Cinci boli ale copiilor care se vindeca fara antibiotic

/ / Modificat: 2018-11-12
Cinci boli ale copiilor care se vindeca fara antibiotic

Antibiotic este un cuvant pe care il auzim tot mai des. Intrebarea este: se poate lua antibiotic pentru orice viroza sau gripa?

Antibioticele sunt eficiente numai in cazul bolilor cauzate de bacterii. Consumul lor atunci cand infectia este cauzata de virusi este inutila si poate fi contraproductiva.

Trei boli care se vindeca fara antibiotice

Diaree

Diareea poate fi cauzata de un virus, o alergie, o intoleranta alimentara. Dar chiar si cele cauzate de bacterii se vindeca in cateva zile. Tratamentul diareei este rehidratarea cu ser si dieta normala. Doar in unele cazuri speciale (de obicei, diaree severa in care pacientul este spitalizat si se face o cultura a fecalelor) este convenabil sa se utilizeze un antibiotic. In toate celelalte cazuri, antibioticele sunt inutile, nocive si periculoase.

Gripa

In mod normal se manifesta cu febra mare, cefalee, disconfort intens, durere a intregului corp. Antibioticele sunt utile doar daca exista o complicatie bacteriana, cum ar fi pneumonia. Dar ai grija, antibioticele luate inainte, nu impiedica aparitia pneumoniei.

Raceala

Raceala nu este acelasi lucru cu gripa. Prin urmare, sintagma: "Am facut impotriva gripei, dar tot am racit," nu este valabila. Desigur, vaccinul antigripal nu impiedica raceala.

In ciuda numelui sau, raceala este produsa de un virus. Si sunt zeci de virusi diferiti. Astfel, poti avea gripa doar o data pe an, dar poti raci de mai multe ori. Copiii mici, pentru ca nu sunt imunizati foarte bine racesc destul de des. Si cei mai expusi sunt in primul an de gradinita.

Antibioticele nu te ajuta cu nimic cand esti racit. Nu vindeca mai repede si nici nu evita posibilele complicatii.

Mucusul isi modifica de obicei culoarea pe tot parcursul perioadei in care esti racit: transparent-alb-galben-verde. Mucusul verde este normal la raceala si nu trebuie tratat cu antibiotice.

Doua infectii sunt tratate uneori cu antibiotice

Faringita

Majoritatea faringitelor (dureri in gat) sunt virale si, prin urmare, nu trebuie sa iei antibiotice. In cazul bacteriilor (prin streptococ), antibioticul nu este administrat pentru a vindeca boala, dar este necesar pentru a evita posibile (si foarte rare) complicatii, cum ar fi febra reumatica sau glomerulonefrita (afectiune renala).

In zilele noastre se recomanda sa se faca un exudat in gat pentru a detecta bacteriile inainte de administrarea antibioticelor. Iar cand copilul are tuse, mancarime, raguseala sau rani (afte) in gura si are mai putin de trei ani, nu este necesar tratamentul, pentru ca este vorba doar de niste virusi.

Otita

Otita, desi este cauzata de bacterii, se vindeca in cateva zile, de la sine. Antibioticele accelereaza putin procesul de vindecare, dar de obicei sunt recomandate copiilor mai mari de doi ani sau celor care au febra mai multe zile.

Romania se afla in primele cinci tari din Uniunea Europeana la consumul de antibiotice.  

Taguri Antibiotice Antibiotice copii Antibiotice risc copii

Articole recomandate

Citeste si despre