Cum mentii copilul sanatos in sezonul rece?

/ / Modificat: 2014-11-20
Cum mentii copilul sanatos in sezonul rece?

Obiceiuri sanatoase care tin bolile la distanta de copii

Exista sute de virusi care prind viata in sezonul de iarna. Ei se depun comod pe toate lucrurile cu care umbla si pe care le foloseste copilul: hainute, jucarii, prieteni si alte obiecte cu care ia contact zilnic. Adopta si de data aceasta principiul "mai bine previi decat sa tratezi" si dezvolta obiceiuri sanatoase copilului, care sa il tina la distanta de dusmanii de temut ai iernii!

copil_febra

Limiteaza expunerea copilului in preajma altor bolnavi!

In sezonul rece trebuie sa fii mai precauta ca niciodata in privinta locatiilor pe care le frecventeaza copilul. Redu timpul si accesul in spatii in care sunt multe persoane gripate sau racite. Daca exista membrii ai familiei bolnavi de gripa invata copilul cum sa se protejeze de microbi.

Spune-i sa nu stea foarte aproape de ei cat sunt bolnavi si in niciun caz sa nu duca mainile nespalate la gura sau la ochi dupa ce au atins diverse obiecte din casa.

Invata-l igiena stranutului si a tusei!

Copiii trebuie educati in acest sens. Nu il lasa sa stranute liber, in preajma celorlalti, dar nici in mainile goale. Incurajeaza-l sa foloseasca servetel sau batista. Daca nu are niciuna dintre aceste variante la indemana, invata-l sa stranute in maneca! Igiena stranutului la copii este esentiala pentru a preveni imbolnavirea altor copii!

Ai grija de periuta lui de dinti!

Periutele de dinti sunt purtatoare de microbi. Daca sunt tinute laolalta, ele isi imprumuta microbii! Tine periuta micutului separat, intr-un mediu steril!

De asemenea, daca micutul este infectat cu vreun virus sau bacterie contagioasa atunci arunca periuta imediat ce se simte mai bine. Periuta de dinti a micutului trebuie schimbata mai des decat cea a adultilor, cam 1 data pe luna.

Dezinfecteaza bine vesela micutului!

Ustensilele in care sau cu care mananca copilul trebuie sa fie extrem de bine igienizate. In bucatarie se regasesc o multime de germeni si orice lingura sau farfurie pe care o foloseste poate reprezenta o sursa de infectie. Asigura-te ca le speli bine inainte de fiecare folosire!

Spala-i hainutele cu detergent special si cu apa fiarta!

Hainele poarta mai multi germeni decat ti-ai putea imagina. Acestia sunt periculosi pentru copii! Apa calduta si simplul detergent nu reusesc sa indeparteze toti microbii. De aceea, trebuie sa alegi detergenti care au inscriptia "dezinfectant" pe eticheta si in masura in care e posibil, iar tesutul permite, sa folosesti apa fierbinte.

Nu ii da copilului suplimente nutritionale!

Cel putin nu fara recomandarea medicului! Nu te baza pe promovarea lor in media sau printre prieteni. Se considera ca vitamina C, echinaceea sau zincul au un rol deosebit in prevenirea gripei si a racelii. Insa nu exista nicio dovada stiintifica ca aceste suplimente sunt eficiente in proportie de 100%. Cu atat mai putin la copii mici! Fii precauta cu aceste suplimente nutritionale pentru copii, in ciuda reputatiei ca intaresc sistemul imunitar! Nu toti copiii au nevoie de ele!

Invata-l importanta spalarii constante pe maini!

Spalatul pe maini reprezinta principalul si cel mai eficient mijloc de a tine bolile la distanta. Nu numai ca astfel se distrug germenii, dar ii tine si la distanta de el. Invata copilul sa se spele corect pe maini, urmarind toate etapele necesare. De asemenea, enumera-i constant momentele cheie in care este obligatoriu sa faca acest lucru:

fructe_copii_1

  • de fiecare data cand ajung acasa, indiferent de unde au fost;

  • inainte de a pune mana pe mancare;

  • dupa ce a folosit toaleta;

  • duca ce tusesc sau stranuta;

  • dupa o intalnire de joaca etc.

Invata-l sa se imbrace potrivit temperaturii de afara

Ajuta-l de mic sa isi creeze o rutina din a-si pune caciula in cap cand iese afara in sezonul rece. Este o metoda preventiva impotriva imbolnavirii micutului. Ajuta-l sa-si adapteze tinuta la vremea de afara, sa foloseasca manusi si fular etc.

Taguri Obiceiuri sanatoase copii Prevenire boli contagioase Raceala copii Gripa copii Infectii respiratorii copii Sanatate copii Reguli igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre