Cum linistesti copilul bolnav de raceala sau gripa?

/ / Modificat: 2011-02-07
Cum linistesti copilul bolnav de raceala sau gripa?

Raceala si gripa sunt 2 afectiuni de sezon care au simptome destul de incomode si epuizante. Pentru organismul fragil al copiilor chiar si un strop de febra, o usoara tuse, un nas care curge sau o vaga durere de gat sunt sufciente pentru a-l darama psihic pe micut. Starea generala alterata si moleseala provocate il fac sa devina destul de iritat, mofturos si agitat. Cum il linistesti?

Nu il tine izolat in pat!

Stii bine ca asa este cel mai indicat, pentru ca odihna si relaxarea in pat ajuta la reincarcarea bateriilor organismului cu energie si vitalitate si la refacerea mai rapida dupa infectia respiratorie. Insa este greu sa faci acest lucru cu un copil mic, dornic de a explora cat mai multe lucruri in orice moment in care este treaz. Daca se simte in masura sa se dea jos din pat si sa se joace (si mai ales daca nu are febra), lasa-l sa o faca, inseamna ca are disponibilitate pentru asta. Este chiar un semn ca se simte mai bine.

Daca inca are putina febra si pare destul de letargic, dar vrea sa se joace, propune-i sa-i aduci jucariile in patut, cat timp el sta cu un halatel pe el. Ideea este sa il lasi sa stabileasca si el cateva reguli (sau sa aiba impresia ca o face), pentru ca si-asa este nevoit sa asculte de tine in aceasta satisfactie, iar aceste mici alegeri ii ofera satisfactie si confort.

Fii isteata in alelgerea alimentatiei cand este racit sau gripat!

Este foarte probabil ca micutul tau sa nu adore prea mult supele de legume si ceaiurile sau piureurile fara gust recomandate in astfel de cazuri si sa devina si mai iritat si mofturos decat de obicei. De aceea este bine sa incerci sa fii creativa in ceea ce priveste alimentatia:

  • sa ii pui in supica cateva alimente preferate care sa il atraga (sa ii pui fideluta alfabet sau alte forme de legume);

  • sa decorezi farfuriile intr-un mod amuzant;

  • sa transformi ceiurile in bauturi gustoare, asemanatoare sucurilor, cu multa miere si lamaie;

  • sa ii dai senzatia ca are putere de decizie si sa ii oferi alternative de papa pentru urmatoarea masa; de exemplu intreaba-l daca vrea la cina supa de legume cu pui, gratar de pui cu legume sau mamaliguta cu branzica, ou si smanatana; 3 optiuni pe care tu oricum le aveai in minte, dar da-i senzatia ca poate stabili si el ce anume sa manance, vei avea mai putin de furca cu mofturile.

Ajuta copilul sa nici nu simta gustul medicamentelor!

Trebuie sa fii creativa cand vine vorba de transformarea medicamentelor, in general amare, in niste delicii savuroase pentru copii. Copilul si-asa iritat de la simptome ar putea deveni o mica pacoste daca simte gustul acestora.

Asa ca pentru linistea si dispozitia cat de cat buna a copilului intr-o astfel de conditie este indicat sa apelezi la trucuri utile:

  • sa amesteci medicamentele in bauturile preferate ale copilului;

  • sa le amesteci in desertul preferat;

  • sa le pui in mancarica;

  • sa alegi variante de medicamente lichide, care sunt deja facute sa aiba un gust delicios pentru copii.

Insa trebuie sa te asiguri ca mananca toata portia de mancare in care ai pus medicamentul pentru a fi sigura ca primeste doza corespunzatoare de substanta activa.

Ofera-i doze duble de imbratisuri, sarutari si declaratii de dragoste!

Atunci cand avem un tonus psihic cazut si cand ne simtim rau, avem nevoie de cat mai multa inviorare si afectiune in preajma noastra. Nici copiii nu fac exceptie. Atunci cand se simte rau copilul are nevoie de cat mai multa dragoste, asa ca fii alaturi de el, spune-i cat de mult il iubesti si ofera-i pupici si imbratisari nenumarate (doar daca nu este foarte cotagios).

Scoate-l din starea letargica cu un drum la cofetarie, la un loc de joaca sau la librarie!

Daca micutul tau nu este contagios si nici simptomele racelii sau gripei nu sunt severe, sta de ceva timp in casa si pare foarte trist, atunci poti opta fara probleme pentru o mica "excursie" afara. Si unde altundeva decat in locuri care ridica imediat moralul oricarui micut: cofetarie, magazine, locuri de joaca etc.

Fa-l sa rada cat mai mult!

Rasul este cel mai bun medicament si poate ajuta foarte mult la recuperare. Se pare ca atat copiii mici, cat si prescolarii tolereaza mai bine disconfortul produs de aceste afectiuni. In plus, starnirea rasului inseamna de fapt distragerea atentiei de la simptomele bolii. Micutul tau nu are energie pentru a juca leapsa, insa te poti distra cu el uitandu-va la un dvd cu desene animate, de a juca mima cu fete haioase, gadilandu-l sau jucand diverse joculete de memorie.

Taguri Raceala copii Gripa copii Simptome gripa Medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre