Copilul raceste in fiecare luna? De ce se intampla acest lucru si ce e de facut

/ / Modificat: 2025-01-14
Copilul raceste in fiecare luna? De ce se intampla acest lucru si ce e de facut

Nu iti amintesti cand a fost ultima oara cand ai avut o luna fara ca cel mic sa fie racit? Copiii racesc frecvent, mai ales in primii ani de viata, ceea ce poate ingrijora parintii. Este important, insa, sa intelegem ca aceste episoade sunt o parte normala a dezvoltarii sistemului imunitar.

Copiii racesc frecvent, mai ales in primii ani de viata, ceea ce poate ingrijora parintii. Este important de inteles ca aceste episoade sunt, de obicei, o parte normala a dezvoltarii sistemului imunitar. Ce facem, insa, atunci cand copiii nostri racesc des?

Copilul raceste in fiecare luna. E normal?

Faptul ca un copil raceste in fiecare luna poate fi normal, dar depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta copilului, mediul in care se afla si starea generala de sanatate.

Spre exemplu, copiii mici pot raci de 6 pana la 12 ori pe an, mai ales daca merg la cresa sau gradinita. In sezonul rece, acest lucru poate insemna chiar o raceala pe luna, deoarece circulatia virusurilor respiratorii creste semnificativ. Daca cel mic petrece timp cu alti copii, in colectivitate, expunerea la virusuri este inevitabila. Dar daca racelile sunt usoare si copilul se recupereaza in cateva zile, nu trebuie sa te ingrijorezi.

„Odata cu intrarea in colectivitate copilul incepe sa isi creeze propria lui imunitate si va fi expus la o gramada de microbi, in special virusuri. Copiii fac schimb intre ei. Chiar daca sunt la o gradinita cu 20-30 de copii sau cu 10-15, pana la urma acest schimb se va realiza si in primul an de colectivitate ne putem astepta ca un copil de 3 ani sa raceasca din doua in doua saptamani, ceea ce duce parintii intr-o stare de agitatie si anxietate extrem de importanta.”, explica dr. Corina Mella, medic primar ORL, pentru Digi24.

Cat de des este normal ca un copil sa raceasca

  • Copii sub 3 ani: Pot avea intre 2 si 12 episoade de raceala pe an.
  • Copii intre 3 si 7 ani: Aproximativ 6 episoade pe an.
  • Scolari si adolescenti (7-17 ani): In medie, 3 raceli pe an.

Cand devine raceala o problema?

Racelile lunare devin o problema daca recuperarea dureaza mult sau daca simptomele sunt severe. Febra foarte mare, tusea persistenta, dificultatile de respiratie sunt cateva semne care trebuie sa te trimita direct la medic.

De asemenea, daca apar complicatii frecvente, cum ar fi otite, sinuzite, pneumonii sau alte infectii care necesita tratamente repetate cu antibiotice, indicat ar fi sa mergi la medic cu cel mic.

„O banala raceala trece cu sau fara tratament in sapte zile. Daca se prelungeste dincolo de aceste sapte zile putem sa ne asteptam la niste complicatii si complicatiile la varsta mica vizeaza urechile, adica cei mici sunt predispusi sa faca otite medii daca nu isi reiau respiratia nazala sau persista secretiile nazale.”, a mai precizat medicul.

De ce racesc copiii des?

Exista mai multe motive din cauza carora unii copii sunt mai predispusi la raceli decat altii. Iata cateva:

  • Sistem imunitar in dezvoltare

Nou-nascutii si sugarii beneficiaza initial de anticorpi materni, insa pe masura ce cresc, trebuie sa-si dezvolte propriul sistem imunitar. Acest proces implica expunerea la diferiti agenti patogeni, ceea ce duce la infectii frecvente.

  • Intrarea in colectivitate

Contactul cu alti copii in crese sau gradinite faciliteaza transmiterea virusurilor si bacteriilor, crescand frecventa racelilor.

  • Igiena personala insuficient dezvoltata

Copiii mici nu au deprins inca obiceiuri de igiena adecvate, precum spalatul corect pe maini sau evitarea contactului cu suprafete contaminate, ceea ce ii face mai susceptibili la infectii.

Ce sa faci ca sa nu mai raceasca copilul

Prevenirea racelilor la copii este dificila, dar exista masuri pe care le poti lua pentru a reduce frecventa lor:

Intarirea sistemului imunitar al copilului

O dieta bogata in fructe si legume proaspete (morcovi, citrice, spanac, broccoli), cereale integrale si proteine slabe (oua, carne de pui, peste) ajuta la intarirea imunitatii. Include alimente bogate in vitamina C, vitamina D, zinc si antioxidanti.

Asigura-te ca bea suficienta apa pentru a mentine mucoasele hidratate, ceea ce poate reduce riscul de infectii respiratorii.

Somnul este, de asemenea, extrem de important pentru dezvoltarea sanatoasa a celor mici si pentru un sistem imunitar puternic. 

  • Prescolari: 10-13 ore de somn pe noapte;
  • Scolari: 9-11 ore de somn pe noapte.

Activitate fizica regulata

Exercitiile moderate, cum ar fi joaca afara, alergatul sau inotul, ajuta la stimularea imunitatii.

Masuri de igiena

Spalatul corect pe maini este cea mai eficienta metoda de prevenire a racelilor. Asigura-te ca se spala pe maini:

  • Inainte de masa;
  • Dupa folosirea toaletei;
  • Dupa ce a fost in contact cu suprafete publice sau alti copii.

Evitarea contactului cu persoanele bolnave

Daca cineva din familie este racit, limiteaza expunerea copilului. Invata-l sa nu-si atinga fata (nasul, gura, ochii) cu mainile murdare.

Curatarea jucariilor si obiectelor personale

Jucariile, suzetele si alte obiecte folosite frecvent de copil trebuie curatate periodic.

Mentinerea unui mediu sanatos

Aeriseste regulat casa. Asigura un mediu curat si bine ventilat, pentru a reduce acumularea de germeni.

Foloseste un umidificator daca aerul din casa este uscat, mai ales in timpul iernii. Aerul umed poate preveni uscarea mucoaselor nazale.

Fara fum de tigara

Evita expunerea copilului la fumul de tigara, deoarece acesta irita caile respiratorii si slabeste sistemul imunitar.

Preventia specifica

Vaccinurile antigripale si antipneumococice pot reduce riscul unor infectii respiratorii grave.

Suplimente alimentare 

Daca copilul are un deficit de vitamina D, zinc sau alte vitamine/minerale esentiale, medicul poate recomanda suplimente.

Deprinderea unor obiceiuri sanatoase

Invata-l sa isi acopere gura si nasul cu cotul sau cu un servetel atunci cand tuseste sau stranuta, pentru a preveni raspandirea germenilor.

Evitarea obiceiurilor nesanatoase

Invata-l sa nu imparta paharele, tacamurile sau suzeta cu alti copii.

  • Foto: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre