Remedii naturale pentru dermatita atopica la sugari si copii

/ / Modificat: 2021-12-04
Remedii naturale pentru dermatita atopica la sugari si copii

Dermatita atopica este una dintre cele mai frecvente boli ale pielii in randul bebelusilor si copiilor. Este, de asemenea, una dintre cele mai enervante, deoarece provoaca mancarimi si usturimi. In plus, apar in diferite zone ale corpului.

Daca si copilul tau se confrunta cu dermatita atopica este important sa stii ca aceasta poate fi ameliorata si tratata cu remedii pe care le poti prepara acasa, din plante.

Prevenirea dermatitei atopice la copii si sugari

Dupa cum bine stii, cel mai bine este sa previi decat sa tratezi. Prin urmare este important sa stii cum sa previi aparitia dermatitei in cazul bebelusilor si copiilor.

In cazul bebelusilor, dermatita atopica apare in jurul celei de-a doua luni de viata. Principala zona afectata sun obrajii si zona scutecului. In schimb, in cazul copiilor mai mari, sunt afectate in special zonele bratelor si picioarelor.

Pentru a preveni aparitia dermatitelor atopice este important sa tii cont de una dintre urmatoarele recomandari: 

  • pastreaza piele curata si uscata (in cazul bebelusilor este recomandata spalarea cu apa si sapun dupa fiecare schimbare a scutecului).
  • foloseste produse de igiena adecvate varstei
  • alege haine din materiale moi si naturale precum bumbacul sau inul

Ce faci daca micutul sufera de dermatita atopica

Dermatita atopica la bebelusi nu poate di vindecata, insa poate fi ameliorata cu ajutorul unor solutii terapeutice pe care le poti prepara acasa.

De ce trebuie sa tii cont cand copilul are dermatita atopica:

  • Taie-I unghiile scurte, deoarece are tendinta de a se scarpina, ceea de duce la ranirea pielii si favorizarea infectiilor.
  • Hidrateaza bine pielea cu crème sau uleiuri adecvate varstei. Pielea nu trebuie sa se usuce, deoarece cu cat este mai uscata cu atat mancarimile se vor intensifica
  • Spala bine haine si calca-le pentru a indeparta orice microbi de pe acestea.  

Remedii naturale pentru dermatita atopica

Gestionarea dermatitei atopice este foarte simpla si eficienta daca apelezi la unul dintre urmatoarele remedii naturale: 

Bai cu fulgi de ovaz

Fulgii de ovaz au fost descrisi ca fiind un bun protector al pielii datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Continutul sau ridicat de acid ferulic, vitamina E si avenantramide il face o alegere buna pentru ameliorarea mancarimilor provocate de dermatita atopica.

Desi fulgii de ovaz nu provoaca alergii, este indicat ca prima oara sa faci un test cutanat, aplicand o cantitate mica de fulgi de ovaz inmuiati in apa pe piele. Daca nu exista semne de alergie dupa 15 minute ii poti face baita fara probleme.  Tot ce trebuie sa faci este sa pui o mana generoase de fulgi de ovaz intr-un litru de apa fierbinte si sa amesteci bine. Adauga amestecul in cadita si compelteaza cu apa pana la nivelul dorit, ajustand temperatura potrivita. La final clateste cu apa curata si aplica o crema sau un ulei de corp puternic hidratant.

Aloe vera

Aloe vera are mai proprietati antiseptice, antibacteriene si antiinflamatorii dovedite. Acestea ajuta la calmarea, linistirea si reimprospatarea pielii. In plus, gelul de aloe vera, fiind alcatuit din polizaharide, ajuta la stimularea cresterii si vindecarii barierei cutanate. Acest remediu natural este adesea folosit pentru a trata afectiuni precum: acnee, arsuri, eruptii cutanate, dermatite sau psoriazis.

Ulei de galbenele

Uleiul de galbenele poate fi gasit in plafar. Acesta are un puternic efect antibacterian si antiinflamator, fiind benefic in ameliorarea eczemelor si a dermatitelor. De asemenea, are proprietati antifungice si este un bun antiseptic. Utilizarea acestuia ajuta la ameliorarea mancarimilor, dar si la imbunatatirea calitatii si aspectului pielii.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai are mai multe componente care ajuta la calmarea simptomelor si limiteaza exacerbarile dermatitei atopice la sugari si copii. Printre numeroasele sale beneficii se numara urmatoarele:

  • reducerea iritatiilor
  • ameliorarea mancarimilor
  • lupta impotriva germenilor patogeni de pe piele
  • reduce raspandirea infectiilor
  • calmeaza disconfortul pielii

In plus, uleiul de arbore de ceai are proprietati antivirale si antibacteriene si este un bun cicatrizant.

Nu uit insa ca remediile naturale sunt doar o completare in tratamentul dermatitei atopice. 

Ideal este ca in cazul aparitiei dermatitei atopice la bebelusi si copii sa consulti un medic pediatru. Acesta va evalua gravitatea dermatitei si in functie de aceasta si de varsta copilului va prescrie un tratament adecvat.

Foto: piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre