Batista bebelusului este un dispozitiv care isi poate regla singur intensitatea de aspirare si se monteaza la aspiratorul pe care il folosesti la covoare. Este o metoda de desfundare a nasului bebelusului, alaturi de pompita pentru nas, serul fiziologic si picaturile pentru nas speciale pentru bebelusi.
In situatiile in care metodele enumerate mai sus sunt ineficiente, ca atunci cand bebelusul este racit, iar blocarea nasului duce la alte complicatii si la un disconfort marit, este indicata utilizarea aspiratorului nazal (batista bebelusului).
Cand folosim batista bebelusului
Cand sunt foarte mici, copiii nu pot sa isi sufle singuri nasul si au nevoie de ajutor din partea parintilor, ca si atunci cand sunt raciti si au nasul infundat.
Secretiile nazale acumulate ingreuneaza respiratia si pot duce la complicatii (otita, sinuzita etc.), de aceea nasul bebelusului trebuie curatat in mod constant.
Cum se foloseste batista bebelusului
Capul de aspiratie (A in imagine) se introduce in partea marcata cu B.
Se porneste aspiratorul casnic si partea marcata cu C se introduce in tubul flexibil al aspiratorului.
Copilul trebuie sa stea in pozitie sezanda, iar capul de aspiratie indicat in instructiunile de utilizare sa astupe complet nasul dintr-o parte. Aspiratia trebuie continuata cu intreruperi de cateva secunde si capul de aspiratie poate fi miscat in sus, in jos si lateral.
Instrumentul isi regleaza automat puterea de aspiratie, deci nu trebuie sa te ingrijorezi, iar aspiratia trebuie repetata zilnic, pana cand copilului ii trece raceala.
Se recomanda sterilizarea prin fierbere a capetelor de aspiratie indicate in instructiunile de utilizare.
Implicatiile utilizarii unui aspirator nazal
Nu trebuie sa te ingrijorezi ca puterea aspiratorului il va leza pe bebelus, deoarece instrumentul isi regleaza automat putarea de aspirare si se pot aspira si mucozitatile situate mai adanc in nas. Instrumentul nu are contraindicatii sau reactii secundare.
Folosirea aspiratorului nazal nu este dureroasa pentru copil si nu este neplacuta, insa cel mic se poate speria de sunetul aspiratorului. Unora le este teama la inceput, dar mai tarziu se obisnuiesc cu acesta, iar altii vor dori sa il foloseasca singuri. Cel mai indicat este ca acest dispozitiv sa fie folosit numai in prezenta si sub observatia parintelui.
La nou-nascuti este chiar necesara curatarea constanta a nasului infundat, deoarece acestia nu stiu sa respire pe gura si nu va putea nici sa manance, nici sa doarma.
Parerile specialistilor
Acest aspirator nazal poate fi folosit si pentru igiena zilnica a copilului, incepand cu prima zi de viata.
Desigur, consultatia medicala nu poate fi omisa: cauza scurgerilor purulente nazale indelungate(daca este cazul) trebuie sa fie stabilita de medic.
Aspiratia secretiei serveste ca adjuvant la tratamentul prescris de medicul de specialitate pentru refacerea starii generale si a respiratiei si pentru prevenirea complicatiilor.
Pentru ca totul sa decurga fara sa-l ranesti sau sa provoci o sangerare din nasul copilului tau, acesta trebuie sa stea cuminte.
Nu este indicata folosirea aspiratorului nazal in mod abuziv, deoarece el nu inlocuieste batistuta de hartie si suflarea nasului, atunci cand copilul este sanatos. Instrumentul se foloseste cand celelalte metode utilizate pentru desfundarea nasului nu au efect.
Ce spun mamicile despre batista bebelusului
Mamicile o folosesc atunci cand este nevoie, fluidizand inainte nasul cu solutie salina si apoi aspira. Prima data s-a folosit de batista bebelusului la 2 luni, pana atunci utilizand o pompita.
O mamica a cumparat batista sugarului abia cand copilul avea 2 luni si jumatate. Cel mic plangea doar cand ii punea ser fiziologic in nas, inainte de a folosi batista. Mamica spune ca este eficienta si ca, decat sa se chinuiasca facand toaleta zilnica cu pompita, prefera aspiratorul nazal. Medicul de familie i-a zis sa o foloseasca in fiecare zi, mai ales in sezonul de raceala si gripa.
O alta mamica marturiseste ca bebelusului ei ii place foarte mult cand ii aspira nasul.