Toamna se numara virozele respiratorii, mai ales in randul micutilor care petrec timp in colectivitate, in spatii inchise, la cresa, gradinita sau scoala. Iar de departe una dintre cele mai dificile „misiuni” ale noastre, ca parinti, atunci cand cei mici se imbolnavesc, este sa ii convingem sa ia medicamentele sau suplimentele prescrise de medic.
In timp ce unii copii sunt foarte disciplinati si accepta de bunavoie sa inghita siropuri sau tablete, majoritatea nu suporta gustul preparatelor medicinale. Este suficient ca o singura data sa fi luat un sirop de tuse cu o aroma puternica, amaruie, ca pe viitor sa refuze orice alt medicament.
Totusi, pe cat de dificila pare situatia, pe atat de simplu poate fi remediata. Iata cum reusesc eu sa o fac pe fiica mea sa accepte medicamentele atunci cand este bolnava si cum te sfatuiesc si pe tine sa procedezi:
Adopta o atitudine pozitiva! Evita amenintarile si pedepsele
Este important ca acest proces sa nu provoace traume copilului si sa aiba loc intr-un mod cat mai prietenos posibil. Asa ca atunci cand vine momentul sa ii administrezi celui mic un medicament, adopta o atitudine pozitiva. Evita sa il ameninti sau sa il pedepsesti pentru refuzul de a lua medicamentele. Aceste metode pot crea o asociere negativa intre tratament si pedeapsa, ceea ce poate face ca administrarea medicamentului sa fie si mai dificila.
Explica-i de ce este important sa urmeze tratamentul
Daca prichindelul tau este deja marisor, explica-i pe un ton cat mai calm si pe intelesul sau de ce este important sa ia medicamentele, siropul sau suplimentele prescrise de medic. Foloseste un limbaj potrivit varstei si asigura-te ca cel mic intelege motivele pentru care tratamentul este necesar. Explica-i ce se intampla in corpul sau, povesteste-i sau deseneaza cum arata bacteriile, virusurile sau microbii, spune-i ce fac toate acestea in corpul lui si la ce sunt bune medicamentele.
Distrage-i atentia
La copiii mici, pana in 2-3 ani, functioneaza extrem de bine distragerea atentiei in momentele in care e nevoie de cooperare. Pune-i prichindelului tau un scurt filmulet atunci cand ii dai siropul de tuse sau inventeaza o povestioara care sa il faca sa accepte mai usor faptul ca trebuie sa isi ia medicamentul.
Nu te arata ingrijorata sau stresata din cauza ca a venit momentul sa ii administrezi tratamentul si nu te plange sau ofta. Altfel, copilul va prelua din atitudinea ta si va refuza medicamentele.
Cere parerea copilului
Implica copilul in procesul de luare a deciziei! Cand se apropie ora la care trebuie sa ii administrezi medicamentul, intreaba-l „Vrei sa iei medicamentul acum sau peste 5 minute?”. Acest lucru ii poate da copilului un sentiment de control si poate face experienta mai putin stresanta.
Motiveaza-l!
Poti sa folosesti un sistem de recompense pentru a motiva copilul sa ia medicamentele. Promite-i ca dupa ce inghite capsulele sau siropul, veti face impreuna o activitate distractiva sau ca ii vei gati felul de mancare sau desertul favorit. Asigura-te ca te si tii de ceea ce promiti fiindca altfel ar putea fi si mai greu sa il convingi sa isi ia medicamentele in viitor!
Gaseste o formula ideala pentru copilul tau
Daca stii ca prichindelului tau ii este greu sa inghita capsule sau ca nu suporta gustul siropurilor de tuse, gaseste, impreuna cu pediatrul, o formula ideala prin care cel mic sa isi ia tratamentul. De exemplu, pentru tuse sau gat iritat, exista spray-uri orale pentru copii, extrem de usor de administrat.
Eu de aproape 1 an am descoperit un spray oral de la Dr.Phyto - se numeste Laridep. L-am cumparat la recomandarea pediatrului, pe care l-am sunat intr-o seara disperata ca nu stiam ce sa mai fac ca sa calmez tusea fetei. Sirop nu voia sub nicio forma, ceaiuri sau miere nici atat pentru ca nu putea sa inghita mai nimic din cauza durerii in gat, asa ca spray-ul oral Laridep ne-a salvat.
M-am uitat sa vad ce ingrediente are si mi-am dat seama de ce este atat de eficient. Laridep contine un complex unic de fitoextracte standardizate, printre care echinacea - despre care se stie ca fortifica sistemul imunitar si propolis - care este un antiifinalamator si un antibiotic natural. Prin compozitia sa, alaturi de hialuronatul de sodiu, Laridep formeaza un film protector la nivelul mucoasei orofaringiene, care inhiba multiplicarea virusurilor si calmeaza durerea si senzatia de uscaciune cauzate de inflamatie.
Am citit ca este indicat atat atat in tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite si laringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite, cat si in preventia lor! Si poate fi administrat copiilor de peste 3 luni, dar si adultilor. Pentru adulti am vazut ca exista si varianta Laridep comprimate de supt, care se administreaza inca de la primul semn de inflamatie a mucoasei orofaringiene.
Asadar, solutii sunt. Raceala si gripa sunt contagioase si este aproape imposibil sa iti impiedici copilul sa se molipseasca sau ii molipseasca pe cei din jur. Asa ca data viitoare cand micutul tau incepe sa prezinte simptome virale, tine-l acasa cateva zile, hraneste-l bine si tine cont de recomandarile medicului. Petrece timp cu el, jucati-va impreuna, faceti activitati care stii ca ii vor da o stare buna!
- Foto: Freepik