Atentie la virozele de toamna! Cum iti feresti copilul

/ / Modificat: 2018-09-24
Atentie la virozele de toamna! Cum iti feresti copilul

Sistemul imunitar al copiilor, dar si al adultilor, este dat peste cap atunci cand vine toamna. Schimbarile bruste de temperatura, vantul si ploile sunt elemente care pot favoriza aparitia virozelor.

Raceala si gripa isi fac aparitia si numai o izolare completa poate proteja impotriva lor, dar cum acest lucru este imposibil si pentru ca cel mic va intra in contact cu alti copii imediat ce incepe gradinita sau scoala, iata ce trebuie sa stii pentru a putea minimiza riscul imbolnavirii acestuia in colectivitate.

Virozele de toamna, indiferent ca vorbim despre raceli, gripe, bronsite, rinite alergice, sinuzite bacteriene acute, sau faringite se caracterizeaza printr-un cumul de simptome asemanatoare, cu toate localizate la nivelul tractului respirator superior.

Cu cat copilul este mai mic, cu atat riscul infectiilor tractului respirator inferior, al cailor respiratorii si al plamanilor este mai mare, de aceea este bine sa iei toate masurile de precautie pentru a iti feri micutul de afectiuni precum bronsiolita sau pneumonia.

Transmiterea virozelor

In general, un virus poate cauzeaza imbolnavirea o singura data, dar pentru ca exista multe tipuri de virusuri, copilul poate contracta viroze de mai multe ori in timpul toamnei.

Virozele respiratorii se pot transmite prin contact direct cu persoana contaminata, prin contact indirect – atingand obiecte contaminate de catre o persoana infectata, sau pe calea aerului – prin inhalarea particulelor virale eliminate de persoane contaminate.

Simptomele virozelor de toamna

Pentru ca sunt localizate la nivelul nasului si gatului de cele mai multe ori simptomele includ:

  • Inflamarea mucoasei nazale
  • Nas infundat
  • Secretii nazale
  • Stranut
  • Dureri in gat
  • Dureri de cap
  • Ochi inrositi (conjunctivita)
  • Febra (doar la copii)

Uneori tusea poate fi si ea un simptom spre sfarsitul virozei, atunci cand restul simptomelor se estompeaza. In cazul infectiei cu borderella pertussis, aceasta debuteaza cu o raceala, dar este urmata de o tuse puternica ce poate dura chiar si cateva saptamani. Virozele de toamna tin in medie aproximativ 7 zile, uneori mai mult, daca imunitatea copilului este foarte scazuta.

Tratamentul virozelor de toamna nu este unul specific si nu le scurteaza ca si perioada, insa are rolul de a ameliora simptomele in functie de tipul virozei. Raceala se vindeca fara tratament de obicei, dar in situatiile in care dureaza mai mult de doua saptamani poate necesita administrarea de medicamente.

Medicul va prescrie medicamente cu rol descongestionant si medicatie antihistaminica, antiinflamatoare, antitusive, iar tu poti folosi ca o metoda alternative de tratament incalzirea si umidificarea aerului din casa.

Metode de prevenire

Poate cea mai importanta masura pe care o poti lua pentru a proteja copilul de contractarea virozelor de toamna este sa il inveti importanta unei bune igieni a mainilor, folosind apa si sapun; de asemenea evitarea atingerii ochilor si a gurii cu mainile murdare si stranutul in servetele sau tusea pe maneca hainelor si nu in palme este o alta metoda prin care cel mic poate preveni contaminarea celor din jurul sau, mai ales atunci cand se afla la scoala sau gradinita.

Intarirea si pregatirea sistemului imunitar pentru anotimpul de toamna este si ea o alta masura de preventie pe care o poti adopta din dorinta de a feri pe tine si familia ta de neplacutele viroze de sezon; alimentatia sanatoasa, bogata in vitamine si in special Vitamina C are un rol important in protejarea impotriva racelii.

Consumati vinete - bogate in Vitamina A si C, ardei gras, dovleac, mere, pere, citrice, nuci si semnite de floarea soarelui, ciuperci, cu toate contin elemente esentiale in imunizare si antioxidanti naturali. Alimente precum iaurtul, varza murata, laptele de soia sau ciocolata neagra contin probiotice, adica bacterii bune care vor proteja organismul de cele rele.

Nu in ultimul rand, atat tu cat si copilul tau ar trebui sa petreceti timp in aer liber, facand miscare, pentru ca activitatea fizica nu numai ca te ajuta sa fii in forma dar are un impact direct asupra sistemului imunitar, fortificandu-l si ajutandu-l sa lupte impotriva racelilor si gripelor de sezon.

Taguri Viroze colectivitate Viroze respiratorii Viroze respiratorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre