoscut pentru proprietatile lui:
- antiseptice;
- antiinflamatorii;
- antibacteriene;
- antimicotice;
- antifungice;
- antiulceroase;
- anticancerigene;
- imunomodulatoare.
Trebuie mentionat ca, desi studiile de laborator si pe animale asupra proprietatilor propolisului si componentelor sale sunt promitatoare, cercetarile privind efectul acestuia asupra oamenilor sunt inca limitate.
Un alt aspect important al propolisului este continutul sau ridicat de antioxidanti. Acesti compusi protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi si de daunele oxidative. Prin aceasta, propolisul poate contribui la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor cronice. Un alt beneficiu al propolisului este acela ca poate stimula sistemul imunitar. Acesta ajuta organismul sa lupte mai eficient impotriva infectiilor si poate fi util in perioadele de stres sau boala.
Beneficiile propolisului
Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca propolisul ar putea fi util pentru:
Tratarea ranilor
Propolisul ar putea ajuta la tratarea ranilor superficiale gratie proprietatilor sale antiinflamatorii si antimicrobiene. Studiile au aratat ca propolisul poate contribui la vindecarea arsurilor prin accelerarea cresterii de celule sanatoase la nivelul pielii.
Tratarea afectiuni dermatologice
Propolisul este utilizat adesea in produse dermatologice, gratie proprietatilor sale antialergice, antiinflamatorii, antimicrobiene si a actiunii de promovare a sintezei de colagen. Potrivit unui studiu publicat in 2015, propolisul, mai exact extractul etanolic de propolis, ar avea o eficienta ridicata in tratamentul acneei vulgare.
Sustinerea sanatatii orala
Studiile au aratat ca propolisul, datorita proprietatilor sale antibacteriene, poate fi util in prevenirea dezvoltarii placii bacteriene si a agentilor patogeni care cauzeaza parodontoza. De asemenea, acesta mai poate fi folosit pentru rani chirurgicale, gingivita, dezinfectarea periutelor de dinti sau halitoza.
Vindecarea herpesului
Unguentele cu propolis pot contribui la grabirea procesului de vindecare si la reducerea simptomelor herpesului labial si a celui genital. De exemplu, un studiu din 2016 a aratat ca, aplicat de trei ori pe zi, propolisul poate ajuta la vindecarea herpesului oral. Mai mult, acesta ar putea proteja organismul impotriva unei viitoare eruptii.
Ar putea ajuta la tratarea cancerului
Studiile au aratat ca propolisul ar avea potential pentru tratamentul cancerului de san datorita activitatii sale antitumorale, prin inducerea apoptozei celulelor canceroase. Se pare ca acesta prezinta o toxicitate scazuta fata de celulele normale si ca este capabil sa minimizeze proliferarea celulelor canceroase.
Regenerarea tesuturilor
Propolisul ajuta la regenerarea tesuturilor. Acesta promoveaza vindecarea si regenerarea tesuturilor, ceea ce il face util in tratamentul ranilor, arsurilor si a altor leziuni cutanate. Cercetarile au demonstrat ca propolisul poate stimula cresterea celulelor si productia de colagen, contribuind astfel la procesul de vindecare.
Este important de mentionat ca aceste beneficii ale propolisului sunt sustinute de studii stiintifice si de experienta practica a utilizatorilor. Cu toate acestea, este intotdeauna recomandat sa consulti un medic inainte de a utiliza propolisul pentru a te asigura ca este potrivit pentru nevoile si conditiile tale de sanatate.
Propolisul are calitati deosebite terpeutice si antimicrobiene
De fapt, ceea ce demonstreaza studiile recente nu este decat o redescoperire a virtutilor inglobate in stupul albinelor de care grecii si egiptenii Antichitatii stiau sa profite din plin. Inca din acele timpuri, s-a observat ca pentru a-si proteja stupul de agresiunea microbiana, de acumularile de materii organice si pentru a mentine temperatura constanta, albinele apelau la propolis, substanta produsa de ele.
Albinele foloseau, de asemenea, propolisul pentru a impiedica descompunerea deseelor organice ale stupului. Astfel, s-a stabilit ca propolisul are proprietatea de a proteja impotriva microbilor.
Avantaje
Studiile evidentiaza ca propolisul prezinta avantajul de a fi un veritabil antibiotic natural, la fel de eficient ca streptomicina si penicilina, administrate frecvent.
Propolisul, ca si antibioticele obtinute industrial, are actiune decisiva asupra unui mase de germeni cum sunt stafilococii, streptococii, unele bacterii. In plus, propolisul, comparativ cu antibioticele industriale, nu prezinta efecte adverse. Studiile mai arata ca simpla administrare a unei ratii de propolis sporeste capacitatea de functionare a creierului pentru cel putin 6 ore. Propolisul s-a dovedit eficient in echilibrarea metabolismului, prevenirea imbatranirii celulelor, reglarea sistemului hormonal si cresterea productiei de anticorpi pentru eficientizarea sistemului imunitar.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceste calitati ale propolisului sunt conferite de flavonoide. Exista aproximativ 500 de flavonoide diferite, fiecare fiind purtatoarea unei calitati benefice pentru sanatatea omului. Dintre aceste flavonoide, o buna parte se gasesc in propolisul obtinut din polenul adunat de albine din flori. In propolis se mai afla un compus numit propoline, extrem de valoros si care se administreaza sub forma de granule, pudra sau lichid. Mai trebuie retinut ca, pe langa aceste flavonoide, propolisul reprezinta si o importanta sursa de uleiuri esentiale, oligoelemente (aluminiu, crom, nichel, zinc, magneziu etc.), vitamina B3 si caroten.
Contraindicatii
Persoanelor care doresc sa foloseasca preparate pe baza de propolis le este recomandata vizita la medicul specialist. Acesta va realiza anamneza si examenul clinic, pentru a diagnostica patologia pe care pacientul o prezinta.
Prima etapa cuprinde intrebari despre:
- debutul simptomatologiei;
- factorii declansatori;
- istoricul medical al pacientului;antecedentele heredocolaterale (istoric familial de boala);
- alergii.
A doua etapa consta in examinarea pacientului, folosind tehnici de:
- observatie;
- palpare;
- percutie;
- auscultatie.
Dupa aceasta etapa, medicul va recomanda tratamentul corespunzator. In cazul preparatelor cu propolis, pacientului ii este recomandata efectuarea unor teste pentru verificarea alergiilor.
Efectele secundare ale propolisului
In cazul persoanelor care isi administreaza preparate cu propolis pentru tratamentul diferitelor afectiuni, pot aparea urmatoarele reactii adverse:
- reactii alergice;
- iritatii;
- ulcere bucale.
In cazul persoanelor cu tulburari circulatorii, administrarea de propolis determina incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Astfel, riscul de sangerare al acestor pacienti este crescut. De asemenea, persoanelor care vor fi supuse unui act chirurgical nu le este recomandata administrarea de preparate cu propolis, cu doua saptamani inainte de operatie.
Propolisul este un compus de origine apicola. De-a lungul timpului, acesta si-a dovedit utilitatea in tratarea plagilor, infectiilor virale si bacteriene. De asemenea, propolisul poate fi folosit si in igiena cavitatii orale. Persoanelor care doresc sa foloseasca produse pe baza de propolis le este indicata vizita la medicul specialist, pentru a diagnostica in mod corect patologia si a stabili tratamentul optim. Astfel, se evita progresia bolii sau aparitia unor complicatii.
Sursa: drmax.ro, reginamaria.ro
Sursa foto: freepik