Ce sa manance copilul iarna pentru a nu se imbolnaviIarna este anotimpul in care copiii se confrunta cu cele mai multe probleme, pentru ca pot raci foarte usor. Schimbarile de temperatura duc la scaderea imunitatii celui mic, de aceea trebuie sa fii putin mai atenta la alimentatia lui. Pe perioada iernii, copilul are nevoie de un surplus caloric.
In sezonul rece, fainoasele si zaharurile sunt permise chiar in cantitati un pic mai mari: 50-60% din energia zilnica sa fie asigurata de glucoza, iar 40% din caloriile zilnice sa provina din grasimi. La fel de importanta este si hidratarea copilului.
Alimente hipercalorice, in sezonul rece
Este bine ca in perioada asta sa-i dai un baton cu cereale si cate o bucatica de ciocolata.Alimentele minune care previn imbolnavirea iarna, sunt cele care contin vitamina D. Astfel, ar fi bine sa nu-i lipseasca din meniul zilnic produse precum pestele – somon, sardine, cod – sau ouale – ajuta mult in prevenirea gripei si a infectiilor respiratorii.
Alimente bogate in antioxidanti
Alimentele bogate in antioxdanti, betacaroten, vitaminele C si E, sunt considerate adevarate remedii iarna. Medicii spun ca acestea aduc beneficii mai mari in faza de convalescenta decat in cea de boala. Cand copilul este in convalescenta, trebuie sa consume multe fructe si legume, crude sau fierte.
Glutanionul are cel mai puternic efect antioxidant si se gaseste in broccoli, varza de Bruxelles, conopida si spanac, dar si diferite tipuri de carne.
Alimentele bogate în caroten sunt: pepene galben, sparanghel, ficat, sfecla, broccoli, caise, nectarine, piersici, dovleac, cartofi, mandarine si rosii.
Si vitamina C este absolut esentiala pentru cresterea imunitatii si intarirea organismului. De asemenea, vitamina C este un extraordinar agent antiviral, pentru ca virusurile nu pot supravietui intr-un mediu bogat in vitamina C. Asa ca, da-i copilului suplimente cu vitamine C, fie alimente care o contin.
Acestea sunt: conopida, kiwi, portocale, papaia, ardei, rosii, capsuni, telina cruda, spanac, ananas, merisoare, afine, morcovi cruzi, patrunjel.
Foarte bune sunt si alimentele bogate in acizi grasi omega 3, cum ar fi: migdale, alune (daca are 3 ani), ulei de porumb, uleiul de ficat de peste, unt de arahide, somon.
Nu in ultimul rand, proteinele sunt bune pentru intarirea imunitatii. O dieta saraca in proteine va duce, in timp, la cresterea riscului de imbolnavire.
Si alimentele bogate in zinc sunt renumite pentru proprietatile lor antioxidante care au rolul de a ameliora simptomele bolii. Nuci, seminte de dovleac, carne de vita, naut, caju, chefir, iaurt, ciuperci si spanac intra in aceasta categorie.