Intr-un singur an, copiii pot contracta o raceala obisnuita de 8 pana la 12 ori, in special copiii mici, ale caror sisteme imunitare se dezvolta inca. Pentru ca multi parinti isi indoapa copiii cu medicamente eliberate fara reteta, cercetatorii au strans mai multe dovezi si s-au intrebat daca medicamentele pentru tuse si raceala eliberate fara reteta (OTC) sunt intr-adevar eficiente.
Exista un anumit tip de medicament care poate ajuta in caz de tuse, stranut si nas infundat? Medicii va vor spune ca nu exista niciun medicament special pe care sa-l prescrie si care sa functioneze.
Cercetatorii de la „British Medical Journal” au alcatuit o recenzie despre medicamentele pentru tuse si raceala eliberate fara reteta (OTC) pentru a vedea care sunt cu adevarat eficiente in tratarea mucozitatilor, congestiei nazale si stranutului, dar si pentru a vedea care dintre ele pot dauna.
Cercetarea a fost facuta doar partial, deoarece este cunoscut faptul ca parintii le ofera copiilor lor medicamente OTC peste masura, in incercarea de a le usura disconfortul din timpul racelii. "Parintii sunt intotdeauna ingrijorati de faptul ca se intampla ceva rau si cred ca trebuie sa faca ceva", a declarat Dr. Mieke van Driel, seful unitatii clinice de ingrijire primara de la Universitatea din Queensland, Australia. „Din pacate, cercetarile noastre arata ca exista foarte putine dovezi ca medicamentele OTC au functionat.”
„Exista tendinta ca persoanele care au grija de copii sa abuzeze de medicamentele OTC, dand nastere unor efecte secundare nedorite ", spune dr. Faith Buenaventura-Alcazaren, medic pediatru la „Marikina Doctors Hospital”. „In general, aceste preparate pentru tuse si raceala nu s-au dovedit sigure ", a adaugat el
Agentia americana pentru alimente si medicamente (FDA) a declarat ca bebelusii si copiii mici cu tuse sau raceala nu au nevoie de medicamente. Aici intrand: decongestionantele (fenilefrina), antihistaminicele (maleat de clorfeniramina si altele), supresoarele pentru tuse (dextrometorfan) si expectorantii pentru tuse (guaifenesin).
Academia Americana de Pediatrie (AAP) a extins recomandarea si la copiii cu varsta sub 7 ani.
"Cercetarile au aratat ca aceste produse ofera putine beneficii copiilor mici - si pot avea potentiale efecte secundare grave", a precizat AAP. Multe produse pentru tuse si raceala pentru copii au mai mult de un ingredient, sporind sansele de supradozaj accidental daca sunt combinate cu un alt produs.
Cum sa scapi de raceala si tuse
Raceala obisnuita este o infectie virala care nu poate fi tratata cu antibiotice si nu exista niciun tratament pentru aceasta, potrivit FDA.
"O raceala dureaza un timp limitat. Si majoritatea pacientilor se vor insanatosi singuri intr-o saptamana sau doua, fara a avea nevoie de medicamente", spune medicul pediatru de la FDA, Amy M. Taylor. "Pentru copiii mai mari, unele medicamente OTC pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu vor schimba cursul natural al racelii si nici nu o vor face sa dispara mai repede. "
Dr. Buenaventura-Alcazaren nu recomanda administrarea preparatelor impotriva tusei si racelii, sugarilor cu varsta de 6 luni sau mai mici. "Multi parinti simt ca trebuie sa dea ceva pentru o raceala sau o tuse. In cel mai bun caz, un spray cu solutie salina va ajuta la decongestionarea si fluidizarea mucusului, astfel incat sa poata fi usor aspirat ", spune el.
Parintii isi pot ajuta copiii, oferindu-le o multime de lichide pentru a evita deshidratarea. Dr. Buenaventura-Alcazaren recomanda umidificarea aerului, aerosoli cu o solutie salina pentru curatarea mucusului si ridicarea capului patului, care poate elibera nasul infundat. O baie calda poate calma durerile. De asemenea, poti incerca sa-i dai copilului supa calda - unele cercetari arata ca aminoacizii din aceasta pot ajuta la controlul congestiei nazale.
Pentru copiii mai mari, un pic de miere ar putea ajuta, de asemenea. Un studiu din 2007 a aratat ca mierea a fost mai eficace decat dextrometorfanul (un inhibator comun al tusei).
Cand sa mergi la medic pentru tusea sau raceala copilului
In timp ce tusea si raceala dispar de la sine, este foarte important ca parintii sa stie la ce simptome sa aiba grija. Care sunt semnele ce ar putea indica faptul ca se intampla ceva mai grav. Cere sfatul medicului in cazul in care simptomele copilului dureaza mai mult de trei saptamani. De asemenea daca starea copilul se inrautateste in loc sa se amelioreze sau daca are oricare dintre aceste simptome:
- durere severa in gat;
- dureri severe de urechi;
- dificultate in respiratie;
- durere in piept sau tuseste cu sange;
- durere de cap care progreseaza sau durerere la nivelul fetei sau gatului;
- umflarea ganglionilor de la gat.
Reprezinta motiv de ingrijorare sugarii care respira prea repede, precum si copiii cu febra mare, indiferent de varsta. Tremuratul, frisoanele si durerile musculare pot fi simptome de gripa - care este tratabila si poate fi prevenita cu vaccinul antigripal.
"O educatie adecvata a pacientilor este importanta, in special in ceea ce priveste evolutia bolilor virale", reaminteste Dr. Buenaventura-Alcazaren. Nu ezita sa intrebi medicul despre orice te ingrijoreaza - obtinerea unei imagini mai clare despre boala copilului tau, ar putea sa te convinga ca nu va avea nevoie de vreun medicament.