Ne aflam in plin sezon de gripa, utima saptamana din ianuarie fiind declarata prima saptamana epidemica a sezonului. Iar cei mai expusi sunt copiii.
Dar, medicii spun ca ca exista cateva lucruri pe care le poti face pentru ca micutii tai sa fie cat mai sanatosi in acest sezon.
10 sfaturi pentru a tine departe de copil mult temutele boli de iarna
1. Spalatul frecvent pe maini
Copilul tau este expus zilnic la bacterii si virusi la gradinita, scoala si acasa. Fie ca este vorba de o jucarie preferata, de un robinet de baie sau de un maner, expunerea la virusi se poate intampla rapid. Cea mai buna aparare este sa foloseasca sapun si apa calda pentru a dezinfecta mainile dupa ce se joaca afara, inainte de mese si gustari, dupa mersul la toaleta sau dupa ce pune mana pe animale. Centrele pentru Controlul si Prevenirea bolilor (CDC) recomanda cel putin 10-15 secunde de spalare a mainilor in timpul fiecarui proces.
2. Folosirea dezinfectantului de maini
Daca nu are la dispozitie apa calda si sapun, cel mic poate fi curatat pe maini cu un dezinfectant pe baza de alcool. Insa parintii trebuie sa utilizeze solutia cu precautie, in special la un copil maimic, deoarece dezinfectantul poate fi periculos daca este tentat sa-l bea. A nu se lasa la indemana micutilor.
3. Vaccin antigripal
CDC recomanda ca bebelusii mai mari de sase luni sa fie vaccinati impotriva gripei in fiecare an. Asigura-te ca urmezi recomandarile medicului pediatru.
4. Tuseste sau stranuta in servetel sau in mana
Invata-ti copilul sa tuseasca sau sa stranute intr-un servetel. Daca nu are unul la indemana, poate folosi mana, insa prin aceasta metoda se raspnadesc mai usor germenii.
5. Invata-l pe cel mic cum sa-si sufle nasul
Incurajeaza copilul sa nu-si bage degetele in nas si invata-l sa foloseasca servetelul atunci cand se face mai mare. Arunca servetelul imediat dupa fiecare utilizare.
6. Sa consume multa apa
Doar daca este hidratat corespunzator, corpul poate lupta impotriva virusurilor. "Apa este deosebit de importanta atunci cand un copil are febra. Febra face ca organismul nostru sa pierda apa din cauza transpiratiei si evaporarii si, de asemenea, creste nevoia organismului de apa din cauza metabolismului crescut. Iar cantitatea necesara de apa ajuta la mentinerea mucoasei subtiri, fiind mai usor sa tusesti sau sa sufli nasul," potrivit medicului pediatru, Laura Sinai.
7. O dieta sanatoasa
Copiilor ar putea sa nu le placa fructele si legumele, dar acestea pot ajuta la combaterea bolilor. "Asigura-te ca copilul tau primeste nutrienti si vitamine adecvate, care pot contribui la stimularea sistemului imunitar," precizeaza medicul pediatru Holly Smith.
8. Odihna suficienta noaptea
Studiile arata ca micutii care nu dorm bine noaptea s-au imbolnavit mai des. Asigura-te ca copilul se odihneste atat cat este recomandat varstei lui, in timpul noptii.
9. Dezinfecteaza casa
Pentru nimeni nu este o bucurie sa spele capacele toaletelor, dar acest lucru poate reduce numarul de germeni din casa ta. Asigura-te ca dezinfectezi si jucariile si suprafetele de uz casnic, in special bucatariile si baile.
10. Evita persoanele bolnave
Acest lucru pare evident, dar poate fi necesar sa "izolezi" persoanele din familie care se imbolnavesc pentru a evita raspandirea, afectand in special copiii mici. De asemenea, asigura-te ca micutul tau nu merge la scoala daca este bolnav.
"O dieta sanatoasa, o activitate fizica regulata si respectarea acestor sfaturi pot ajuta la reducerea sanselor copilului tau de a se imbolnavi in timpul sezonului rece. Dar daca cel mic se imbolnaveste aminteste-ti ca are nevoie de mult timp sa se odihneasca si sa se recupereze," precizeaza dr. Holly Smith.