Ce NU trebuie sa ii dai copilului mic atunci cand este racit?

/ / Modificat: 2017-02-27
Ce NU trebuie sa ii dai copilului mic atunci cand este racit?

Raceala este o afectiune de sezon care nu se trateaza cu medicamente, dar acestea pot ameliora simptomele afectiunii. De obicei, administrarea de lichide calde, cateva metode naturiste de desfundare a nasucului, cateva vitamina C si odihna sunt cele care dau cele mai bune rezultate. Totusi, exista o serie de remedii pe care NU trebuie sa le dai sub nicio forma copilului.

Aspirina

Nu da aspirina unui copil mai mic de 12 ani! Exista un risc crescut de a face sindrom Reye. Este o boala care efecte grave asupra creierului (coma, delir); in plus, o analiza atenta a ficatului a aratat acumulari de grasimi (sau un nivel ridicat de enzime ale ficatului in sange). Acesta afecteaza copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 16 ani si apare in general in perioada in care exista epidemii (iarna) sau dupa o gripa.

Antibiotice

Este adevarat ca uneori ceea ce parea a fi o simpla raceala se transforma intr-o gripa daca sistemul imunitar al micutului este slabit si permite contractarea rapida a unui virus gripal.

Chiar daca face febra sau tuseste foarte tare, nu ii da niciodata antibiotice. Infectiiile de etiologie virala nu se trateaza cu antibiotice.

Studiile insa evidentiaza faptul ca din ce in ce mai multi parinti administreaza antibiotice copiilor la cea mai mica problema de santatate si risca astfel sanatatea acestora. Le slabesc sistemul imunitar si determina rezistenta bacteriilor la antibitioce, ceea ce face dificil de tratat anumite boli care chiar se trateaza cu acestea.

Antihistaminice

Unii parinti aleg sa dea antihistaminice copiilor pentru a decongestiona caile nazale ale copilului, insa sunt inutile in raceli. Limiteaza-te la picaturi saline sau alte solutii naturale de decongestionare a sinusurilor sau a cailor nazale.

Orice medicament de raceala, fara prescriptie medicala 

Piata de medicamente este bogata in oferte de medicamente pentru raceala si gripa destinate copiilor. Oricat de tentante ar fi, evita administrarea medicamentelor de raceala copiilor sub 4 ani fara acord medical.

Specialistii au constatat in urma unor studii ca foarte multi copii de varste foarte mici ajung la spitalul de urgente ca urmare a administrarii incorecte a medicamentelor de raceala si tuse. Parintii au adesea tendinta de a gresi doza specifica varstei, de a face combinatii periculoase de substante medicamentoase sau sa supradozeze copilul.

Decongestionante nazale

Unele decongestionante care contin efedrina, pseudoefedrina si fenilefrina sunt contraindicate copiilor. Acestea au efecte secundare ca: accelerarea batailor inimii, cresterea tensiunii si starea de agitatie.


De asemenea, decongestionantele pe baza de substante active pot da dependenta, de aceea nu este indicat sa fie folosite pe termen lung sau cu regularitate la copii. Limiteaza-te la picaturi saline, folosirea umidificatorului si alte astfel de metode pentru a desfunda caile respiratorii ale copilului.

Siropurile pentru tuse/medicamente pentru tuse

Orice sirop din plante sau nu contine benzoat de sodiu care are efect cancerigen. In plus, siropurile din plante sunt interzise copiilor sub 1 an.

De asemenea, unele antitusive pentru copii contin codeina, o substanta nerecomandata copiilor sub 7 ani, pentru ca exista riscul de stop respirator si are si efect de inhibare a activitatii cerebrale.

In plus, in cazul racelilor este putin probabil sa apara tusea sau chiar daca apare, nu pune probleme chiar atat de mari.

Frectiile cu carmol, spirt sau solutii pe baza de eucalipt la bebelusi

Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute leacuri babesti de tratare a racelii. Majoritatea parintilor apeleaza la frectionarea pieptului si spatelui copiilor cu aceste solutii. Ajuta la decongestionarea nazala. Insa este un remediu periculos pentru bebelusi, deoarece inhalarea vaporilor acestor substante pot provoca arsuri ale ochilor si chiar coma alcoolica s deces.

Orice fel de medicament ai de gand sa dai copilului trebuie sa te asiguri in prealabil ca ai accept medical. Este cel mai sigur pentru sanatatea micutului. Asadarm la primele simptome de raceala mergi cu el la pediatru si cere sfaturi despre cele mai bune metode de ameliorare a simptomelor acesteia si ce sa faci in cazul in care apar complicatii.

Taguri Raceala copii Medicamente copii Pericol medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre