In sezonul rece, virozele respiratorii sunt principalul dusman al nostru al tuturor, dar mai ales al copiilor. Pericolul cel mai mare nu il reprezinta atat viroza in sine, cat faptul ca pe fondul scaderii imunitatii din cauza virozei, apar microbii care pot crea probleme mai mari.
Alaptarea, aliatul de nadejde in protejarea copilului tau
Ana Culcer, medic primar pediatru, doctor in stiinte ne spune care sunt factorii cu ajutorul carora ne putem proteja copiii de viroze.
- Laptele matern protejeaza copilul de infectii, spune dr. Ana Culcer - "Laptele de mama – imitabil, dar inegalabil!". Un copil alaptat la san cel putin pana la varsta de 6 luni va avea o imunitate mult sporita fata de un copil hranit cu formula de lapte.
- Pielea trebuie curatata cu atentie si regularitate. Venirea sezonului rece nu inseama ca trebuie sa rarim baia copilului. Pielea este o bariera deosebit de importanta in calea microbilor, iar daca ea nu este curatata si ingrijita, nu isi mai poate duce misiunea la capat cu succes.
- Alimentatia este un alt factor deosebit de important. Un copil alimentat corect, invatat sa consume fructe, legume crude si salate, va avea o imunitate mai buna.
- Vaccinarea, ultima, dar nu cea din urma, este aliatul parintilor in lupta de prevenire a racelii si a gripei la copii. Dr. Ana Culcer spune ca le face micilor pacienti vaccinul antigripal dupa 6 luni, odata cu Prevenar-ul.
Dr. Ana Culcer insista astfel foarte mult pe ideea de prevenire, mai ales cand aceasta se poate face prin metode naturale, iar propolisul, vitamina C si echinaceea sunt cele mai la indemana suplimente alimentare pe care le putem oferi copiilor sub diferite forme, ele fiind continute de o multime de vitamine disponibile astazi pe piata.
- Temperatura din casa trebuie sa fie una optima, pentru a evita supraincalzirea copilului si deshidratarea, favorizate de uscarea aerului. Mucoasa nazala trebuie sa fie mereu umeda, subliniaza dr. Ana Culcer.
- Mierea ajuta si ea la cresterea imunitatii copilului si poate fi oferita bebelusilor dupa varsta de 6 luni, in combinatie cu diferite alimente. Un exemplu ar fi piureul de fructe.
Tratamentul virozelor la copii
In primul an de gradinita, majoritatea copiilor fac 7-8 viroze, spune dr. Ana Culcer. De aceea, ea insista si asupra altor masuri pe care parintii trebuie sa le ia pentru a-si proteja copiii de raceala si gripa:
- Picaturile nazale trebuie administrate dupa ce curatam nasul copilului.
- Este foarte important sa invatam copiii sa-si sufle nasul!
- Oferindu-le copiilor diferite bombonele de supt, ii ajutam sa isi curete gatul pentru ca, in cazul lor, mucozitatile curg mai degraba in gat, decat sunt eliminate pe nas.
- Este de preferat sa evitam parfumurile de orice tip: fie ca este vorba de detergent, balsam de rufe, odorizant de camera sau de masina etc. Parfumul nu face decat sa irite caile respiratorii ale copilului, crescand predispozitia la alergii.
Antibioticul este absolut ultima solutie la care trebuie sa apeleze parintii cand vine vorba de sanatatea copiilor. Dr. Ana Culcer spune ca prescrie antibiotic doar in cazuri extreme, dupa o febra care a durat mai mult de 72 de ore cu secretii purulente si alte complicatii. Chiar si asa, prescrierea de antibiotic se face doar dupa efectuarea unei antibiograme pentru a sti exact ce antibiotic se potriveste cel mai bine pentru a trata in timp scurt problema de sanatate.