SARS-CoV-2 ar putea deveni un virus ce va circula frecvent si ar putea provoaca o simpla raceala, arata un nou studiu. Intr-o zi, pandemia se va termina. Oamenii de stiinta sustin ca noul coronavirus nu va disparea in totalitate, insa se va putea transforma intr-un virus care va circula in mod obisnuit si se va manifesta ca o simpla raceala.
Noul studiu, publicat pe 12 ianuarie in revista Science, se bazeaza pe analize ale altor coronavirusuri, dintre care majoritatea cauzeaza doar simptome usoare de raceala la oameni.
Exista sase coronavirusuri care infecteaza oamenii
Patru sunt coronavirusuri care sunt „endemice”, care circula in mod regulat printre populatiile umane si cauzeaza raceala comuna. Celelalte doua coronavirusuri - cele care cauzeaza sindromul respirator acut sever (SARS) si sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) - sunt mai mortale, desi primul a fost eliminat cu ani in urma.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, un grup de cercetatori au analizat datele publicate anterior cu privire la cele patru coronavirusuri mai usoare si au constatat ca „imunitatea care blocheaza infectia scade rapid, dar imunitatea care reduce boala este de lunga durata”, au notat autorii in studiu. Cu alte cuvinte, oamenii se pot infecta din nou si din nou, dar rareori sufera forme severe, a declarat autorul principal Jennie Lavine, coleg postdoctoral la Universitatea Emory din Atlanta.
Aproape toata lumea contracteaza unul dintre aceste coronavirusuri endemice in timpul copilariei; iar aceste infectii timpurii confera imunitate partiala adultilor care se reinfecteaza.
„Reinfectarea este posibila in decurs de un an, dar, chiar daca apare, simptomele sunt usoare si virusul este eliminat din organism mai repede”, a spus Lavine. Dar nu exista date similare pe termen lung cu privire la durata imunitatii pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 care provoaca COVID-19. Nu este clar cat timp va dura imunitatea, de la vaccinuri sau infectii naturale, la SARS-CoV-2 la oameni.
De asemenea, nu se stie in ce masura vaccinurile si infectiile naturale vor impiedica transmiterea sau vor reduce severitatea bolii. Unele persoane au fost deja reinfectate cu SARS-CoV-2, a raportat anterior Live Science. Dar aceste cazuri au fost rare si majoritatea acestor persoane au suferit o forma mai usoara a bolii a doua oara, potrivit studiului.
Odata devenit endemic, raportul de fatalitate al infectiei virusului va scadea
Noua cercetare presupune ca imunitatea la SARS-CoV-2 va functiona similar cu aceste alte coronavirusuri endemice, a spus Lavine. Si una dintre concluziile cheie este ca, pentru coronavirusurile existente, severitatea infectiei in timpul fazei endemice este direct legata de cat de severa este boala atunci cand infecteaza copiii.
Noul studiu prezice ca, daca SARS-CoV-2 devine endemic, iar generatiile viitoare sunt expuse in primul rand in timpul copilariei, virusul „poate sa nu fie mai virulent decat raceala obisnuita”, au scris autorii. Odata devenit endemic, raportul de fatalitate al infectiei virusului sau numarul de persoane care mor in comparatie cu cele infectate va scadea sub cel al gripei sezoniere, au scris autorii.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, in general, copiii sunt mai putin afectati de infectiile cu COVID-19 si mortalitatea este de obicei scazuta la copii, astfel incat aceasta severitate de baza ar trebui sa prezica severitatea SARS-CoV-2 in faza sa endemica. Dar daca SARS-CoV-2 a afectat grav copiii, asa cum este cazul virusului care provoaca MERS, atunci chiar si in timpul fazei endemice, un numar relativ mare de oameni ar putea muri, au prezis autorii.
Daca acest studiu se va adeveri, modul in care lumea va ajunge la faza endemica ramane la latitudinea noastra: raspandirea mai rapida a virusului va avea ca rezultat o tranzitie mai rapida pe masura ce oamenii castiga imunitatea turmei, dar va avea ca rezultat mai multe decese. Vaccinurile sunt o modalitate mai sigura de a obtine o astfel de imunitate si, odata disponibile pe scara larga, vor accelera, de asemenea, tranzitia catre o posibila faza endemica.